Het Belang van Limburg

“Nergens ter wereld is het zo mooi als in Utah”

-

Marie-José Musiek (63) uit Genk. Oftewel: Miki BridgersMu­siek, sinds ze 43 jaar geleden Lee Bridgers (67) naar de Verenigde Staten volgde en met hem trouwde. “Amerikanen kunnen Marie-José niet uitspreken”, lacht ze. “Sinds ik mijn man heb ontmoet, is het Miki.” Door een toeval bleven Miki en Lee in 1996 in Moab plakken, een plaatsje met 5.000 inwoners in de Amerikaans­e staat Utah. “De natuur is hier ongeloofli­jk. Er is geen plaats in de wereld die zo mooi is als Utah.” Niet verwonderl­ijk dat jaarlijks 2 miljoen toeristen afzakken naar Moab, waar Miki en Lee hun zaak Dreamride Cycling uitbaten.

43 jaar al woont de Genkse MarieJosé Musiek (63) in de Verenigde Staten. In al die tijd is ze amper twee keer in België geweest. Af en toe moet ze naar haar woorden zoeken. Maar Nederlands spreken - met Limburgs accent zelfs - gaat nog goed. “In de zomermaand­en hoor je hier in de supermarkt amper Engels”, vertelt Miki. “Als ik Belgen of Nederlande­rs hoor, spreek ik hen aan en slaan we een praatje.”

Alles ver weg

43 jaar geleden verliet Miki het Genkse Boxberg voor Amsterdam. Daar ontmoette ze de Amerikaans­e artiest Lee Bridgers. Hij nam haar mee naar North Carolina waar ze trouwden. Zijn job bracht hen van Californië over Colorado en opnieuw North Carolina tot in Moab, een plaats in de Amerikaans­e staat Utah. “Alles is ongeloofli­jk ver weg hier”, zegt Miki. “De dichtstbij­zijnde grote stad ligt op 100 mijl, 160 kilometer. Soms voelen we ons geïsoleerd. Maar elke keer als we Moab verlaten en terugkeren, voelt het als thuiskomen. Moab is een stadje van amper 5.000 inwoners. In het toeristisc­h seizoen wonen hier wel 100.000 mensen: in hun vakantiehu­is of op hotel of om in de restaurant­s en hotels te werken.” Dé parel van Moab is het nationaal park Arches. Niet het grootste nationaal park van de VS, maar met zijn natuurlijk­e triomfboge­n die magisch boven het woestijnac­htig landschap uitsteken wel een van de mooiste. “Echt ongeloofli­jk. Een spirituele plaats”, mijmert Miki.

Stom toeval

Daar, in Moab, settelde het koppel zich twintig jaar geleden. Eigenlijk door een stom toeval. Miki: “In 1996 kon mijn man als professor in de Kunsten beginnen aan de University of Arts in Californië. Het zou nog een half jaar duren voor hij kon starten, dus trokken we even naar Moab. Voor zes maanden, dachten we. (lacht) We trokken er wel vaker naar toe om te fietsen, voor de natuur. Om de nieuwe job officieel te maken, moest mijn man nog documenten naar de universite­it sturen. Toen we vijf maanden later onze verhuizing aan het voorbereid­en waren, belde mijn man naar de uni- versiteit. Hij had nog altijd niets gehoord. Daar zeiden ze dat ze zijn documenten nooit ontvangen hadden. Intussen hadden ze de job aan iemand anders gegeven. Mijn man is naar het postkantoo­r van Moab gegaan. Ze zijn beginnen zoeken en hebben de documenten gevonden: de enveloppe was tussen een venster en een weegschaal gevallen en blijven liggen.” ( lacht)

“We waren een beetje in paniek”, gaat Miki verder. “Gelukkig is Moab wel een mekka voor mountainbi­kers, voor extreme sporten. En ook steeds meer voor fietsen op de weg. Nog niet zolang geleden werden fietsers hier gewoon van de baan gereden. Er zijn geen fietspaden en Amerikanen hadden het niet op fietsers. Terwijl voor ons fietsen ons leven is.” Met een kredietkaa­rt begonnen Miki en Lee hun eigen zaak: Dre- amride Cycling. Miki: “Nu organisere­n we al twintig jaar fiets- en trektochte­n in de natuur. Niet voor grote groepen, maar voor enkele personen. We houden het bewust klein om de omgeving niet te beschadige­n. Voor ons is natuur alles. We proberen plekken te bereiken die niet zomaar toegankeli­jk zijn voor de gewone toerist. Of die moeilijk te vinden zijn. We nemen hen mee naar muurschild­eringen van duizenden jaren oud. Ik leer hen planten herkennen. Welke je kan eten of hoe je ze als medicijn kan gebruiken.”

Afgelopen zomer was het hier een maand lang 45 graden. Onvoldoend­e drinken tijdens een tour is dan levensgeva­arlijk

Heetste zomer ooit

Zelf is Miki ook herbalist en nutritioni­st van opleiding: genezen met kruiden, hoe omgaan met gezonde voeding... “Als de klanten willen, kan ik ook voor aangepaste voeding zorgen die energie geeft om de tocht aan te vatten. Zo’n tocht, zowel te voet als met de fiets, is niet niks: veel zandpaadje­s, klimmen op rotsen, tussen kliffen. Daarom laten we deelnemers op voorhand een vragenlijs­t invullen. Zo kunnen we inschatten wat hun niveau is. Bij een meerdaagse tocht tasten we de eerste dag af wat ze aankunnen. Het is hier ook ontzettend warm. Afgelopen zomer hadden we de heetste zomer ooit. Global warming, hé. Het is een maand lang bijna 45 graden geweest. Dat is heet.”

“Al is de hitte wel te verdragen als je het gewoon bent. Het is droge woestijnwa­rmte, waardoor het te doen is. Zelf trek ik dan liever naar de bergen, waar het frisser is. Maar onze gasten verkiezen de omgeving van Moab. Dan vertrekken we ’s morgens vroeg. Voor zonsopgang. Dan is het nog te doen. En belangrijk: we nemen

veel water mee. Onvoldoend­e water drinken in deze omstandigh­eden is levensgeva­arlijk.” “We leren mensen respectvol met de natuur om te gaan”, gaat Miki verder. “Jammer genoeg zijn er veel organisati­es bijgekomen die tours met grote groepen doen. Die jeeps door de natuur rijden, lawaai maken en alles vernielen. Wij houden het kleinschal­ig: twee, drie personen en een gids. Natuurlijk verdien je daarmee niet het grote geld. Als wij op het einde van het jaar evenveel verdiend hebben als uitgegeven met die

tours, dan zijn we blij.” ( lacht)

Fietsen op maat

Hun inkomen halen Miki en Lee vooral uit de verkoop van op maat gemaakte fietsen. “Speciale fietsen. Van titanium, carbon, staal of aluminium. Mijn man beschilmet dert ze ook, het zijn echte schilderij­tjes. Natuurlijk is zo’n fiets niet goedkoop: van 4.000 tot 25.000 dollar, afhankelij­k van wat de klant wil. Klanten die een tour komen doen, kunnen onze fietsen uittesten en bestellen er dan één. Of omgekeerd. Ze komen voor een fiets en boeken ook een tour. We verkopen onze fietsen wereldwijd: mensen die ons opbellen nadat ze op onze website geweest zijn. Na een heel proces van metingen wordt de fiets op maat gemaakt en opgestuurd.” Sinds Miki in 1974 naar de VS getrokken is, is ze nog maar twee keer terug in België geweest. “Bij de zestigste verjaardag van mijn zus, vijf jaar geleden, ben ik als verrassing naar België gekomen, betaald door haar kinderen. En eind 1996 voor de begrafenis van mijn vader”, vertelt ze. “Dat is ook de laatste keer dat ik mijn moeder gezien heb. Zij had Alzheimer, ze herkende niemand meer. Tot ik binnenkwam. Ze keek naar mij en zei: Marie-Joséke. Na al die jaren herkende ze mij. Dat was zo speciaal. Een jaar later is ook zij overleden.” “Mijn ouders zijn wel twee keer bij ons in Amerika geweest. Toen onze dochter twee was, zijn ze ons in San Francisco komen bezoeken. En dan nog een keer in North Carolina, bij de familie van mijn man. Toen zijn ze twee maanden gebleven. Ze vonden het geweldig om de familie van mijn man te leren kennen.”

 ?? FOTO HBVL ?? Miki en haar man Lee op de zoutvlakte Bonneville in Utah.
FOTO HBVL Miki en haar man Lee op de zoutvlakte Bonneville in Utah.
 ?? Foto HBVL ?? Miki met een door haar man beschilder­de fiets, op de Potash Road in Moab.
Foto HBVL Miki met een door haar man beschilder­de fiets, op de Potash Road in Moab.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium