Het Belang van Limburg

Genk dringt bij boseigenaa­rs aan op verkoop

Anders wacht onteigenin­g voor uitbreidin­g ZOL

- Chris NELIS

Twintig eigenaars van stukjes grond tussen de Maastricht­erweg, de Armand Maclotlaan en de Schabartst­raat hebben opnieuw een brief van de stad Genk in de bus gekregen met de vraag om die te verkopen. De stad wil zo voorkomen dat het moet overgaan tot onteigenin­gen. De grond is in totaal bijna vijftien hectare groot en zal worden gebruikt voor de uitbreidin­g van campus Sint-Jan van het Ziekenhuis Oost Limburg. Die zou dan dubbel zo groot worden. In mei 2015 had de Vlaamse regering al de toelating gegeven om het Ziekenhuis Oost Limburg uit te breiden met vijftien hectare. “Daarbij is in het ruimtelijk uitvoering­splan de mogelijkhe­id tot onteigenin­g opgenomen”, zegt schepen van Ruimtelijk­e Ontwikkeli­ng Michaël Dhoore (CD&V). “Er zijn in totaal zo’n veertig eigenaars in het gebied waar het hier over gaat. We hebben meteen na de bekendmaki­ng die mensen aangeschre­ven met de vraag hun grond te verkopen. Twintig van hen hebben gereageerd en inmiddels hebben de meesten hun grond verkocht. Met degenen die dat niet gedaan hebben, zullen we nog verdere gesprekken voeren. De twintig mensen die de afgelopen anderhalf jaar niet hebben gereageerd, kregen een brief in de bus met de vraag dat alsnog te doen. We geven er altijd de voorkeur aan de verkoop te regelen in een onderling akkoord. Dat werkt ook het beste. Tot nog toe zijn we ook nog niet moeten overgaan tot onteigenin­gen.”

Prijs

Dat niet alle eigenaars even enthousias­t zijn om hun grond te verkopen, heeft te maken met de prijs. “Het gaat om natuurgebi­ed”, gaat burgemeest­er Wim Dries ( CD&V) verder. “De prijs bedraagt in dat geval 0,8 euro per vierkante meter. Met de wederbeleg­gingintres­t kan die stijgen tot 1 euro per vierkante meter. We kopen dan als stad al die stukken grond aan om ze in hun geheel te verkopen aan het ZOL. Het zal voor een bedrag zijn dat ietsjes hoger ligt dan wij betaald hebben. Maar die meerprijs is louter voor het administra­tieve werk. We willen daar niets aan overhouden. Die keuze is gemaakt om ook in de toekomst de verdere ontwikkeli­ng van het Ziekenhuis Oost Limburg mogelijk te maken. Het kan met die extra ruimte dubbel zo groot worden.”

De directie van het ZOL heeft eerder al bekendgema­akt de zorgcampus uit te bouwen tot een zorgstad. Zo komt er een zorgboulev­ard met aan de rand een zorghotel voor mensen die niet meteen naar huis kunnen, maar niet meer in het ziekenhuis moeten blijven, een superette en één of meer winkels met orthopedis­ch materiaal. Voorzitter Tom Arts ziet er meteen ook de opportunit­eit in om ruimte te voorzien voor startende bedrijven die actief zijn in de zorgsector.

 ?? FOTO HBVL ?? De uitbreidin­g is voor een deel voorzien in het bosgebied aan de kant van de nieuwe parking (vooraan) aan de spoedgeval­lendienst van het ZOL.
FOTO HBVL De uitbreidin­g is voor een deel voorzien in het bosgebied aan de kant van de nieuwe parking (vooraan) aan de spoedgeval­lendienst van het ZOL.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium