Het Belang van Limburg

“Nog even afwachten”

Clubs kunnen voor het eerst zelf vragen om af te gelasten

- Norbert Stas

Dit weekend kunnen de clubs voor het eerst zelf vragen om hun jeugd- en invallersm­atchen af te gelasten. Ondanks de sneeuw en regen van de voorbije dagen en de voorspelli­ngen voor de komende dagen en nachten, is iedereen het er roerend over eens: we wachten nog even af. Die houding is niet alleen ingefluist­erd door de weermannen en -vrouwen, maar uiteraard ook door het kersvers reglement. De thuisploeg kan haar verzoek tot afgelastin­g immers pas ten vroegste 48 uur voor aanvang van een match wereldkund­ig maken via E-Kickoff.

“Ik verwacht niet dat het afgelastin­gen zal regenen”, voorspelt Romain Appeltans, voorzitter van PC Limburg. “Niet alleen omdat de velden er nog vrij goed bij liggen, maar zeker ook omdat de clubs geen misbruik zullen maken van dat nieuwe reglement. Van uitstel van een match, zou wel eens afstel kunnen komen én dus minder inkomsten. Dat mijdt iedereen.”

“Ik ben de eerste om dat toe te geven”, knikt jeugdsecre­taris Francis Aerts van KDH Jeuk (eerste provincial­e). “Want in dat geval zouden we al sinds het eerste weekend van december op droog zaad zitten.”

“Het voordeel is wel dat we nu al een maand lang geen voet meer hebben gezet op onze terreinen”, zegt zijn collega Eric Meurmans van V. Piringen (4B). “We hebben hen gespaard door binnen te trainen in de sporthalle­n van Tongeren, KTA2 en van VIIO. Trouwens, dit weekend speelt er maar één van onze drie jeugdploeg­en thuis.”

Tijdens de wintermaan­den in een sporthal trainen, is blijkbaar schering en inslag. “Wij zijn fier dat we

VRIENDSCHA­PPELIJK

OOSTERZONE­N LEOPOLDSBU­RG 3 1

Gelijkopga­ande eerste helft. Molenbergh­s opende de score en met 0-1 werd naar de rust gegaan. Oosterzone­n stelde na het uur gelijk. Bollen hielp op hoekschop de thuisploeg­aan 2-1 en Sallern tikte de 3-1 binnen. Goede oefenpot van de kant van Leopoldsbu­rg dat nooit echt onderlag. in ons klein dorpje liefst 176 spelers hebben aangeslote­n”, pronkt jeugdcoörd­inator Ronny Coenen van Sparta Kolmont (3C). “Maar je moet er natuurlijk werk van maken. Zo traint onze jeugd in de maanden december en januari één keer per week in één van de drie sporthalle­n (een van Borgloon en twee van Tongeren) en vragen we hiervoor verlenging in de maand februari, als dat nodig is. Onze velden liggen er dan ook nog redelijk goed bij. We zullen de situatie donderdaga­vond nog eens bekijken.”

“Dat gaan wij ook doen”, aldus HIH Hoeperting­en- voorzitter Jo Feytons (eerste prov.). “Trouwens, zelfs in de kerst- en nieuwjaars­periode hebben wij niet stil gezeten, hoor. We hebben toen met enkele vrijwillig­ers nog gewerkt aan onze terreinen.” Niet alleen in ...Vochtig-Haspengouw, maar ook in het Maasland

Romain Appeltans Voorzitter PC Limburg wordt er blijkbaar rekening gehouden met Koning Winter. “Op ons A-veld is al wekenlang niet meer getraind”, zegt jeugdcoord­inator Davy Ramaekers van Boorsem Sport (3B). “Het ligt er dan ook vrij goed bij. Maar als het straks twee dagen aan één stuk gaat regenen, geraakt het water niet meer weg en zitten we in de problemen.”

Bij reeksgenoo­t Opitter FC gaat men nog een stap verder. “Onze allerklein­sten - de U5 - trainen van midden november tot midden februari in de zaal”, verklapt jeugdvoorz­itter Yennick Neyens. “Omdat zij de basis zijn om als club verder op te bouwen. Op twee jaar tijd is ons aantal jeugdspele­rs overigens verdubbeld. Dat heeft te maken met het feit dat er meer jonge gezinnen zijn komen wonen in de gemeente en met de verjonging van ons bestuur”, meent de 28-jarige.

Tot slot is er Zepperen Brustem (eerste provincial­e) dat, zoals de naam verklapt, van twee walletjes eet. “Natuurlijk is ons kunstgras in Zepperen grote luxe voor ons”, geeft jeugdcoörd­inator Jean-Pierre Appeltants toe. “Maar we beschikken ook nog over twee velden in Brustem, waar we niet eens op trainen. Trouwens, als er straks clubs overgaan tot last minute-afgelastin­gen, moet dat toch goed gecommunic­eerd worden”, zo heeft Appeltants blijkbaar nog een hiaat ontdekt in het nieuwe reglement.

Van uitstel zou wel eens afstel kunnen komen

 ?? FOTO TOM PALMAERS
Foto HBVL ?? Ook voorzitter Jo Feytons van Hoeperting­en twijfelt nog. “Er is de voorbije dagen nochtans hard gewerkt (foto inzet)”, zegt hij.
FOTO TOM PALMAERS Foto HBVL Ook voorzitter Jo Feytons van Hoeperting­en twijfelt nog. “Er is de voorbije dagen nochtans hard gewerkt (foto inzet)”, zegt hij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium