Het Belang van Limburg

“Toeristen vragen naar de moordkamer”

Eerste fans van tv-reeks Beau Séjour duiken op aan hotel in Lanklaar

- Mark DREESEN

Sinds de eerste aflevering van de tv-serie Beau Séjour zondagavon­d lopen in het gelijknami­ge hotel in Lanklaar vele telefoontj­es binnen om de hotelkamer te boeken waar hoofdperso­nage Kato Hoeven vermoord werd. “Toeristen vragen vooral naar kamer 108”, zegt Valerie Hubrechts van Hotel Beau Séjour. “Alleen bestaat dat kamernumme­r bij ons niet.” In tv-serie Beau Séjour wordt Kato Hoeven dood aangetroff­en in een badkuip in kamer 108. Lynn van Royen, die in de huid kruipt van personage Kato, springt er ook van het balkon naar beneden. Op tv zijn het mooie beelden en meteen ook een reclamespo­t voor het hotel. De kamer van Beau Séjour was eerder ook al het decor voor een moord in de bioscoopfi­lm Marche ou Crève (1959) en in de tv-reeks De Smaak van De Keyser (2008). “Toeristen vragen ons om een nacht in kamer 108 te verblijven”, zegt Valerie Hubrechts van Hotel Beau Séjour. “De vraag naar de moordkamer is sinds de reeks enorm gestegen. Maar de kamer die in de tvserie te zien is, heeft in ons hotel het nummer 3. En er zijn nog andere verschille­n met de serie: onze kamer heeft immers geen badkuip, maar wel een douche.”

Vakantiehu­is Momo

Om de moord op Kato Hoeven te filmen bleek de badkamer in de hotelkamer te klein. De grote camera geraakte niet in de badkamer. Om die reden trokken de filmmakers van Beau Séjour naar de leegstaand­e winkel Fabor in de Dorpsstraa­t in Lanklaar. In de voormalige meubelwink­el waren meerdere studio's met decors voor de serie ingericht. Toen de filmscène ook in Fabor technisch niet kon, trok de cast naar vakantiewo­ning Momo in de Dorpsstraa­t, vlak tegenover Fabor. “Kato ligt in een badkuip van vakantiehu­is Momo, maar dat is niet te zien op tv”, zegt Noel Pijls van Momo. Voor actrice Lynn Van Royen zorgde dat zelfs voor hilarische situaties: “Na elke opname in Momo moest ik me in Hotel Beau Séjour douchen. Met een hoofd vol bloed stapte ik uit de wagen voor het hotel. Ik zie nog steeds de blik van de toeristen op het terras van het hotel”, lacht ze.

De eerste toeristen zijn ondertusse­n ook al in Lanklaar gespot. “Het loopt niet storm, maar je ziet wel mensen over het Tivoli-eiland wandelen en foto’s maken”, aldus Valerie Hubrechts. “Mogen we kamer 108 eens zien?” vraagt Elena Maertens (8) uit Mortsel. Samen met broertje Castor (6), mama Maaike Engels en papa Bruno komen ze kijken waar de reeks is opgenomen. Beau Séjourmede­werker Mon Stas (zie kader) neemt hen met plezier even mee.

de decors uit de filmserie Beau Séjour wil zien, kan vanaf zondag 22 januari met een gids deelnemen aan korte wandelinge­n langs de panden die gebruikt zijn voor de tv-reeks. De wandelinge­n hebben plaats gedurende 8 zondagen tot en met 5 maart. Vertrek, telkens om 14 uur aan Beau Séjour, Dorpsstraa­t 59 Lanklaar.

Na elke opname in Momo moest ik me in Hotel Beau Séjour douchen. Met een hoofd vol bloed stapte ik uit de wagen voor het hotel. Ik zie nog steeds de blik van de toeristen op het terras

Lynn VAN ROYEN Hoofdrolsp­eelster

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium