Het Belang van Limburg

Dolend damhert na maand gevangen in Kuringen

- Dirk JACOBS

Het witte damhert dat de Chiro van Kuringen eind november had gezien tijdens een spel, is dinsdag door het Natuurhulp­centrum gevangen. “Ongeveer een kilometer van de plek waar het eerder was ontsnapt bij de eigenaar in Kuringen”, vertelt Niels Luyten van het Natuurhulp­centrum. “De bok was heel goed benaderbaa­r, ook al omdat hij met een blessure aan de poot en de schouder sukkelde. Zo hebben we hem kunnen meenemen.”

Tijdens de rit heeft het hert zich nauwelijks geroerd. Ik denk dat hij tevreden was dat er voor hem gezorgd zou worden

“De dierenarts is verwittigd en komt snel kijken wat er precies met het damhert aan de hand is”, vertelt Niels Luyten. “Het is eigenlijk een prachtig dier, compleet wit. Een heel mooie, volwassen bok met een geweldig gewei. We kregen maandag al een oproep van mensen die hem gezien hadden, maar toen liep hij in een open veld, onmogelijk om hem daar te pakken te krijgen. Dinsdagmid­dag was hij dan in een omheind gebied terechtgek­omen en daar zijn we op afgegaan. Pas toen hebben we eigenlijk ook gemerkt dat hij een ernstige blessure aan de poot en wellicht ook aan de schouder heeft, wat hem het lopen toch flink bemoeilijk­te. We zijn dan ook zonder veel moeite tot vlak bij hem geraakt en zodra we er een net hadden overgegooi­d, konden we hem gewoon optillen. Ook in de auto, tijdens de rit naar hier, heeft hij zich nauwelijks geroerd. Ik denk dat hij tevreden was dat er voor hem gezorgd zou worden. Maar honger heeft hij zeker niet geleden. De bok is eigenlijk, buiten zijn wonde, in perfecte conditie.”

Niels LUYTEN Natuurhulp­centrum “We hebben de dierenarts en de eigenaar verwittigd en in overleg gaan we bekijken wat we met de bok kunnen doen. Als hij voldoende hersteld is, kan hij wellicht gewoon terugkeren naar zijn vaste verblijfpl­aats, waar hij goede zorgen genoot. Maar dat zien we wel. Eerst moeten we ervoor zorgen dat het witte damhert, toch een uitzonderl­ijk dier, weer naar best vermogen op vier poten kan rondhuppel­en.”

 ?? FOTO NATUURHULP­CENTRUM ?? “Het dier had een wonde aan een poot en was hierdoor makkelijk te vangen”, klinkt het bij het Natuurhulp­centrum.
FOTO NATUURHULP­CENTRUM “Het dier had een wonde aan een poot en was hierdoor makkelijk te vangen”, klinkt het bij het Natuurhulp­centrum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium