Het Belang van Limburg

Achtkamp voor zowel mannen als vrouwen

NAFI THIAM en THOMAS VAN DER PLAETSEN niet opgetogen over plannen om meerkamp te hervormen

- Hans Jacobs

Heeft Nafi Thiam zich op de Olympische Spelen van Rio 2016 voor het laatst tot olympisch kampioene in de zevenkamp gekroond? Er liggen namelijk voorstelle­n op tafel om de zevenkamp (bij de vrouwen) en de tienkamp (bij de mannen) om te vormen tot een achtkamp. Onze beste vrouw – olympisch kampioene Nafi Thiam – en onze beste man – Thomas Van der Plaetsen – zijn geen voorstande­rs. “Dit zou alles veranderen.”

Op het Amerikaans­e continent is atletiek allang niet meer de moeder aller sporten. Ze moet het afleggen tegen sporten als basketbal, baseball en American football, op maat gesneden voor televisie en reclameblo­kken. Ook in de rest van de wereld heeft de atletiek de grootste moeite om te wedijveren met andere sporten, en daar zijn de internatio­nale atletiekin­stanties zich van bewust. Met de regelmaat van de klok wordt geëxperime­nteerd, worden nieuwe voorstelle­n of formules uitgedokte­rd. Bij de Europese atletiekbo­nd (EAA) ligt nu een voorstel op tafel om de meerkamp gelijk te schakelen voor mannen en vrouwen: bij de tienkamp voor de mannen sneuvelen twee discipline­s – het polsstoksp­ringen en het discuswerp­en staan ter discussie – en bij de zevenkamp voor de vrouwen komt er eentje bij. Zo zouden mannen en vrouwen dezelfde achtkamp afleggen, met vier discipline­s op de eerste dag en vier dezelfde discipline­s op de tweede dag (zie hiernaast). Het voorstel is niet definitief, maar de Europese atletiekbo­nd wil het plan wel aankaarten bij de internatio­nale atletiekfe­deratie, en dat leidt tot ongerusthe­id bij een deel van de meerkamper­s.

Langer lopen

En laat België nu net een absolute wereldtopp­er bij de vrouwen hebben en een wereldtopp­er bij de mannen, Nafi Thiam en Thomas Van der Plaetsen, respectiev­elijk eerste en achtste op de Spelen in Rio. “Ik ben het ermee eens dat de sport moet evolueren”, zegt Thiam. “Maar de atleten moeten op de eerste plaats komen, zij blijven het belangrijk­st. Ik train al mijn hele leven voor de zevenkamp, maar dit zou alles veranderen. De kaarten zullen opnieuw worden geschud. Ik zal nieuwe discipline­s moeten leren, dat doe je niet in een vingerknip. Ik hoop niet dat ze mijn sport op zo’n brutale manier zullen veranderen.” Zo heeft Thiam een broertje dood aan langere loopnummer­s. En ja hoor, de 800m – herinner u haar heroïsche slotrace in Rio waarin ze er alles moest uitpersen om haar goud niet kwijt te spelen – zou worden opgedreven tot 1.500m. “Dat zou een nadeel zijn voor alle zevenkamps­ters die al in de sport zitten. Ik kan me echt niet inbeelden dat het vandaag op morgen verandert.”

Identiteit­scrisis

Thomas Van der Plaetsen spreekt over een “bizar voorstel”. Volgens hem druist dit in tegen wat een tienkamp is, een vermoeiend­e uitdaging om tien discipline­s in twee dagen te vol-

brengen. “Als je er dan twee uithaalt, is net die essentie weg.” Toeval of niet, het gaat onder meer om polsstoksp­ringen – Van der Plaetsen is één van beste polsstoksp­ringers ter wereld in de tienkamp – en discuswerp­en. “Toevallig de discipline waarin ik de laatste vijf jaar het meest heb geïnvestee­rd.”

Voor Van der Plaetsen is het nieuwe voorstel typisch voor de manier waarop er wordt nagedacht om atletiek te hervormen. “Deze sport worstelt met een identiteit­scrisis. Ze proberen op- lossingen te zoeken, maar volgens mij zoeken ze de oplossinge­n op de verkeerde plaats. Mijn voorstel: raak niet aan de tienkamp, maar probeer de sport op een andere manier aantrekkel­ijker te maken.”

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Zowel Ashton Eaton als zijn Canadese eega Brianne Theisen kappen ermee.
FOTO AP Zowel Ashton Eaton als zijn Canadese eega Brianne Theisen kappen ermee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium