Het Belang van Limburg

“Tv-makers vinden al snel dat ik te zeer vasthang aan Xavier”

Johny Voners doet alter ego Xavier Waterslaeg­hers vergeten in ‘Amigo’s’ AFFLIGEM - U kent hem al zeker 25 jaar, zo niet uw hele leven. Toch zal de naam Johny Voners bij sommigen misschien niet meteen een belletje doen rinkelen. Voor Voners is het dan ook

- Raymond DE CONDÉ

Gisteren werd de nieuwe VTMreeks ‘Amigo’s’ voorgestel­d, een tragikomis­ch verhaal van Pierre de Clercq en Jean-Claude Van Rijckeghem over vijf criminelen die vrijkomen en een nieuw leven willen beginnen op het rechte pad. Samen beginnen ze een restaurant onder aanvoering van Rik (Jurgen Delnaet), die in de gevangenis een passie voor koken heeft ontwikkeld.

Maar het verleden blijft hen parten spelen. Mathieu (Wouter Hendrickx) zou graag de relatie met zijn vrouw weer aanknopen, maar die heeft intussen een andere vriend. Dylan (Mathieu Sys) heeft het bij zijn vader voorgoed verkorven. Halil (Sahin Avci) zit voortduren­d in twijfel of hij in Istanbul geen betere toekomst kan uitbouwen dan als souschef van Rik. En dan is er Berten (Johny Voners), in de gevangenis de beste vriend van Rik.

Dagschotel­s

Voor Voners (71) is dit de eerste rol sinds jaren waarin hij niet als Xavier van ‘FC De Kampioenen’ dagschotel­s bestelt. “In het theater heb ik wel een paar dingen gedaan bij de Komedie Compagnie in Antwerpen, maar dit is het eerste wat ze me voor de tv hebben aangeboden”, vertelt hij. “Misschien omdat ik als acteur in het hoofd van tv-producente­n te veel aan Xavier vasthang. Ik zie toch ook acteurs die in series het ene personage na het andere spelen. Dan vraag ik me soms ook af: is dat niet wat te rap na elkaar? Soms passeren acteurs in twee verschille­nde series tegelijk op het scherm. Ik til er niet zwaar aan en heb geen zin om ‘FC De Kampioenen’ de schuld te geven. Het leven is zoals het gaat. Misschien heb ik zelf ook te weinig moeite gedaan om andere opdrachten te krijgen.”

Passionele moord

Als Berten met zijn witte koksmuts op zet hij alleszins een mooi personage neer. “Die Berten is eigenlijk een stille, brave mens met een gouden hart. Maar als zijn omgeving hem te veel op de zenuwen werkt, dan kan hij zich niet bedwingen. In de serie wordt dat niet met zoveel woorden gezegd, maar Berten is in de gevangenis terechtgek­omen na een passionele moord. Hij zat op een avond tv te kijken terwijl zijn vrouw boven met haar minnaar aan het rampetampe­n was. De stoppen sloegen door en dus is Berten naar de slaapkamer gestapt om de twee vrijers een kopje kleiner te maken. Nu hij na jaren weer vrij is, heeft hij hetzelfde ideaal als Rik en de twee andere kornuiten. Berten houdt niet van discussies en ruzies, hij treedt voortduren­d op als bemiddelaa­r en de anderen hebben respect voor hem. Met een blik roept hij zijn jongere collega’s tot de orde zodat de neuzen weer in dezelfde richting staan. Maar je zal zien: op zeker ogenblik begaat hij zelf toch ook weer een kapitale stommiteit.”

Het vreemde is: als kijker zie je gewezen criminelen aan het werk die in hun vroegere fouten hervallen. “Die sympathie bij de kijker ontstaat door de onderhuids­e humor”, vermoedt Johny. “‘Amigo’s’ is zeker geen serie die mikt op de lach, het is subtiele humor en je krijgt medelijden met die kerels, klungelend­e mannen die zozeer hun best doen om goed te doen dat ze telkens opnieuw het deksel op de neus krijgen.”

Voor Johny Voners was het een geslaagde stap in de wereld buiten ‘FC De Kampioenen’. “Ik had nooit met de acteurs van deze cast op de set gestaan. Ik kende Jurgen Delnaet en Wouter Hendrickx alleen van wat ik van hen op tv had gezien. Ik had niet alleen naar hen gekeken, maar ook naar hen opgekeken. Dan doet het wel iets als je samen zo’n verhaal kan vertellen.”

In mei wordt Voners weer ‘gewoon’ Xavier Waterslaeg­hers, want dan vliegen de Kampioenen voor een maand naar Zuid-Afrika voor de opname van hun derde film. “De Kampioenen gaan daar zwarte spelers zoeken”, legt hij uit. “DDT krijgt het weer aan de stok met Boma, want hij claimt de naam De Kampioenen. Fernand moet dan kamp kiezen en hij kiest natuurlijk voor DDT, soort zoekt soort. Na de opnamen in ZuidAfrika draaien we ook nog een maand in België.”

Amigo’s’, VTM, vanaf maandag 16 januari

 ?? FOTO AMIGO'S ?? Johny Voners speelt in ‘Amigo’s’ de lichtontvl­ambare Berten, een goedzak met een iets te kort lontje.
FOTO AMIGO'S Johny Voners speelt in ‘Amigo’s’ de lichtontvl­ambare Berten, een goedzak met een iets te kort lontje.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium