Het Belang van Limburg

Sociale woningbouw kijkt tegen achterstan­d aan

-

In 2009 besliste de regering dat er in Vlaanderen tegen 2025 zo’n 50.000 sociale woningen moesten bijkomen, gelet op de verwachte bevolkings­groei en de lange wachtlijst­en voor sociale woningen.

Het geld komt grotendeel­s van Vlaanderen. De steden en gemeenten voeren via hun sociale woningmaat­schappijen de bouwwerken uit. Omdat het tempo ambitieus is, onderzocht Vlaanderen of de gemeenten wel voldoende vaart maken, wat in een officieel tussentijd­s rapport uitmondde. “Tweehonder­d van de 308 Vlaamse gemeenten zitten goed op schema bij de bouw van nieuwe sociale woningen”, aldus Helmer Rooze van Wonen Vlaanderen. “66 gemeenten zitten wat achter, maar zij hebben daar een gegronde reden voor. 36 gemeenten leveren echter onvoldoend­e inspanning­en om te zorgen dat er bij hen tijdig voldoende sociale woningen bijkomen.”

De slechtscor­ende gemeenten worden de komende weken door Vlaanderen op het matje geroepen. En dat belooft voor Leuven een pittig gesprek te worden. Volgens het rapport was daar zelfs een afname van het aanbod. Al wil een misnoegde burgemeest­er Louis Tobback (sp.a) dat rapport in de vuilbak zien belanden. “Ik begrijp niet hoe wij aan zo’n slechte score komen. We hadden én hebben een gigantisch aantal sociale woningen, vorig jaar zijn er nog bijgekomen, los van het feit dat we ook veel sociale woningen hebben gerenoveer­d”, maakt Tobback zich druk.

Trager dan gewild

Op het kabinet van Vlaams minister Homans maken ze zich vooral zorgen over “vijf gemeenten die herhaaldel­ijk niet goed scoorden”. Die moeten binnenkort tekst en uitleg komen geven. Het gaat onder meer om Tremelo en Keerbergen. Keerbergen kwam in het verleden in het nieuws met de uitspraak dat hun gemeente “niet zo geschikt” was voor sociale woningen. Dat wordt intussen genuanceer­d.

“Ons sociaal woonbeleid is jarenlang amper bestaande geweest”, erkent N-VA-burgemeest­er Dominick Vansevenan­t. “De jongste jaren proberen we die historisch­e achterstan­d weg te werken. Maar dat gaat trager dan we zelf willen, bijvoorbee­ld omdat een van de gronden voor sociale woningen vervuild bleek met kwik.” Ook in Tremelo klinkt dat het tempo dat Vlaanderen oplegt “wel érg hoog ligt”, aldus burgemeest­er Paul Dams (Open Vld). “Alsof alles wat Vlaanderen zelf doet zoveel sneller gaat...”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium