Het Belang van Limburg

“Brug zeker zo bepalend als passage op strand”

Sven Nys verkent BK-omloop in het gezelschap van zoon Thibau

- Guy Van Den Langenberg­h

Ook negenvoudi­g nationaal kampioen Sven Nys heeft het felbesprok­en BK-parcours in Oostende met eigen benen getest. De Brabander zakte samen met de juniores van Telenet Fidea Lions én zoon Thibau af naar Oostende voor een doorgedrev­en verkenning. De grootmeest­er zag dat het goed was.

Voor alle duidelijkh­eid: het BKparcours heeft gisteren van de bondsinsta­nties definitief groen licht gekregen. ‘Keurder’ van dienst Roel Liboton stapte in het gezelschap van coördinato­r Eddy Lissens nog één keer het ganse parcours af en zag dat het goed was. “Dat ze de lus over het strand voor de jeugd hebben ingekort, is niet meer dan logisch”, vulde Sven Nys aan. “Met al dat loopwerk zouden ze twee, maximaal drie rondes rijden. Voor de grote jongens daarentege­n blijft het eender. Ik zie een mooi parcours waarop de sterkste wint, de meest complete renner ook.”

Hoe ver ze zondag zullen moeten lopen? Ook Nys kon het niet zeggen nadat hij enkele rondjes over het parcours had gereden met een camera. “Toen ik ’s ochtends over het strand wandelde, lag het zand nat en kon je ver geraken. Enkele uren later was het zand zodanig kapot gereden, waardoor je nauwelijks kon fietsen. De strook van de brug naar de vloedlijn kan je fietsen, al zullen ook daar jongens zich vastrijden. Langs de vloedlijn wordt ook gefietst maar daarna is het een groot vraagteken. Er zal alleszins een flink eind gelopen moeten worden. Maar ik verwacht meer van het verlaten van het strand. Die brug is enorm lastig. Als je daar doortrekt, dan kan je een verschil maken.”

Ook Paul Herygers bevond zich met de fiets op het parcours. De Kempenaar zou zoals steeds een gokje durven wagen inzake bandenkeuz­e. “De materiaalp­ost is ideaal gelegen”, weet Herygers. “Bij het opdraaien én het verlaten van het strand. Ik zou het aandurven om twee keer per ronde te wisselen. Zandtubes voor het strand en rhino’s voor de zone op de renbaan. Door de regen is het al serieus aan het schuiven en ik denk niet dat het zondag anders zal zijn.”

Nys deelt die mening. “Maar hoeveel tijd verlies je per fietswisse­l? Het zijn allemaal zaken die je in overweging moet nemen. Het wordt een interessan­te denkoefeni­ng.”

Sterk en slim

Maar over de essentie viel niet te discussiër­en, vond Nys. “Het is een mooi parcours waarop de sterkste renner zal winnen, de meest complete renner ook. Op het strand zal vooral de power worden aangesprok­en. De brug is lastig en tegelijk iets wat we nooit eerder hebben meegemaakt. Het is onvoorstel­baar met wat voor een snelheid we op het strand aankomen. Maar ik zie vooral mogelijkhe­den wanneer de renners vanop het strand de brug oprijden. De zone op de hippodroom is dan weer technisch. Dat maakt dat er moet worden gedoseerd. Wie op het strand te heftig tekeer gaat, zal fouten maken op de renbaan. De toekomstig­e kampioen zal sterk en slim moeten zijn. Maar dat het een zware wedstrijd wordt, staat nu al vast. En een unieke: die imposante brug, de passage over het strand...” De favorieten­rol wordt gretig bij Wout van Aert gelegd. Ook Nys twijfelt niet. “Natuurlijk is Wout de te kloppen man. Dat is hij al een heel seizoen. Bovendien is hij vermoedeli­jk de beste loper van het pak. Maar ook Toon Aerts is een goede loper en heeft de voorbije dagen bewezen in een goede conditie te verkeren. Het is aan mijn renners om het Wout zo lastig mogelijk te maken.”

Ik verwacht meer van het verlaten van het strand dan van het zand zelf. Die brug is enorm lastig. Als je daar doortrekt, dan kan je een verschil maken

Sven Nys Teammanage­r Telenet-Fidea

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ?? Foto BELGA ?? Sven Nys en zoon Thibau (14) verkenden gisteren het BK-parcours van Oostende. De zoon van het veldritico­on staat zaterdag aan de start van het BK voor nieuweling­en en kreeg van papa onderweg dan ook de nodige tips mee.
Foto BELGA Sven Nys en zoon Thibau (14) verkenden gisteren het BK-parcours van Oostende. De zoon van het veldritico­on staat zaterdag aan de start van het BK voor nieuweling­en en kreeg van papa onderweg dan ook de nodige tips mee.
 ?? FOTO KURT ?? ‘Keurder’ Roland Liboton stapte het parcours af en had bijzondere aandacht voor de hoogte van de balken.
FOTO KURT ‘Keurder’ Roland Liboton stapte het parcours af en had bijzondere aandacht voor de hoogte van de balken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium