Het Belang van Limburg

“Held voor ons allemaal”

Eerbetoon aan Kerim in Houthalen

- Koen SNOEKX

Ruim duizend rouwenden hebben gisteren in de groene moskee in Meulenberg afscheid genomen van Kerim Akyil (23), de Houthalena­ar die in de oudejaarsn­acht door een IS-terrorist vermoord werd in een nachtclub in Istanboel, samen met 38 anderen. Na de dienst, die ook door veel Limburgse politici werd bijgewoond, is de kist overgebrac­ht naar de begraafpla­ats van Houthalen-Centrum, waar vader Ali en andere naasten Kerim eigenhandi­g begroeven. Op de kist lagen een Turkse en een Belgische vlag gedrapeerd. “Want terreur heeft geen religie of identiteit, en enkel het menselijk leven als doelwit.”

Het was een emotioneel afscheid in de Yesil Camii-moskee in Meulenberg. Na het traditione­le middaggebe­d verzamelde een duizendtal rouwenden zich buiten rond de kist, waarop een Belgische en Turkse vlag gedrapeerd lagen. Een verwijzing naar de dubbele nationalit­eit van Kerim én een antwoord op de vele haatberich­ten die de afgelopen dagen op sociale media verschenen na het overlijden van de Houthalena­ar. “Mijn zoon is hier geboren en getogen. Ik laat hem niet in Turkije begraven, ik heb hem mee terug naar hier genomen. Ik ben een stuk van dit land”, zei vader Ali Akyil hier eerder over.

“Geliefde jongen”

Tijdens de serene afscheidsp­lechtighei­d nam Mustafa Aytar, schepen van Welzijn in HouthalenH­elchteren en een aangetrouw­d familielid van Kerim, het woord. In zijn speech pleitte Aytar voor solidarite­it en tegen terrorisme. “We zijn de eerste dag van het nieuwe jaar getroffen door een laffe terreuraan­val tegen onschuldig­e mensen. Terrorisme heeft geen religie of identiteit en heeft enkel het menselijk leven als doelwit”, sprak Aytar. “Het verlies van Kerim heeft ons allen diep geraakt. Wij wensen dan ook sterkte aan de Belgische en Turkse samenlevin­g, maar vooral aan de familie.” Mustafa Aytar omschreef Kerim als een “geliefde jongen”. “Sommige helden zijn onzichtbaa­r. Maar Kerim is voor ons allemaal een held.”

Verdriet

Op de plechtighe­id waren heel wat prominente­n aanwezig, zoals de Turkse ambassadeu­r, de Turkse consul en gouverneur Herman Reynders. Ook veel Limburgse politici waren naar de moskee afgezakt: CD&V-voorzitter Wouter Beke, minister Jo Vandeurzen (CD&V), parlements­leden Meryame Kitir (sp.a), Peter Vanvelthov­en (sp.a) en Johan Danen (Groen). Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a) sprak over het immense verdriet dat de dood van Kerim veroorzaak­t heeft, bij Limburgers, Belgen en Turken. “Hier zijn zoveel mensen samengekom­en omdat we verenigd zijn in verdriet, als respect naar de ouders en de familie toe, en om ons hart te tonen naar de man die er niet meer is”, zei Yzermans. Na de plechtighe­id werd de kist met het lichaam van Kemir overgebrac­ht naar de begraafpla­ats van Houthalen-Centrum, naar het gedeelte dat speciaal voor moslims is ingericht. De kist werd er eigenhandi­g begraven door vader Ali en andere naasten van Kerim.

 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??
 ??  ?? Op sociale media dook gisteren een selfie op die Kemir nam in zijn hotelkamer in Istanboel, enkele uren voor hij werd doodgescho­ten.
Op sociale media dook gisteren een selfie op die Kemir nam in zijn hotelkamer in Istanboel, enkele uren voor hij werd doodgescho­ten.
 ??  ??
 ??  ?? Veel Limburgse politici, zoals Jo Vandeurzen, Meryame Kitir en burgemeest­er
Alain Yzermans woonden de begrafenis bij.
Veel Limburgse politici, zoals Jo Vandeurzen, Meryame Kitir en burgemeest­er Alain Yzermans woonden de begrafenis bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium