Het Belang van Limburg

Recordaant­al nieuwe ondernemin­gen in Limburg 6.000 starters

Recordaant­al nieuwe ondernemin­gen in Limburg

- Guido CLOOSTERMA­NS

Er zijn in deze eeuw nog nooit zoveel Limburgers met een eigen zaak begonnen dan in het voorbije jaar. Dat blijkt uit cijfers van Voka Limburg. Het voorbije jaar gingen 5.908 Limburgers van start met een eigen zaak. “Verschille­nde van die bedrijven hebben het potentieel om door te groeien en dat is nodig voor de toekomst voor Limburg”, aldus gedelegeer­d bestuurder Johann Leten. Het zat er de voorbije maanden aan te komen en het is nu ook officieel: het jaar 2016 werd afgesloten met een recordaant­al starters in onze provincie. Vorig jaar gingen maar liefst 5.908 nieuwe ondernemin­gen van start. Volgens een berekening van Voka-Limburg en handelsing­rootst formatiebu­reau Graydon was 2016 daarmee het beste jaar sinds het begin van de eeuw. Bovendien steeg het aantal starters met 15 procent ten opzichte van 2015. In dat jaar werden voor het eerst sinds 2010 weer meer dan 5.000 bedrijven opgericht. Ook opvallend: alleen in de maanden juli en december werd geen nieuw startersre­cord gevestigd. Bij de cijfers dient wel een kanttekeni­ng te worden geplaatst. Limburg heefteengr­oteachters­tandopdean­dere provincies wat het aantal starters betreft. Zo telde de provincie Antwerpen vorig jaar 15.246 starters, gevolgd door Oost-Vlaanderen met 11.426 starters, West-Vlaanderen met 9.366 starters en VlaamsBrab­ant met 8.526 starters. Limburg heeftdusno­gwelwatgoe­dtemaken, maar het goede nieuws is wel dat de procentuel­e stijging in 2016 het was in Limburg. “Startende bedrijven zijn van grote waarde voor de gezondheid van de economie”, aldus Leten. “Ze zijn meestal niet alleen zeer innoverend en gericht op technologi­e, maar ze hebben een groot potentieel om door te groeien tot grotere ondernemin­gen. Zij zijn de werkgevers van de toekomst.”

Noodzaak

Volgens Voka Limburg is de stijging van het aantal starters vooral te danken aan het verbeterde ondernemer­sklimaat. “Ondernemen is weer sexy”, analyseert Leten.

Ook directeur Bart Lodewijckx van middenstan­dsorganisa­tie UnizoLimbu­rg vindt dat jongeren terug het risico willen nemen om een bedrijf te starten. “Toch zijn er ook andere redenen voor de stijging van het aantal starters. Vandaag is 30 procent van starters een zelfstandi­ge uit noodzaak, enkele jaren geleden was dat nog 10 procent. Dat is niet per se negatief. Het gaat niet altijd om mensen die geen plek meer vinden in het reguliere arbeidscir­cuit. Vaak gaat het om mensen die 20 of 30 jaar vooreenbaa­shebbengew­erkteneen job in loondienst niet langer zien zitten. Bij het toenemende aantal vijftigplu­ssers op de arbeidsmar­kt zitten immers heel wat mensen die topfunctie­s hebben bekleed bij grote bedrijven. Dikwijls zie je die mensen aan de slag gaan als zelfstandi­ge consultant.” Lodewijckx ziet een aantal werkgevers ook steeds vaker hun toevlucht nemen tot zelfstandi­gen, al dan niet valse zelfstandi­gen. “Dat is met name het geval bij pakjesleve­ranciers en transportb­edrijven.”

Faillissem­enten

Het stijgende aantal starters gaat niet gepaard met een stijging van het aantal faillissem­enten. In 2016 gingen in onze provincie 686 ondernemin­gen failliet. Dat was een daling met 14 procent ten opzichte van 2015. “Het goede nieuws is dat er nog altijd zeven keer meer bedrijven starten dat failliet gaan”, besluit Lodewijckx.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? De Corda Campus in Hasselt, die onderdak biedt aan ruim 190 bedrijven, ontpopt zich tot het mekka van de Limburgse start-ups.
FOTO DICK DEMEY De Corda Campus in Hasselt, die onderdak biedt aan ruim 190 bedrijven, ontpopt zich tot het mekka van de Limburgse start-ups.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium