Het Belang van Limburg

Ilse Pipeleers herneemt haar column over harde realiteit van borstkanke­r

Ilse Pipeleers herneemt haar column over borstrecon­structie na strijd tegen kanker

- Marij WYERS

Ilse Pipeleers (42) uit Diepenbeek herneemt vandaag in deze krant haar column over de harde realiteit van borstkanke­r. Het confronter­ende beeld van haar verminkte lichaam raakt u misschien. “Maar dit is nu eenmaal de realiteit en die wil ik tonen. Ook ik ben geschrokke­n van de foto, meer nog dan van het beeld thuis voor de spiegel. Potverdori­e, ik ben echt verminkt. Ik sta er nooit bij stil en ik zie het als een tussenfase. Nu gaan we voor de borstrecon­structie.”

Een jaar geleden werd Ilses rechterbor­st geamputeer­d, samen met haar lymfeklier­en. Ze had toen al maanden chemo achter de rug en nadien volgden nog vele weken met bestraling­en. In een column schreef ze wekelijks over haar strijd tegen die smerige ziekte, tot het einde van de behandelin­g, vorig jaar met Pasen.

Negen maanden later voelt Ilse zich weer goed, zij het nog wat vermoeid. Naweeën van de behandelin­g, gecombinee­rd met het harde werk in de coffeebar die ze samen met haar man David runt in Diepenbeek. Maar het gaat steeds beter. Na de herstelper­iode zet ze nu een nieuwe stap richting borstrecon­structie. En daarin neemt ze ons weer mee via haar column op donderdag. “Ik ben intussen iemand anders”, zegt Ilse. “Je identiteit verliezen is heel erg. Het zal nooit meer worden zoals voorheen. Maar toch wil ik eraan werken om mezelf opnieuw op te bouwen tot de vrouw die ik wil zijn.”

Choquerend

“Ook ik ben geschrokke­n van de foto van mezelf ”, gaat Ilse verder. “Nooit voelde ik mij zo slecht als bij het zien van dit beeld. Potverdori­e, zo begaaid. Ik had het zelf nooit zo confronter­end gezien. In de spiegel in de badkamer was het anders. Dan ben je bezig. Je gedachten gaan al naar de werkdag die komt of zo. Ik heb nooit echt stilgestaa­n bij dat lelijke litteken, mogelijk bewust. Ik kijk naar de toekomst en ik stuur mijn gedachten altijd de positieve kant op. En ja, ik was ‘anders’ vrouw en natuurlijk was dat bij momenten heel erg pijnlijk. Gelukkig steunt David me goed. Ook hij ziet dit als een tussenstap. ‘De wonde is mooi genezen en in januari gaan we voor de volgende stap, alles komt goed’, zegt hij. We zitten op dezelfde golflengte.”

Hoe confronter­end en choquerend de foto ook is, toch heeft Ilse geen bezwaar om zich zo te tonen. “Ik wil de rauwe realiteit laten zien. Dit gebeurt er met iemand die borstkanke­r heeft, en dat is niet te onderschat­ten. Dit treft veel vrouwen, en die gaan allemaal door met hun leven.”

Borstrecon­structie

Volgende week moeten Ilse en David hun coffeebar weer een tijdje sluiten. Ilse ondergaat dan een zware borstopera­tie, met een herstelper­iode van zes tot acht weken. “Ook mijn gezonde linkerbors­t wordt dan weggenomen. Ik wil geen enkel risico nemen. Intussen heb ik al zoveel vrouwen leren kennen die een paar jaar later hervallen. Ik laat die kanker niet terugkomen in mijn linkerbors­t. Op die manier krijg ik ook twee symmetrisc­he borsten, en dat wil ik echt. Een ander resultaat werkt mentaal niet voor mij.”

De borstrecon­structie zal bijna een jaar in beslag nemen, met nog twee operaties. “Het uiteindeli­jke resultaat zal mooi zijn, maar we zijn er nog lang niet.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium