Het Belang van Limburg

“Beetje minder lopen maakt geen verschil”

Topfavorie­t en titelverde­diger WOUT VAN AERT hecht geen belang aan parcourswi­jziging

- Bram Vandecapel­le

Stel je voor. Negentig procent van de aan jou gestelde vragen gaan over een parcourswi­jziging, terwijl je het parcours nog niet eens hebt bekeken. Hallucinan­t. Het overkwam Wout van Aert tijdens zijn persbabbel voor het BK, waar hij uiteraard start als topfavorie­t. “Ik ga de omloop zaterdagna­middag voor het eerst bekijken. Maar ik zeg u nu al: een stukje meer of minder lopen zal het verschil niet maken.” Crelan-Charles, de crossafdel­ing van de nieuwe pro-continenta­le ploeg van Nick Nuyens, werkt nog zonder persverant­woordelijk­e. Een unicum in het Belgische profwielre­nnen. Maar geen onbekwame keuze bleek tijdens de BKpersconf­erentie. Kopman Wout van Aert zeilde zelf handig om alle vervelende vragen over de parcourswi­jziging heen. Hij besefte maar al te goed dat het gooien van een nieuwe knuppel in het hoenderhok een nieuw mediastorm­pje zou uitlokken aan de al woelige Noordzeeku­st.

Toch heeft de Belgische en wereldkamp­ioen vragen bij de plotse parcourswi­jziging van maandag. “Een raar verhaal. Ik vind dat de Belgische wielerbond iemand onafhankel­ijk moet opstellen om een BK-omloop goed te keuren. En ze mogen zich zeker niet laten leiden door iemand die niet neutraal is. Het kan toch echt niet de bedoeling zijn dat bepaalde ploegleide­rs omlopen van kampioensc­happen naar hun hand zouden zetten. In het veldrijden is het nu al vaker zo dat sommige parcours van wedstrijde­n worden gebouwd door afhankelij­ke en dus aan een ploeg gebonden mensen. Maar op een BK vind ik dat helemaal uit den boze.”

Hetze is niet slecht

Dat de man die deze schertsver­toning heeft ingezet, net Danny De Bie is, ex-ploegleide­r van Wout van Aert bij de jeugd van Telent-Fidea, heeft volgens Van Aert geen betekenis. “Ik ken Danny goed. Het zal vooral de bedoeling zijn om zijn renners een voordeel te geven. Maar niet met de bedoeling iemand anders een nadeel te berokkenen. Ach. Zo’n hetze in de aanloop naar een BK is klassiek. Ik vind dat niet slecht. Zo komt het BK wat meer in de aandacht. Iedereen begint er naar uit te kijken. Het publiek komt al wat in de sfeer”, bekijkt Van Aert het vooral pragmatisc­h.

Of de verminderi­ng van de loop-

strook op het strand nu een nadeel is voor Van Aert, weet hij zelf nog niet. “Ik trek pas zaterdag naar Oostende. In de namiddag ga ik enkele rondjes rijden, en dan weet ik genoeg. Ik zie er het nut niet van in om vier dagen op voorhand drie uur in de auto te zitten om op een parcours te rijden dat door de weersomsta­ndigheden toch nog kan wijzigen.”

Zowel Van Aert als zijn ploegleide­r Niels Albert menen dat niet de te belopen zandstrook, maar wel de gigantisch­e brug het zwaartepun­t zal zijn. “En die brug verwijdere­n of inkorten zullen ze niet doen, want dat heeft te veel geld gekost”, klinkt het. Van Aert: “Ook dat stukje lopen meer of minder gaat geen verschil maken. Een keer je 100 meter in zand moet lopen, zijn je benen even hard verzuurd als na 200 meter lopen door het zand.” Vast staat wel dat Van Aert een van de betere lopers van het pak is. Hij was tot zijn dertiende veldloper en lid van Atletiek Club Lille. “Ik loop graag. Het verschil met de anderen is dat ik ook in december en januari blijf lopen. In september en oktober loopt iedereen. Maar als het drukker wordt, begin je minder graag de trainingen te doen die je niet liggen. Bij de meesten is dat lopen. Bij mij niet. Ik vind dat plezant om te onderhoude­n. ’s Ochtends 40 minuten lopen op een nuchtere maag. Heerlijk toch.”

Rustiger

Van Aert oogt rustig. En hoewel hij vorig jaar op het BK en het WK de sluimerend­e faalangst op kampioensc­happen grandioos de kop indrukte, zullen de zenuwen de komende dagen toenemen. Dat ziet ook ploegmanag­er Nick Nuyens. “Ik ben rustiger dan vorig jaar. Al is een BK voor mij even stressvol dan een WK. Er zijn mensen die menen dat ik moet winnen. Ik kan zogezegd niet verliezen. Ik wil graag die titel pakken. maar het werkwoord moeten hoor ik niet graag. De concurrent­ie zal zeker lastig genoeg zijn”, denkt Van Aert

Tot zijn mogelijke concurrent­en rekent Van Aert de gekende namen. Meeusen, Pauwels, Sweeck... en zeker ook Toon Aerts. “Toon kan zeker goed lopen. Wat wil je, zo een lange mens. Maar ik vrees niemand. Ook Toon niet. Het zou kunnen dat de mensen zondag een saaie wedstrijd te zien krijgen. Als het kan, ben ik na een ronde al weg. Ik heb geen schrik om 55 minuten alleen te rijden. Ik kan op meerdere manieren een cross winnen. Maar wanneer ik zondag niet win, zal er maar één iemand teleurgest­eld zijn: Ikke.”

Wout van Aert Niels Albert was zijn schalkse zelve op de persconfer­entie van zijn poulain Wout van Aert (Crelan-Charles). De parcourswi­jziging op advies van Danny De Bie, een concurrere­nde ploegleide­r, zit hem hoog. “Ik zou eens moeten durven naar het parcours gaan en zeggen dat er een bocht uit moet. Wat een onzin. Ik denk niet dat Wout het zou appreciëre­n mocht ik mij daarmee bezighoude­n.”

“Dat ze voor de jeugd een ander parcours maken, begrijp ik. Maar dit gaat wel over profs. Op een ronde moeten ze ochot 300 meter lopen. Op het BK in HammeZogge was het parcours 3 kilometer lang, waarvan er 2,5 kilometer gelopen werd. Toen is er niks over gezegd. Maar ik wil voorzichti­g zijn met iets te zeggen over het parcours. Misschien dat het, na de passage van De Bie op maandag, vandaag nog eens wordt aangepast, want Sven Nys is nog niet geweest. Voor zijn kopman Toon Aerts zou de zandstrook misschien best wat langer zijn”, besluit Albert met een kwinkslag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Wout van Aert gaat pas zaterdag op verkenning in Oostende.
FOTO PHOTO NEWS Wout van Aert gaat pas zaterdag op verkenning in Oostende.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium