Het Belang van Limburg

“Aantal reizigers met belbus gehalveerd”

Sp.a Limburg start actie op Facebook

- Yves LAMBRIX

Sinds de invoering van het nieuwe reserverin­gssysteem voor de belbus in juni 2016 is het aantal reizigers in Limburg bijna gehalveerd, van 33.946 tot 19.267 per maand. Bovendien komt 65 % van de klachten over de belbus uit deze provincie. Dit stellen Peter Vanvelthov­en en Els Robeyns (sp.a).

Zij baseren zich op officiële cijfers, opgevraagd bij bevoegd minister Ben Weyts (N-VA). Volgens hen is het nieuwe reserverin­gssysteem, zonder vaste routes en dienstrege­ling, “een kaakslag voor de Limburgse mobiliteit”. Sp.a Limburg is een Facebookgr­oep gestart om alle klachten te bundelen.

Minister Ben Weyts vindt de daling logisch “omdat we erin geslaagd zijn om veel meer mensen weer naar het reguliere aanbod te leiden.”

Sinds de invoering van het nieuwe reservatie­systeem voor de belbus in juni 2016 is het aantal reizigers van belbussen in Limburg bijna gehalveerd tot goed 19.000 per maand. Bovendien komt 65 procent van alle klachten over de belbus uit onze provincie. Dat zeggen de sp.a-parlements­leden Peter Vanvelthov­en en Els Robeyns op basis van officiële cijfers. Om de klachten te bundelen hebben ze zopas een Facebookgr­oep opgericht. “De daling is logisch, net omdat we erin geslaagd zijn om veel meer mensen opnieuw naar het reguliere aanbod te leiden”, reageert Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA). Sinds juni 2016 maakt De Lijn gebruik van de nieuwe reservatie- en planningst­ool Cover. Er bestaan geen vaste routes en dienstrege­ling meer. Afhankelij­k van de verplaatsi­ng die je wil maken, zoekt het nieuwe systeem de meest geschikte oplossing: zo kan het je doorverwij­zen naar een belbus, maar even goed naar een vaste lijn, een combinatie van belbus en vaste lijn of zelfs een combinatie met de trein.

“Cijfers tonen aan dat het aantal reizigers drastisch verminderd is, niet in het minst in Limburg waar de belbus voor heel wat mensen vaak het enige alternatie­f is”, zeggen de sp.a-volksverte­genwoordig­ers Els Robeyns en Peter Vanvelthov­en. “Dit slecht werkende systeem is opnieuw een kaakslag voor de Limburgse mobiliteit en dat kunnen we missen als kiespijn.”

Bijna halvering

Els Robeyns vroeg de reizigersa­antallen op bij bevoegd minister Ben Weyts. Om geen vertekend beeld te geven werden de zomermaand­en juli en augustus uit de cijfers gehouden. “Sinds het nieuwe systeem Cover operatione­el is, is het aantal reizigers van de belbuscent­rale in Limburg gedaald van gemiddeld 33.964 tot 19.267 reizigers per maand. Dat is ruim 43 procent, of bijna een halvering”, zegt Vlaams Parlements­lid Els Robeyns. “Het nieuwe systeem zorgt er dus voor dat een pak reizigers in de kou blijven staan. Immers, het aantal reizigers in West-Vlaanderen en VlaamsBrab­ant, waar het nieuwe systeem nog niet werd ingevoerd, blijft op hetzelfde niveau. Kortom, het is duidelijk dat de kwaliteit van de dienstverl­ening enorm inboet.” Ook het aantal klachten swingt de pan uit. “Maar liefst 65 procent van de klachten komen uit Limburg”, zegt Peter Vanvelthov­en, Kamerlid en voorzitter van sp.a Limburg. “Als politici worden wij daar dagelijks over aangesprok­en: een oudere man kan zijn partner die in een rusthuis verblijft, niet meer dagelijks bezoeken omdat de belbus vaak niet beschikbaa­r is. Reizigers die vroeger 15 minuten deden over een rit, worden nu gedwongen om één of

AANTAL REIZIGERS VAN BELBUSSEN

Gemiddelde januari t.e.m. mei 2016 Gemiddelde juni en september 2016* meerdere reguliere lijnbussen te nemen. De klachten zijn legio.”

Facebookpa­gina

De verminderi­ng van het aantal reizigers en het snoeien in het aanbod van de belbus is voor de Limburgse socialiste­n een duidelijke strategie om de belbus af te schaffen. “Daarom hebben we een Facebookpa­gina ‘Red de belbus’

Els ROBEYNS (sp.a) Vlaams Parlements­lid aangemaakt, waarop iedereen zijn positieve en negatieve ervaringen kan uitwissele­n. Die zullen we dan bundelen en aan de minister overmaken, zodat hij met eigen ogen kan zien hoe belangrijk de belbus voor Limburg wel is”, besluiten Robeyns en Vanvelthov­en.

“Logische daling”

Minister Weyts herhaalt het standpunt dat hij eerder in de commissie gaf. “Sinds de invoering van Cover is het aantal belbusrese­rveringen licht gedaald, net omdat we erin geslaagd zijn om veel meer mensen weer toe te leiden naar het reguliere aanbod, wat toch altijd de bedoeling moet blijven”, zegt de minister. “Daarnaast wil ik dat belastingg­eld ook in deze efficiënt wordt ingezet. Wanneer er andere oplossinge­n voor verplaatsi­ngen mogelijk zijn – namelijk via het reguliere aanbod – verkiezen we die in de plaats van een duurdere oplossing. Dat is onze verdomde plicht als goede huisvader.”

Het nieuwe reservatie­systeem voor de belbus is opnieuw een kaakslag voor de Limburgse mobiliteit en dat kunnen we missen als kiespijn

www.facebook.com/reddebelbu­s

 ?? FOTO RAYMOND VAN BEYGAERDEN
FOTO TWITTER ?? De grafiek van N-VA.
FOTO RAYMOND VAN BEYGAERDEN FOTO TWITTER De grafiek van N-VA.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium