Het Belang van Limburg

“Geschieden­is herhaalt zich”

-

“Het is heel snel gegaan”, vat Jos Daerden de rollercoas­ter samen waar hij zich de afgelopen dagen in bevond. “Vorige week na Genk-Gent was ik nog op een verjaardag­sfeestje van Hans Visser. Pierre Denier en andere mensen van Genk waren daar ook. Er is toen met geen woord gerept over een comeback. Het eerste signaal kwam er op de laatste dag van het jaar. Ik kreeg toen een telefoontj­e van Patrick Janssens met de vraag of ik me op maandag kon vrijmaken voor een gesprek met de nieuwe trainer in Antwerpen.”

Vanaf dat ogenblik wist je welke richting het kon uitgaan?

“Klopt,maar toch ging ik heel onbevangen naar die afspraak.”

Kende jij Albert Stuivenber­g?

“Ik wist wie hij was. Ik heb een tijd als coach in Nederland gewerkt. In die periode volgde ik het Nederlands voetbal van dichtbij. Ook de jeugdploeg­en van Oranje. Het is van daar dat ik Albert ken. Maar ik had voor maandag nooit contact met hem gehad.”

Gezien de uitkomst, moet het een verheldere­nd gesprek zijn geweest?

“Het was een lang en goed gesprek. Mijn eerste indruk van Stuivenber­g is dat het een rustige man is. Een typisch Nederlands­e coach. Met een duidelijke visie. Zelf heb ik míjn visie op het voetbal in het algemeen en op Genk in het bijzonder uit de doeken gedaan.”

Je hebt natuurlijk het voordeel dat je Genk en de Jupiler Pro League door en door kent.

“Dit seizoen heb ik ongeveer alle matchen van Genk gezien. Was ik niet in het stadion, dan zat ik thuis voor de buis. Ik heb ook heel wat wedstrijde­n gezien van beloften, U19 en U17. Daarom heb ik een heel goed beeld van het spelersmat­eriaal. Ik heb Albert ook aangegeven dat ik een job als T2 bij Genk als een uitdaging zou zien.”

Veel mensen zullen in deze keuze ook de hand zien van je zoon Koen, die technisch directeur jeugd is bij de club.

“Als je alles op een rijtje zet, is het misschien geen grote verrassing dat ze bij mij zijn terechtgek­omen. Maar de link met Koen mag je niet overdrijve­n. Wat wel waar is, is dat de geschieden­is zich herhaalt. Koen was speler van Genk, toen ik er aankwam als trainer. Intussen heeft hij binnen de club op een andere manier zijn weg gevonden. Hij is me dus opnieuw voorgegaan.”

Wanneer heb je het heuglijke nieuws vernomen?

“Vandaag (gisteren, nvdr). Na dat gesprek met de nieuwe coach ben ik naar de kust vertrokken. Dinsdagavo­nd kreeg ik in De Panne een telefoontj­e van Dimi de Condé. Of ik me woensdag om 10 uur op de club kon melden. De coach had immers aangegeven dat hij met mij wilde samenwerke­n. Samen met de voorzitter, Patrick Janssens en Dimi de Condé werden de laatste puntjes op de i gezet. Op twee dagen tijd was alles beklonken. Vrijdag zit ik mee op het vliegtuig richting Spanje.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium