Het Belang van Limburg

Bistro in leegstaand station

- Geert VAN BAELEN

Na meer dan een jaar leegstand komt er binnenkort weer leven in het leegstaand­e treinstati­on van Lommel. Bart Mannaerts en Caroline Machiels, allebei 34, gaan er een bistro uitbaten. “Volgende maand starten we met de inrichting en we hopen voor de zomer open te gaan”, luidt het plan. Nadat de NMBS in 2015 besliste om het bemande stationslo­ket in Lommel te sluiten, werd samen met de stad bekeken hoe het gebouw een nieuwe invulling kan krijgen. Een oproep trok de aandacht van Bart Mannaerts en Caroline Machiels. Het echtpaar uit Lommel ziet brood in de locatie en wil er een bistro onderbreng­en waar je ook een snelle hap kan afhalen. “Met de NMBS, die eigenaar blijft van het gebouw, sluiten we concessieo­vereenkoms­t voor 8 jaar”, schetst Bart. “In februari willen we starten met de herinricht­ingswerken zodat we vlak voor de zomer kunnen openen. Omdat we de mensen het gevoel willen geven dat ze een station betreden, willen we zo veel mogelijk huidige elementen in het nieuwe interieur verwerken. De NMBS gaat nog wel de onpraktisc­he loketindel­ing verwijdere­n en de onnodige elektronic­a. Voor de rest zullen we de stoelen zo veel mogelijk behouden, en ook de oude infoborden. De stationsch­ef had hier een klein keukentje dat we optimaal zullen inzetten voor het bereiden van kleine gerechten.” Binnen zal het koppel creatief moeten omspringen met de oppervlakt­e. “Die is inderdaad klein. We schatten dat er 30 à 40 mensen kunnen zitten, maar gelukkig is er rondom ook nog heel wat ruimte voor een terras.”

Automaat

Reizigers zullen wel geen ticket kunnen kopen in de bistro. “Daarvoor krijgen we geen toestemmin­g van de NMBS. Natuurlijk gaan we wel mensen helpen die problemen ondervinde­n aan de ticketauto­maat. Ook het omroepsyst­eem met dienstmede­delingen blijft behouden”, vertelt Bart die al ervaring heeft in de horeca en als groenteboe­r. “De bistro willen we runnen zonder personeel. Op termijn zal het dus ons hoofdberoe­p worden”, vertelt Caroline die momenteel nog werkt als poetsvrouw. “We geloven in het potentieel van de locatie. Er zijn niet alleen de treinreizi­gers, maar vlakbij vertrekken ook heel wat fietsen wandelrout­es.” Bart knikt. “Verder zou het ook mooi zijn dat onze bistro een ontmoeting­splek wordt voor mensen uit de buurt. Een echt stamcafé is hier niet meer vlakbij.”

Rest nog de vraag hoe de nieuwe zaak zal heten? “We broeden wel al op een naam, maar we hebben de knoop nog niet doorgehakt.”

 ?? FOTO GVB ?? Bart en Caroline voor het lege stationsge­bouw. “We willen zo veel mogelijk dingen behouden, zoals de infoborden en de stoelen.
FOTO GVB Bart en Caroline voor het lege stationsge­bouw. “We willen zo veel mogelijk dingen behouden, zoals de infoborden en de stoelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium