Het Belang van Limburg

Pedofiel naar Cassatie tegen celstraf van 19 jaar

- Liliana CASAGRANDE

Vlaams milieumini­ster Joke Schauvlieg­e (CD&V) trekt het bestaande ruimtelijk plan voor het opgraven van het Remo-stort in Houthalen-Helchteren en de bouw van een plasmaoven in en vervangt dit door een nieuw plan. In het nieuwe ruimtelijk plan houdt ze rekening met de auditeur van de Raad van State. Die adviseerde namelijk om zowel het ruimtelijk plan (grup) als het bijhorende milieu-effectenra­pport (plan-mer) te vernietige­n. Het lijkt er dus op dat de Vlaamse regering er alles aan doet om het Remo-project aan de nodige vergunning­en te helpen, zoals ook in het SALK-plan staat. De auditeur van de Raad van State adviseerde in september om zowel de ruimtelijk­e plannen als het milieurapp­ort voor het zogenaamde Closing the Circle-project op de site van het Remo-stort te vernietige­n. Maar dat nieuws raakte pas half december bekend, op het moment dat het openbaar onderzoek liep voor de milieu- en bouwvergun­ning. Meestal volgt de Raad van State de adviseur, dus lijkt die nieuwe procedure eigenlijk niet veel zin te hebben. Toch niet als de Raad van State over een paar maanden de plannen echt zou vernietige­n.

Noodgreep

Group Machiels, het bedrijf dat Closing the Circle zal realiseren en de plasmaoven zal bouwen, gaf tijdens het openbaar onderzoek wel een hoop uitleg aan de pers, maar zweeg over het negatieve advies van de auditeur. Ook de Limburgse Milieukoep­el, die samen met de buurtbewon­ers rond het stort naar de Raad van State was getrokken tegen het project, maakte het negatieve advies niet meteen bekend. Tijdens de hoorzittin­g half december in Houthalen-Helchteren gaf Group Machiels aan dat ze de procedure gewoon zouden verderzett­en. Nu blijkt dus dat er toen al een rechtzetti­ng voor het plan in de maak was. Maar of de Raad van State genoegen neemt met deze noodgreep van de Vlaamse regering, zal nog moeten blijken.

Termijn

Een van de grote struikelbl­okken in het oorspronke­lijke plan was namelijk de termijn voor het recyclagep­roject. Aanvankeli­jk zou Machiels 20 jaar vragen om het stort af te graven en het afval verder te verwerken, te recycleren en de rest te verbranden in de plasmaoven. Die termijn stond ook in het milieurapp­ort, maar in het ruimtelijk plan was daar niets van terug te vinden. In de aanvraag voor de milieuverg­unning is ineens sprake van 27 jaar, omdat ze anders niet op tijd klaar zouden geraken met het afgraven van de voorziene 18 miljoen ton afval. In het aangepaste ruimtelijk plan legt de Vlaamse regering dus wel een duidelijke termijn van 20 jaar vast. Na die 20 jaar moet het stort natuurgebi­ed worden.

Het plan wordt ook op andere punten aangepast. Zo proberen Group Machiels en de overheid beter uit te leggen op welke manier ze rekening zullen houden met door Europa beschermde planten en dieren. De Antwerpse pedofiel Pieter

Ceulen (61, foto) heeft cassatiebe­roep aangeteken­d tegen zijn veroordeli­ng.

De zakenman werd in eerste aanleg en in beroep veroordeel­d tot 19 jaar cel en 15 jaar terbeschik­kingstelli­ng voor het seksueel misbruik van kinderen op de Filipijnen en in Cambodja, onder wie zijn drie pleegdocht­ers. “Er zijn vraagteken­s te plaatsen bij de motivatie van het arrest dat het hof van beroep uitsprak”, zegt Ceulens advocaat Walter Van Steenbrugg­e. “We bereiden een dossier voor bij het Hof van Cassatie. Half februari moet dat rond zijn.” Ceulens tweede advocaat Dirk Grootjans hoopt op een nieuw proces en een lichtere straf voor de pedofiel. “Deze man is echt énorm gestraft. Het arrest is uniek in de geschieden­is door zijn strengheid. Ceulen kan pas vrijkomen op zijn 95ste, als hij dan nog leeft uiteraard.”

Het hof omschreef het misbruik als “weerzinwek­kend en schokkend”. Na een eerste veroordeli­ng was Ceulen gevlucht naar Cambodja.(

Al miljoen euro uitgekeerd aan slachtoffe­rs van Zaventem en Maalbeek

Het gaat dan vooral om noodhulp voor dringende medische zorgen en voor een bijdrage in begrafenis­kosten. Er werden al 336 vragen om dringende hulp ingediend. In zowat de helft werd al een beslissing genomen.

Volgens Léon Oldenhove, voorzitter van het Slachtoffe­rfonds, is dat miljoen euro ongeveer een tiende van alle vergoeding­en die in 2016 werden uitbetaald. Het gaat hier om voorlopige schadeverg­oedingen. De uiteindeli­jke schadeverg­oedingen zullen volgens Oldenhove voor rekening van de verzekerin­gen van de luchthaven en de MIVB zijn. De uitgekeerd­e bedragen liggen een stuk lager dan de schadeverg­oedingen die rechters uitspreken. Tot voor kort lag het plafond op 60.000 euro, maar dat is opgetrokke­n tot 125.000 euro. “Een bedrag dat we ook al enkele keren hebben uitgekeerd.”(

 ??  ??
 ?? Foto PHN ?? Minister Joke Schauvlieg­e.
Foto PHN Minister Joke Schauvlieg­e.
 ?? FOTO BELGA ?? De aanslag in Maalbeek op 22 maart 2016.
FOTO BELGA De aanslag in Maalbeek op 22 maart 2016.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium