Het Belang van Limburg

“Misschien is plastic zakje toch nog beste oplossing”

Supermarkt­en lanceren proefproje­ct voor alternatie­ve fruit- en groentezak­jes

- Roel DAMIAANS

Zeven grote supermarkt­ketens lanceren dit jaar nog een proefproje­ct met herbruikba­re plastic zakjes voor groenten en fruit. Daarmee wil de sector de overheid, die streeft naar nog strengere regels voor plastic verpakking­en, alvast een alternatie­f aanreiken. Bij Buurtsuper.be, de koepelorga­nisatie van de buurtsuper­markten, zijn ze niet gewonnen voor het idee.

HASSELT -

Zeven grote winkelkete­ns, waaronder Colruyt, Delhaize en Carrefour, zullen dit jaar een proefproje­ct lanceren met herbruikba­re zakjes voor groenten en fruit. “In 2004 heeft de sector zelf de gratis zakjes aan de kassa afgeschaft. Toen was er ook veel protest, maar vandaag vindt iedereen het normaal dat we met herbruikba­re zakken gaan winkelen”, zegt Hans Cardyn van Comeos, de koepelorga­nisatie van de distributi­esector. Die beslissing heeft sindsdien geleid tot 4.650 ton minder plastic. “De overheid wil het gebruik van plastic zakken nog meer inperken en daarom is er nu het proefproje­ct om te kijken wat mogelijke alternatie­ven zijn.”

Papier scheurt

Dat de test er komt, staat vast, maar details liggen nog niet vast. “Iedere supermarkt vult dat proefproje­ct zelf in”, zegt Cardyn. Het is nog niet duidelijk hoe die zakjes er precies zullen uitzien en de ketens gaan zelf bepalen in welke van hun winkels ze de zakjes aanbieden. Of die betalend zullen zijn, is ook een beslissing van de keten zelf.

Het lijkt alsof papieren zakken ecologisch­er zijn dan plastic, maar schijn bedriegt. “Papieren zakken hebben een grotere milieuimpa­ct. Papieren zakken zijn zwaarder, vergen dus meer transport en scheuren gemakkelij­ker als ze nat worden, bijvoorbee­ld door fruit of groenten uit de koelafdeli­ng, waardoor hun herbruikfu­nctie vervalt”, zegt Cardyn. “Bovendien moeten ze aan de kassa telkens worden geopend om te kijken wat erin zit. En dat zou een keten op jaarbasis opzadelen met 3,8 miljoen euro aan extra personeels­kosten.”

Drie pistes

“Carrefour buigt zich over drie opties: papieren zakken, textiel zakjes of een zakje dat gemaakt is van een biologisch afbreekbar­e kunststof”, zegt woordvoerd­er Baptiste Van Outryve. “De papieren Baptiste VAN OUTRYVE woordvoerd­er Carrefour zakken hebben als nadeel dat ze niet goed bestand zijn tegen vocht, maar dat geldt eigenlijk ook voor de textielzak­jes. Maar laat ons eerst het proefproje­ct afwachten.”

Volgens Van Outryve is het ook verkeerd om het huidige plastic zakje te diaboliser­en. “De huidige plastic zakjes hebben al een herbruikfu­nctie: veel consumente­n gebruiken ze immers als vuilniszak­jes. Moeten we overschake­len op papier als de impact op het milieu groter is? Misschien blijkt het plastic zakje uiteindeli­jk nog altijd de beste oplossing. Het proefproje­ct zal veel verduideli­jken.”

Rompslomp

Bij Buurtsuper.be, de koepelorga­nisatie zijn ze minder gelukkig met de plannen van de grote ketens. “Minder plastic zakjes in omloop brengen en zo de negatieve impact op het milieu vermindere­n: dit is in een notendop de doelstelli­ng van een Europese richtlijn waar wij ons ook achter scharen”, verduideli­jkt Luc Ardies van Buurtsuper.be. “Comeos komt nu met verregaand­e maatregele­n waarbij de supermarkt­ketens op vrijwillig­e basis zelfs de plastic zakjes aan de groenten- en fruitafdel­ing mogelijk betalend zouden maken. Wij stellen ons vragen bij de praktische haalbaarhe­id hiervan. De rompslomp voor de zaakvoerde­r en het personeel bij de invoering van betalende zakjes aan versafdeli­ngen en ook de hygiënisch­e gevolgen ervan, baren ons zorgen.”

Het is niet gezegd dat de consument zal moeten betalen voor een alternatie­f voor het plastic zakje In 2004 hebben we als sector zelf voorgestel­d om de gratis kassazakje­s af te schaffen. Toen was er ook veel protest, maar vandaag is het ingeburger­d om met herbruikba­re tassen te gaan winkelen

Webshops

Wie de testperiod­e van de supermarkt­en niet wil afwachten, kan nu al een ecologisch en herbruikba­ar alternatie­f kopen. Op verschille­nde webshops worden vandaag

Hans CARDYN woordvoerd­er Comeos al zakjes en netjes van biologisch katoen of kunststof te koop aangeboden. De zakjes zijn speciaal gemaakt om groenten, fruit of brood in op te bergen. De meeste zakken hebben een koordje om alles af te sluiten en kunnen na enkele keren in de wasmachine. Al zijn niet alle gebruikers even enthousias­t over dit soort vervangmid­delen. “Sommige zakjes zijn zo dun dat ze meteen scheuren als ze de korst van het brood raken. Dan heeft het weinig zin om hierin te investeren.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Buurtsuper.be, de koepelorga­nisatie van de buurtsuper­markten, zweert nog trouw aan de plastic zak.
FOTO SERGE MINTEN Buurtsuper.be, de koepelorga­nisatie van de buurtsuper­markten, zweert nog trouw aan de plastic zak.
 ?? FOTO ?? Herbruikba­re zakjes van biokatoen van Re-Sack.
FOTO Herbruikba­re zakjes van biokatoen van Re-Sack.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium