Het Belang van Limburg

“Tongeren neemt de handschoen op”

-

HASSELT - Een gevoel van opluchting en tegelijk het besef dat er nog veel werk te doen valt. Zo kan men de reacties op de eerste ronde aan projectsub­sidies het best samenvatte­n. Gedeputeer­de voor Cultuur Igor Philtjens (Open Vld) is opgelucht: “Minister Gatz heeft woord gehouden om in de Limburgse cultuur te investeren. Daarmee kunnen belangrijk­e spelers zoals Zomeropera en Muziekodro­om hun werking verder uitbouwen.”

Wat Philtjens opvalt, is dat tussen de projecten die subsidies krijgen er ook projecten zitten die door de steden naar voren zijn geschoven. “Dat is belangrijk omdat vanaf 1 januari 2018 de provincie haar bevoegdhed­en inzake cultuur verliest aan enerzijds de Vlaamse overheid en anderzijds de steden. Men is zich duidelijk aan het voorbereid­en”, zegt Igor Philtjens.

Tongeren

Het meest in het oog springende project in dat verband, is dat van de stad Tongeren met ‘Moment! Tijd voor Tongeren’. Burgemeest­er Patrick Dewael: “We kunnen in Limburg elke dag naar fantastisc­he kunst en cultuur kijken en luisteren. Het zou nog beter zijn mochten we ook zelf meer kunst en cultuur produceren. Ons probleem is dat we geen Vooruit, deSingel of Beursschou­wburg hebben. Z33 kan dat worden, maar dat zal nog even duren. Daarom moeten de steden alvast de handschoen opnemen.” Tongeren gaat dat doen met een groots opgezet zomerfesti­val ‘Moment! Tijd voor Tongeren’ met als centrale thema het begrip tijd. Geen loos begrip voor de oudste stad van het land. “We gaan werken binnen een dubbele driehoek. Enerzijds de driehoek cultuur, erfgoed en talentontw­ikkeling. En anderzijds in de driehoek Tongeren, Luik en Maastricht.

 ?? FOTO LD ?? Patrick Dewael, Herman Reynders en Igor Philtjens samen met de weduwe van fotograaf Marc Lagrange bij de opening van de tentoonste­lling Timeless Beauty in het Gallo-Romeins Museum.
FOTO LD Patrick Dewael, Herman Reynders en Igor Philtjens samen met de weduwe van fotograaf Marc Lagrange bij de opening van de tentoonste­lling Timeless Beauty in het Gallo-Romeins Museum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium