Het Belang van Limburg

“Aan wal meteen een frisse pint”

Genkse zeiler steekt in drie maanden Atlantisch­e Oceaan over voor het goede doel

- XDe actie steunen kan nog steeds via www.sailingcha­llenge4ms.com

Hij heeft er tot het einde voor moeten vechten. “De laatste nacht heb ik de zwaarste storm van de hele reis doorstaan, met veel wind en hoge golven”, vertelt Donné. “Bovendien lagen er overal slecht verlichte vissersboo­tjes, wat het extra moeilijk maakte. Ik heb me tot de laatste mijl moeten concentrer­en.” Gisterocht­end brak de hemel plots open. “’s Morgens was er een prachtige zonsopgang en werd ik vergezeld door twintig dolfijnen. Mijn vader, mijn vriendin Hannah en mijn schoonoude­rs zijn me tegemoet gevaren in een rescueboot­je en hebben me de haven binnen geloodst. Daar stond een Belgische delegatie me op te wachten. Nog voor ik mijn familie omhelsd had, kreeg ik al een frisse Belgische pint in mijn handen. Heerlijk, na al die maanden (lacht).”

Dubbel gevoel

Ruben Donné begon op 3 oktober in Nieuwpoort aan zijn ondernemin­g. “Ik blik terug met een dubbel gevoel”, zegt hij. “Het was een prachtig avontuur en enerzijds is het moeilijk om afscheid te nemen van mijn boot, die toch drie maanden mijn thuis is geweest. Maar anderzijds is het ook fijn om mijn familie terug te zien en in ZuidAfrika te zijn, waar ik drie jaar gewoond heb.”

Donné had geregeld telefonisc­h contact met het thuisfront, maar zag soms weken aan een stuk geen levende ziel op zee. “Alleen zijn gaat me goed af. Daar had ik weinig problemen mee. Het moeilijkst­e waren de momenten dat het windstil was en ik moest wachten tot de wind weer zou opsteken. Heel frustreren­d, maar het leert je wel om je te schikken naar de wetten van de natuur. Het grootste gevaar onderweg vormde het drijvende afval. Op een ochtend heb ik iets zwaars geraakt, gelukkig zonder schade aan de boot, maar dat had slechter kunnen aflopen.” Mooie momenten waren er ook. “Als de wind perfect zat, kon ik soms twee uur staren naar een prachtige zonsopgang. Of de sterrenhem­els bij volle maan, heel indrukwekk­end.”

Trots

Met zijn huzarenstu­kje heeft Ruben Donné al 49.500 euro ingezameld voor het MS-onderzoeks­fonds aan de UHasselt. En de teller loopt nog. Het doel is niet toevallig, want in 2011 werd de ongeneesli­jke zenuwaando­ening bij Rubens vader vastgestel­d. “Ik zag bij mijn aankomst in mijn vaders ogen dat hij heel trots op me is. Een heel speciaal moment”, zegt Ruben.

Ruben blijft nog tot 18 januari in Kaapstad op vakantie. Daarna neemt hij zijn job als stuurman op de lange omvaart weer op. “Voor mijn werk ben ik ook vaak maanden op zee, maar ik ga toch eens vragen of ik eerst een maandje bureauwerk mag doen.” (lacht)

 ??  ??
 ?? FOTO MICHEL DE WOUTERS ?? Ruben Donné vaart de haven van Kaapstad binnen (grote foto). Bij zijn eerste voet aan wal krijgt hij meteen een frisse Belgische pint toegestopt door zijn vader Rudi (rechts). Ook vriendin Hannah tekende present (links).
FOTO MICHEL DE WOUTERS Ruben Donné vaart de haven van Kaapstad binnen (grote foto). Bij zijn eerste voet aan wal krijgt hij meteen een frisse Belgische pint toegestopt door zijn vader Rudi (rechts). Ook vriendin Hannah tekende present (links).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium