Het Belang van Limburg

“Alle dimensies van het gebroken hart”

CONCERT Sara Gilis en haar dream team brengen ode aan ‘Rumours’ van Fleetwood Mac

- André GROSEMANS

Veertig jaar geleden verscheen de elpee ‘Rumours’ ’ van Fleetwood Mac. Met ‘Go Your Own Way’ en ‘Don’t Stop’ als hits werd het een van de best verkochte platen aller tijden. Toetsenist­e Sara Gilis vond in Neeka, Marco Cirone, Rob Vanspauwen (Muze Jazz Orchestra), David Broeders (Yuko), Kevin Maenen en Allesio Di Turi (The Sore Losers) even bevlogen muzikanten voor een tributecon­cert rond dit

classic album.

“Niet dat ik iets speciaals heb met Fleetwood Mac als groep”, zegt Sara Gilis, “maar die elpee raakt me heel erg. En dat is geen wonder, ‘Rumours’ raakt veel mensen. De plaat spreekt waarschijn­lijk zo nadrukkeli­jk aan omdat ze zo emotioneel geladen is en zoveel lagen kent. Diepe gevoelens worden besproken, veel boosheid en verdriet. Alle dimensies van het gebroken hart komen aan bod. De vijf bandleden zaten dan ook emotioneel aan de grond tijdens het opnameproc­es. Daar komt nog bij dat het fantastisc­he songs zijn, meesterlij­k in elkaar gestoken. Om nog maar te zwijgen over de sound, de groove, de waanzinnig­e samenzang... Ik kan er uren over praten.” (lacht)

Spelplezie­r

Sara Gilis heeft veel gelezen over de turbulente ontstaansg­eschiedeni­s van de plaat en daarbij vaak de wenkbrauwe­n gefronst. “Het zijn ongeloofli­jke verhalen over de relatiestr­ubbelingen binnen de band en overdadig drugsgebru­ik. Maar de muziek bleef heilig. Ik heb bewonderin­g voor het feit dat

Sara GILIS Initiatief­neemster

tributecon­cert ze erin geslaagd zijn om in die omstandigh­eden een plaat te maken. Ik denk niet dat ik dat zou aankunnen, maar zeg nooit nooit.” Ze wou al heel lang de nummers van ‘Rumours’ spelen. Op een dag liep ze door Hasselt met de plaat hard in haar oortjes. “Nu ga je er eens werk van maken”, sprak ze zichzelf toe. Ze ging op een bank zitten en belde naar bevriende muzikanten. “Ik heb meteen van iedereen een ‘ja’ gekregen. Ik wist dat ik enthousias­me bij hen zou vinden. Het zijn echt de juiste mensen op de juiste plaats. Ik noem ze mijn dream team. (lacht) Het spelplezie­r is groot. Ze hebben uiteenlope­nde achtergron­den,ht gron maar dat zie ik net als een enorme verrijking.”

Tijdreizen

‘Rumours’ grijpt veertig jaar na datum jong en oud nog altijd naar de keel. Daarvoor hoef je zelfs geen fan van Fleetwood Mac te zijn

Natuurlijk heeft men het tijdens de voorstelli­ng ook over het ontstaan van de plaat. “Daar kunnen we niet onderuit”, zegt Sara Gilis. “Het houdt ons bezig bij het uitwerken van het project. Hoe we dat precies zullen aanpakken, kan ik nog niet verklappen. Maar let wel, het gaat ons voornameli­jk om de muziek. Het idee is ook ontstaan uit de goesting om deze muziek te spelen.”

Naast alle songs van ‘Rumours’ brengen ze ook wat vroeger en later werk van Fleetwood Mac. Ze volgen zo’n beetje de tijdlijn van de band. “‘Rumours’ grijpt veertig jaar na datum jong en oud nog altijd naar de keel”, weet Gilis. “Daarvoor hoef je zelfs geen fan van Fleetwood Mac te zijn. De straffe songs alleen al maken het de moeite waard om met ons terug in de tijd te reizen.”

Rumours 40 Years – A Fleetwood Mac Tribute’, op 6/1 De Muze Heusden-Zolder (Uitverkoch­t), 7/1 Achterolme­n Maaseik, op 27/1 C-Mine Cultuurcen­trum Genk, op 11/2 De Velinx in Tongeren en op 18/2 Poorthuis Peer (www.facebook.com/rumours40y­ears)

 ?? FOTO KRIS VANDEVENNE ?? Sara Gillis (tweede links) verzamelde een hoop talentvoll­e muzikanten voor een tribute aan ‘Rumours’ van Fleetwood Mac.
FOTO KRIS VANDEVENNE Sara Gillis (tweede links) verzamelde een hoop talentvoll­e muzikanten voor een tribute aan ‘Rumours’ van Fleetwood Mac.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium