Het Belang van Limburg

Vanhamel ruimt puin na brand

- Nancy VANDEBROEK /Koen LUTS

Danny en Marina Vanhamel hebben gisteren met enkele vrienden puin geruimd nadat een dag eerder hun villa in Linkhout door een hevige brand was verwoest. De ravage is enorm. Dat het om brandstich­ting gaat, staat vrijwel vast. Aan een raam van de villa werden sporen van een inbraak gevonden. En dan is er ook nog de fles cava die achtergela­ten werd op de ruitenwiss­er van de beschadigd­e Audi van Vanhamel. “Het huis is maandagavo­nd al vrijgegeve­n,” klinkt het tijdens het ruimen van de brokstukke­n. “Nu leren we onze echte vrienden kennen, hun helpende handen zijn meer dan welkom. Een stuk van de zijmuur werd weggeblaze­n en lag op de inrit die we eerst vrijmaken. Ook zijn we volop bezig met het leegpompen van de kelder waarin een halve meter water stond.”

Het verdere onderzoek moet nog uitsluitse­l geven over wat er zich precies in het huis heeft afgespeeld. De hitte die veroorzaak­t werd door de brand, moet alvast enorm geweest zijn. Het volledige dak is ingestort en de inboedel helemaal vernield. Buren hoorden zondagnach­t rond één uur een enorme knal en vlak daarna stond de villa in lichterlaa­ie. Van een slaapkamer werden de zij- en achtermuur volledig weggeblaze­n. De explosie doet denken aan de kijkwoning die op 22 augustus ook volledig werd vernield in de 6-Septembers­traat, ook in Lummen. Ramen en deuren vlogen naar buiten en de speurders vonden later een blauwe ontplofte gasfles.

Danny en Marina Vanhamel waren op het ogenblik van de brand nog in Oostenrijk. “We hebben alleen nog de kleren die we droegen. We hebben twee matrassen gekocht, hebben de nacht bij onze zoon op de vloer doorgebrac­ht. Hopelijk vinden we snel een andere oplossing en kunnen we terecht in een hotel of in een noodwoning. Daarna willen we een wooncontai­ner naast ons huis plaatsen. We blijven zeker niet bij de pakken zitten, zijn blij met de hulp van vrienden en buren. Het is hier rustig wonen. We willen hier dan ook niet weg en gaan alles weer opbouwen.”

Hond

De dag na de brand blijft ook nog het raadsel van de witte fles cava die op de ruitenwiss­er van de voorruit van de vernielde Audi werd achtergela­ten. Vreemd is ook dat de derde hond van Vanhamel een tijdje spoorloos was. De overbuur zorgde tijdens de vakantie voor de dieren en trof de hond nergens meer aan. Pas enkele uren na de brand, werd hij gevonden: “Hij zat weggekrope­n onderin een stal. Hij zit er nu nog altijd erg versuft bij en ook dat vinden we bijzonder vreemd.”

 ?? FOTO'S KOEN LUTS ?? Het huis is zwaar vernield. Een stuk van de zijmuur werd weggeblaze­n en lag op de inrit.
FOTO'S KOEN LUTS Het huis is zwaar vernield. Een stuk van de zijmuur werd weggeblaze­n en lag op de inrit.
 ??  ?? Het huis van Vanhamel, voor de brand (links) en erna. Het dak is ingestort en ramen en muren weggeblaze­n.
Het huis van Vanhamel, voor de brand (links) en erna. Het dak is ingestort en ramen en muren weggeblaze­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Op Op ded auto werd een fles cava cava achtergela­ten.
Op Op ded auto werd een fles cava cava achtergela­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium