Het Belang van Limburg

Projectsub­sidies zetten Limburg beetje terug op cultuurkaa­rt

- Eric DONCKIER

BRUSSEL - Minister van Cultuur Sven Gatz trekt dit jaar alvast ruim 1 miljoen euro aan projectsub­sidies uit voor 14 Limburgse organisati­es en individuel­e kunstenaar­s. In een tweede en derde ronde kan daar nog meer bijkomen. Het compenseer­t voor een klein deel de misgelopen werkingssu­bsidies.

Bij de toekenning van de werkingssu­bsidies voor de periode 2017-2021 vielen de Limburgse kunstenorg­anisaties uit de boot. Ze kregen amper 1,5 procent van deze meerjarens­ubsidies. Minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) sprak toen de hoop uit dat hij dat voor een stuk zou kunnen compensere­n met zijn projectsub­sidies voor dit jaar. Hij zou daarbij extra aandacht hebben voor een betere regionale spreiding, voor muziekclub­s en voor organisati­es die zich richten op kwetsbare groepen.

Voor dit jaar heeft de minister voor 8,071 miljoen euro aan projectsub­sidies op zijn begroting staan, 2,2 miljoen euro meer dan vorig jaar, die hij verdeelt in drie rondes.

Woord gehouden

Minister Sven Gatz heeft woord gehouden. Vrijdag viel de beslissing over de eerste ronde aan projectsub­sidies. En van de 4 miljoen euro die de minister hiervoor overheeft, gaat 1 miljoen euro naar 14 Limburgse organisati­es en individuel­e kunstenaar­s. Men kan het zien als een positieve discrimina­tie van Limburg.

Dat kon de minister ook doen omdat de dossiers die deze keer ingediend werden, zowel inhoudelij­k als zakelijk beter onderbouwd waren. Maar het kan en moet nog beter. De minister moest immers naast de ‘zeer goed’ en ‘goed’ ook de ‘voldoendes’ mee in rekening nemen om tot een betere geografisc­he verdeling te komen. De weerhouden projecten vindt men terug in bijgaand overzicht.

Cultuurpla­n Limburg

Minister Sven Gatz is opgelucht. Samen met gouverneur Herman Reynders en gedeputeer­de voor Cultuur Igor Philtjens gaat hij de komende weken een Cultuurpla­n Limburg uitwerken. Dat moet ervoor zorgen dat in Limburg niet alleen cultuur en kunsten geconsumee­rd maar ook geproducee­rd kunnen worden. Daar zijn eerst kunstenorg­anisaties en individuel­e kunstenaar­s voor nodig. En die hebben dan weer subsidies nodig om te kunnen functioner­en.

 ?? Foto B ?? Minister van Cultuur Gatz.
Foto B Minister van Cultuur Gatz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium