Het Belang van Limburg

Hekken sluiten 21 ingangen gevaarlijk­e mergelgrot­ten af

FietsersFi­ets en wandelaars negeren verbodsbor­denverb grotten massaal

- Eddy VANDOREN

Cementgiga­nt CBR, eigenaar van de kalksteeng­roeven langs het Albertkana­al tussen Vroenhoven en Kanne, gaat liefst 21 ingangen van mergelgrot­ten afsluiten met hekwerk. Haast dagelijks worden de grotten immers bezocht door nieuwsgier­ige fietsers en wandelaars die zich niet bewust zijn van het instorting­sgevaar. De De mergelgrot­ten,m in de omgeving ving gekendg als ‘de werken van Mathuus’,Math bevinden zich vanuit Kanne Kanne gezien op de linkeroeve­r van van hethe Albertkana­al. “Het is een een relatiefre­la jonge groeve die voor het het groo grootste gedeelte mechanisch is is gedol gedolven met explosieve­n en elektrisc elektrisch gereedscha­p”, weet Mike Mike L Lahaye, coördinato­r groeven ven en en v veiligheid van de gemeente Riemst. Riemst. “De winning was niet zoals als in in he het verleden gericht op mergelblok­ken gelblokk om te bouwen, maar op op losse losse mergel, hoofdzakel­ijkvoor voor de de glasindust­rie. Vooral onmiddelli­jk middelli na de Tweede Wereldoorl­og oorlog was er een grote vraag naar. naar. Da Daarna is de ontginning stilgevall­en. gevallen ”

De De grott grotten werken bijzonder uitnodigen­d nodigen op de vele wandelaars en en fietse fietsers die er dagelijks voorbijkom­en. “Heel wat nieuwsgier­igen slaan de borden Verboden Toegang in de wind en klimmen over of tussen de oude prikkeldra­ad, waardoor ze zich blootstell­en aan het voortduren­d dreigende instorting­sgevaar. Op onze inspectiet­ochten stellen we geregeld nieuwe instorting­en van mergelwand­en en -daken vast.”

Hekken

Enkele decennia geleden, bij de verbreding van het Albertkana­al, zijn ‘de werken van Mathuus’ over een lengte van zowat 500 meter aangesnede­n, waardoor er 21 ingangen vlak bij het jaagpad kwamen open te liggen. “De voorbije maanden heeft onze dienst intensief contact gehad met de eigenaar, cementbedr­ijf CBR, om een afsluiting te plaatsen”, zegt Laya- he. “In overleg kwamen we al snel tot een degelijke, veilige oplossing. Er komt namelijk een dubbel hekwerk van 2 meter hoog tussen de ingangen en de aanwezige afvoergeul. Ze worden zodanig geplaatst dat ze zo weinig mogelijk het zicht blokkeren van passanten die de ingangen van de groeve willen bewonderen. Het grootste gedeelte van het hekwerk wordt bovendien bedekt met klimop en er komen drie toegangspo­orten in.” Dat het hekwerk een eindje voor de diverse ingangen geplaatst wordt, heeft ook een ecologisch­e reden, verduideli­jkt de grottendes­kundige. “Deze groeve is een groot vleermuize­nreservaat, waarin vorig jaar nagenoeg driehonder­d vleermuize­n werden geteld, sommigen van een zeldzame soort. En volgens de jongste Europese richtlijne­n voor vleermuish­abitatgebi­eden worden grotingang­en beter niet afgesloten te worden met een hekwerk in de gangen zelf. Dat zou storend werken voor de diertjes.” “CBR zal trouwens de kosten van het hekwerk en de plaatsing ten laste nemen. De werken zullen in de komende maanden uitgevoerd worden”, besluit Lahaye.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium