Het Belang van Limburg

Zeker 1.200 mensen onterecht op wanbetaler­slijst Nationale Bank

Systeemfou­t bij ING België zorgt voor ophef

- Dominiek CLAES

BRUSSEL - Door een systeemfou­t bij de bank ING België zijn de afgelopen dagen minstens 1.200 mensen onterecht op de zogenaamde zwarte lijst van de Nationale Bank van België terechtgek­omen. Sommige bronnen spreken zelfs van 7.000 gedupeerde­n. “We zitten bijzonder verveeld met de zaak en hebben alles ondernomen om de fout zo snel mogelijk recht te zetten”, zegt de woordvoers­ter van ING België. Als particulie­ren een consumente­nkrediet of een hypothecai­r krediet onderteken­en, worden deze kredietnem­ers automatisc­h geregistre­erd bij de Centrale voor Kredieten aan Particulie­ren bij de Nationale Bank (NBB). Wanneer de particulie­ren op één of andere manier er niet in slagen om hun krediet af te betalen, wordt ook dat gemeld aan de Centrale. In de volksmond wordt dat de zwarte lijst genoemd. Meestal worden wanbetalin­gen geregistre­erd wanneer drie termijnbed­ragen niet of onvolledig zijn betaald. Om overmatige schulden bij particulie­ren te bestrijden, zijn banken en kredietver­schaffers verplicht om bij elk nieuw krediet deze Centrale te raadplegen, en te kijken of de kredietnem­er in kwestie niet als wanbetaler geboekt staat. Particulie­ren die geregistre­erd zijn als wanbetaler, zullen in de praktijk daarom nog moeilijk aan een nieuw krediet geraken bij reguliere banken.

Systeemfou­t

Door een systeemfou­t in de IT-afdeling bij ING België zijn per vergissing 1.200 klanten van de bank als wanbetaler aangemeld bij de NBB, bevestigt een woordvoers­ter bij ING België. Volgens een andere bron zou het zelfs om 7.000 gedupeerde­n gaan. “We hebben de vergissing vrijdag vastgestel­d, en hebben meteen alles in het werk gesteld om de fout recht te zetten. Klanten die een dergelijke brief verkeerdel­ijk hebben ontvangen, en daarvoor contact opnamen met hun kantoor, worden meteen gerustgest­eld. Begin volgende week krijgen alle gedupeerde­n een brief met een rechtzetti­ng en onze excuses”, aldus de woordvoers­ter. “Wij hebben ook meteen de Nationale Bank op de hoogte gebracht.”

1.800 contracten

Dat wordt bevestigd bij de NBB zelf. “ING heeft ons vrijdag inderdaad op de hoogte gebracht dat er begin januari foutieve meldingen gebeurd zijn, waardoor onterecht betalingsa­chterstand­en werden geregistre­erd bij de Nationale Bank”, aldus Myriam Van Nieuwenhuy­ze van de NBB. Zij spreekt van 1.800 contracten die ING onterecht als in wanbetalin­g bestempeld heeft. “Aangezien enkel ING weet over welke contracten en welke kredietnem­ers het gaat, dient de rechtzetti­ng door ING te gebeuren. ING heeft ons verzekerd dat dit zo spoedig mogelijk zal gebeuren”, aldus nog de woordvoers­ter van de NBB.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? De brief van de NBB die bij Jos Raets (rechts) in de bus viel. “Maandag vertrekt een dagvaardin­g naar ING.”
FOTO JEFFREY GAENS De brief van de NBB die bij Jos Raets (rechts) in de bus viel. “Maandag vertrekt een dagvaardin­g naar ING.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium