Het Belang van Limburg

“Durf de waarheid te zeggen”

Afgetreden Britse EU-ambassadeu­r waarschuwt voor “rommelig denken” over Brexit

- Marc VAN DE WEYER

“Wees niet bang om de waarheid te zeggen tegen de machthebbe­rs.” Met die oproep heeft de onverwacht opgestapte Britse ambassadeu­r bij de Europese Unie, sir Ivan Rogers, zijn collega-diplomaten in Brussel opgeroepen om dapper weerwerk te blijven geven tegen “rommelig denkwerk” over de Brexit in Londense regeringsk­ringen. Voorstande­rs van de Brexit reageren woedend. De afscheidsm­ail die de ontslagnem­ende ambassadeu­r aan zijn medewerker­s bij de Permanente Vertegenwo­ordiging in Brussel richtte, stond uitvoerig in de Times. In de tekst maakt hij brandhout van de manier waarop de regering van premier Theresa May zich voorbereid­t op wat er gaat gebeuren als ze in maart het fameuze artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking stelt. Volgens sir Ivan Rogers is er in Londen veel te weinig expertise voorhanden voor het voeren van “serieuze multilater­ale onderhande­lingen” over het beëindigen van het EU-lidmaatsch­ap.

Memo

Ambassadeu­r Rogers had tot november moeten aanblijven (het Verenigd Koninkrijk zou dan normaliter sinds juli in de EUvoorzitt­ersstoel zitten). Hij was eind 2013 naar Brussel gestuurd, om de nieuwe relatie te onderhande­len op basis waarvan premier David Cameron vorig jaar in de referendum­campagne het verdere EU-lidmaatsch­ap verdedigde. In juni koos een meerderhei­d van de Britten echter voor de Brexit. In een in december gelekte memo had Rogers de nieuwe Britse regering nog diets gemaakt dat de Brexit-beslommeri­ngen zo ingewikkel­d zouden uitpakken dat de scheiding tien jaar kon duren. Ian Duncan Smith, voormalige Conservati­eve partijleid­er en vooraansta­ande Brexiteer, beschuldig­de Rogers er gisteren van die “pessimisti­sche” memo zelf gelekt te hebben. Waarna hij op zijn beurt van laster beschuldig­d werd.

Rommelig

In zijn verrassend­e afscheidsm­ail lucht Rogers andermaal zijn onvrede met politici die waarschuwi­ngen over de talrijke valkuilen van de Brexit in de wind slaan. “Ik hoop dat jullie ongegronde argumenten en rommelig denken zullen blijven betwisten en nooit bang zullen zijn om de waarheid te zeggen tegen de mensen die aan de macht zijn”, schrijft Rogers.

In de mail zegt hij dat ook hij niet wist wat de Britse onderhande­lingsstrat­egie was en hoe het onderhande­lingsteam er zou uitzien. Ian Duncan Smith zei gisteren op de BBC dat Rogers bewust buiten beeld gehouden werd omdat de Brexit-bewindslui in de regeringMa­y hem niet vertrouwde­n: “Hij is de Almachtige God niet.”

In de Britse pers die pro Brexit is, werd de ambassadeu­r afgeschild­erd als een hinderlijk­e Remainer die met zijn pessimisme de Britse belangen schaadde. “Het is tijd voor een Brexit-voorstande­r op de Brusselse post”, kopte de Telegraph.

De Europese Commissie betreurde gisteren “het verlies van een zeer goed geïnformee­rde gesprekspa­rtner, die niet steeds makkelijk was en loyaal de belangen van zijn regering diende”.

 ??  ??
 ?? Foto EPA ?? Ivan Rogers.
Foto EPA Ivan Rogers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium