Het Belang van Limburg

“Noem het maar clubliefde”

Jens Prys filmt al bijna 10 jaar de wedstrijde­n van BS Sport

- Pieter Vanlommel

Een pionier. Zo mag je Jens Prys gerust noemen. De 28-jarige uit Herk-de-Stad vat straks zijn tiende seizoen aan als cameraman bij vierdeprov­incialer BS Sport. “Ik heb al vaak gezegd dat het een mooi moment is om af te sluiten, maar ik weet niet of ik het filmen wel zal kunnen loslaten.” Zelf had Jens Prys al snel in de gaten dat een mooie carrière in het provinciaa­l voetbal voor hem niet was weggelegd. “Bij de duiveltjes kapte ik al met voetballen”, begint hij zijn verhaal. “Aan mij is nooit een groot talent verloren gegaan. Dus ben ik maar langs de lijn gaan staan en beginnen te supportere­n.”

Een smartphone is genoeg om goede video’s te maken

Jens Prys Van het een kwam het ander. Uiteindeli­jk begon Prys door een dom toeval destijds met het filmen van de wedstrijde­n van BerbroekSc­hulen Sport. Na een jeugdwedst­rijd vond er een incident plaats waarbij een deur werd ingetrapt. De club had er foto´s van nodig en stuurde Prys op pad.

“Het toeval wil dat de eerste ploeg daarna een match speelde waarin ze een strafschop kreeg. Ik kreeg de ingeving om die penalty te filmen. Die ging binnen en het filmpje belandde op YouTube. Zo is het allemaal begonnen. Als die strafschop gemist werd, had ik het nooit online gezet en was er nu geen sprake van al die video´s op de Facebookpa­gina.” Het werk van Prys wordt in die mate gewaardeer­d dat de club speciaal voor haar cameraman een klein platform bouwde, op het dak van de kantine. Een ideaal oogpunt voor een goed overzicht over het terrein. “Helaas staat er geen afdakje boven. Dus als het regent, neem ik gewoon plaats in de staantribu­ne. Aanvankeli­jk had ik het wat moeilijk om de actie deftig te kunnen volgen op het kleine scherm, maar daar raak je wel aan gewoon.”

Het instrument waarmee Prys de reserven én het eerste elftal van BS Sport vereeuwigt op hun Facebookpa­gina, is niet meer dan een eenvoudig fototoeste­l. Voor de samenvatti­ngen in elkaar te boksen, gebruikt hij een simpel computerpr­ogramma. Dat moet volgens hem andere clubs inspireren om hetzelfde te doen. “Het is een leuke bezigheid en je hebt er echt niet veel voor nodig. Een smartphone is tegenwoord­ig al genoeg om goede video´s te maken.”

Ik heb er ooit eentje gefilmd die een Zidanneke wilde doen

Jens Prys Prys doet het allemaal op vrijwillig­e basis voor de club, een vergoeding krijgt hij niet voor zijn filmwerk. “Noem het clubliefde”, glimlacht hij. “Ik doe dit gewoon heel erg graag en ik weet dat de spelers na het weekend in blijde verwachtin­g zijn van mijn samenvatti­ngen. Per wedstrijd heb ik er zo´n anderhalf uur werk aan met knippen en plakken. Dat heb ik ervoor over om de spelers een plezier te doen. Trouwens, ook de spelers van de tegenparti­j durven wel eens naar mijn beelden te vragen. Bijvoorbee­ld als ze een mooi doelpunt gemaakt hebben.” Iemand die alle wedstrijde­n van een vierdeprov­incialer filmt, moet ongetwijfe­ld ook al hilarische toestanden op beeld vastgelegd hebben. “Klopt”, knikt Prys. “Zo is er een fenomeen dat we in onze club ´de crash´noemen: een speler die zonder contact met een tegenstrev­er uitschuift of valt. Ik heb ooit een speler van BS Sport op video vastgelegd die een Zidanneke wilde doen maar over de bal viel. Dat filmpje is een begrip geworden op de club (lacht).”

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? “Per match heb ik er zo’n anderhalf uur werk aan met knippen en plakken”, zegt Jens Prys.
FOTO KAREL HEMERIJCKX “Per match heb ik er zo’n anderhalf uur werk aan met knippen en plakken”, zegt Jens Prys.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium