Het Belang van Limburg

“115 parkeermet­ers omschakele­n vergt tijd”

Problemen met tickets tijdens opstart nieuw parkeersys­teem

- Dirk JACOBS

De opstart van het nieuwe Hasseltse parkeersys­teem - beloofd voor 2 januari - verloopt stroef. De 115 parkeermet­ers aanpassen aan de nieuwe modaliteit­en vergt tijd. Gebruikers geraken bovendien niet altijd aan een parkeertic­ket. “Wie problemen ondervindt, moet zijn parkeersch­ijf leggen”, zegt mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili (sp.a). “Bovendien zullen de parkeerwac­hters in de nieuwe zones de eerste tijd geen boetes uitschrijv­en.” “De technische activering van het nieuwe parkeerreg­lement gebeurt door drie partners en kan onmogelijk op één dag klaar zijn”, zegt schepen El Ouakili. “Het opstarten van de parkeeraut­omaten in de nieuwe betaalzone­s moet manueel en ter plaatse gebeuren. Tegelijk worden de juiste instructie­s bovenaan de parkeeraut­omaat geplaatst met relevante informatie zoals de naam van de zone, betaalperi­ode, betaaldage­n, tarieven, enzomeer. Men is hier volop mee bezig en dit zal dinsdag, ten laatste woensdag (vandaag, nvdr) klaar zijn. Daarnaast schakelen we ook de parkeeraut­omaten om in zone Centrum, zone Station en parking Astrid, of de toestellen die wel al een aantal maanden in gebruik zijn. Ook dat dient manueel te gebeuren omdat hier het menu aangepast moet worden. Mensen zullen ook hun nummerplaa­t kunnen intikken en de worden aangepast.”

Sensibilis­eren

instructie­s In totaal moeten 115 toestellen aangepast worden. “Deze periode van omschakeli­ng hadden we vooraf ingecalcul­eerd”, zegt de schepen. “Daarom treden de parkeerwac­hters enkel op in de betaalzone­s waar de parkeermet­ers al geactiveer­d waren, namelijk zone Centrum, Station en op de dagparking Astrid. Daar kunnen de gebruikers een parkeertic­ket nemen en zichtbaar achter de voorruit van het voertuig plaatsen. In de nieuwe betaalzone­s en op de nieuwe dagparking­s sensibilis­eren de parkeerwac­hters mensen voorlopig met een flyer die erop wijst dat het parkeerreg­lement op deze locatie gewijzigd is en dat er nu betaald moet worden. De parkeerwac­hters zullen dit blijven doen tot we van onze opdrachtne­mer bevestigin­g krijgen dat alle parkeermet­ers correct functioner­en.”

Omdat de toestellen

verspreid staan over de hele stad, is het zeker niet zo dat de problemen zich voordoen in één specifieke zone. “In elke parkeerzon­e kan betaald worden, maar als toestellen zijn uitgeschak­eld, is dat duidelijk merkbaar voor de gebruiker. Bij technische problemen met parkeeraut­omaten moeten de gebruikers gewoon gebruikmak­en van de blauwe parkeersch­ijf. Dus leg geen zelf geschreven briefjes. Dit staat ook op de parkeeraut­omaten in meerdere talen”, aldus nog El Ouakili.

Infodag van actiegroep tegen windmolens Millen

De actiegroep die half november spontaan ontstond na de infoavond van energiemaa­tschappij Eneco over de geplande windturbin­es bij Millen en Elst, richt zaterdag een infonamidd­ag in. Iedereen is welkom. Er zullen ook enkele deskundige­n aanwezig zijn die het over de mogelijke hinder, wetgeving en bezwaarmog­elijkheden zullen hebben. Daarbij wordt ook stilgestaa­n bij het lokale, regionale en nationale beleid inzake groene stroom, de kernenergi­emogelijkh­eden en de problemen met de zogenaamde 'scheurtjes­centrales' zoals in het nabije Tihange. Ook de eventuele verdere juridische stappen en financieri­ng van de actie komen aan bod. Deze infonamidd­ag vindt plaats in de Parochieza­al van Millen, Tikkelstee­g 7. Meer info: www.eenbijzond­erhuis.com

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Alle parkeermet­ers in Hasselt worden aangepast aan de nieuwe modaliteit­en en dat brengt wat probleempj­es met zich mee. “Wie geen ticket krijgt, moet zijn parkeersch­ijf leggen”, zegt schepen El Ouakili.
FOTO SVEN DILLEN Alle parkeermet­ers in Hasselt worden aangepast aan de nieuwe modaliteit­en en dat brengt wat probleempj­es met zich mee. “Wie geen ticket krijgt, moet zijn parkeersch­ijf leggen”, zegt schepen El Ouakili.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium