Het Belang van Limburg

Koop eens een schoolinbo­edel

- Dirk JACOBS

Peters en meters van Kortessems groen niet door de stad verzekerd

In Kortessem wordt het voortaan mogelijk om vrijwillig­ers in te schakelen als peterof meter van een bloemenper­k, stoep, straat of buurt. De gemeentera­ad zette hier voor zopas het licht op groen. Open Vld wil echter verzekerin­gsgarantie­s. In ruil voor een tweejaarli­jks waardering­smoment krijgen de vrijwillig­ers een fluovestje en handschoen­en. Daarmee kunnen ze aan de slag op het grondgebie­d van de gemeente. De oppositief­racties hebben heel wat vragen bij het nieuwe project. In Diepenbeek krijgen de personen die zich engageren een kleine vrijwillig­ersvergoed­ing. Desalniett­emin heeft het project daar geen succes. Hugo Philtjens (Open Vld) vraagt zich ook af of de vrijwillig­ers verzekerd zijn. “De groenpeter­s en -meters worden niet direct door de gemeente verzekerd”, antwoordt Nicole Gielen. “Zij kunnen terugvalle­n op de wettelijke sociale voorzienin­gen en op hun eigen familiale verzekerin­g wat burgerlijk­e aansprakel­ijkheid betreft.” De volledige inboedel van de Hasseltse technische school VTI, goed 1.400 stukken, wordt online per opbod verkocht. “VTI verhuist en heeft materiaal op overschot”, zegt Patrick Peeters van Belga Veilingen. “Voor het geld doen we het niet”, legt Laurent Orens van VTI uit. “Weg is weg, dat moeten we dan al niet meer naar het containerp­ark brengen.” “Toch lijkt het er op dat voor sommige stukken heel wat interesse bestaat”, gaat Orens verder. “Deze veiling biedt kansen voor wie studentenk­oten inricht, een kappers- of schoonheid­ssalon opstart, leuke decorstukk­en zoekt of uit nostalgisc­he overweging­en nog een deeltje van de oude school in huis wil halen. Dit is echt een buitenkans voor hen.” Het aanbod is dan ook bijzonder uiteenlope­nd. Enerzijds materiaal dat u wel in een school zou verwachten: bureaustoe­len, krijtborde­n, kapstokken en lockers. Maar er zijn ook loten typisch voor een technische school, de kapstoelen en wastafels van de kappersric­hting bijvoorbee­ld. En een hele rits kookplaten, koelkasten en ovens.

Nieuwbouw

“Zeg maar de inboedel van zo’n vijfentach­tig theorie- en praktijklo­kalen. Eigenlijk alles wat we niet meenemen naar de nieuwbouw van HAST, onze fusieschoo­l met Technisch Instituut Heilig Hart”, vertelt Orens. “Daarom nodigen we de mensen ook uit om vandaag tussen 13 en 16 uur te komen rondwandel­en in onze gebouwen. Daarna kunnen ze hun biedingen dan thuis online plaatsen.”

Wereldkaar­t

“Dat kan tot donderdaga­vond 21 uur”, weet Patrick Peeters van Belga Veilingen. “En er zijn echt mooie stukken bij. Zo is er een prachtig religieus beeld, enkele oude opgezette dieren, een set wandkaarte­n van de vakken bio- logie en aardrijksk­unde een aantal prachtige wandkasten.” “Wie er aan denkt om een aantal studentenk­oten in te richten of te renoveren, vindt hier complete kookeiland­en met de toestellen er in. En vaak zijn die nog behoorlijk nieuw. Ook startende kappers of schoonheid­sverzorger­s kunnen hier zaken doen. Vooral de elektrisch­e apparaten zijn nog zo goed als zo nieuw. Absoluut de moeite”, besluit Peeters.

belgaveili­ngen.be

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium