Het Belang van Limburg

Terrorist Anis Amri 2 uur lang in Brussel

- Cedric LAGAST

Twee dagen nadat hij met een truck had ingereden op een Berlijnse kerstmarkt en 12 mensen ombracht, dwaalde de terrorist Anis Amri (24) twee uur lang door het station van Brussel-Noord. Dit maakte het federaal parket gisteren bekend. Hij arriveerde er vanuit Amsterdam omstreeks 19 uur. Twee uur later verdween hij weer met de nachtbus. Hij had zich ‘vermomd’ met een grijze muts en zwarte sjaal, zo blijkt uit de camerabeel­den.

Op woensdag 21 december, twee dagen nadat hij met een vrachtwage­n inreed op een kerstmarkt in Berlijn en twaalf mensen ombracht, dwaalde Anis Amri (24) door het station BrusselNoo­rd. Hij was op dat moment de meest gezochte terrorist van Europa, op zijn hoofd prijkte 100.000 euro, en het was spitsuur. Maar niemand herkende hem. Wellicht maakte Amri slechts een korte tussenstop in ons land en verdween hij met een nachtbus.

Om onherkenba­ar te blijven had Amri een grijze muts over zijn hoofd getrokken en een zwarte sjaal voor zijn mond geknoopt, blijkt uit een camerabeel­d dat het federaal parket gisteren verspreidd­e. Twee uur lang zwierf de Tunesiër zo door het drukke treinstati­on.

Via beelden van een bewakingsc­amera kon de spoorwegpo­litie zijn traject reconstrue­ren. Amri, die na de aanslag op 19 december in Berlijn was ontsnapt, werd op 21 december om 19.05 uur gezien in Brussel-Noord, waar hij uit een trein uit Amsterdam stapte. Hij zocht met niemand contact. In zijn handen hield hij enkele papieren geklemd.

Nachtbus

Amri’s foto was toen al de hele dag op nieuwssite­s te zien, als hoofdverda­chte van de aanslag. Eén uur voor hij in Brussel aankwam verspreidd­e de Duitse politie een opsporings­bericht en loofde 100.000 euro uit voor de tip die naar zijn arrestatie zou leiden. Maar niemand kon Amri onderschep­pen. Rond 21 uur stapt Amri buiten het bereik van de bewakingsc­amera’s in het station en raakt de spoorwegpo­litie het spoor bijster. Wat hij daarna in Brussel deed, is onduidelij­k. Maar de speurders denken niet dat Amri lang in Brussel bleef rondhangen.

Het volgende camerabeel­d van Amri is ’s anderendaa­gs in de late middag in het station van Lyon Part-Dieu, zo’n 730 km verder. Hoe hij daar raakte, is nog niet achterhaal­d. Wellicht nam hij de nachtbus, denken sommige bronnen. De eerste bus van Brussel naar Lyon vertrok om 1.30 uur ’s nachts. De rit duurt 14,5 uur, met een tussenstop in Parijs. Om 20.30 uur stapt Amri van de trein in Turijn, waar hij aan een meisje vraagt of ze een plek weet waar hij kon slapen. Om 23 uur reist hij naar Milaan. Daar wordt hij om 3 uur door een agent doodgescho­ten in Sesto San Giovanni, een buitenwijk. Drie dagen lang kon Amri ongestoord door vijf landen reizen. Voor zover bekend heeft geen enkele politiedie­nst een aanwijzing gevonden dat hij daarbij hulp kreeg, of beroep kon doen op een netwerk.

 ?? FOTO HBVL ?? Een bewakingsc­amera filmt Anis Amri (links) terwijl hij door Brussel-Noord dwaalt.
FOTO HBVL Een bewakingsc­amera filmt Anis Amri (links) terwijl hij door Brussel-Noord dwaalt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium