Het Belang van Limburg

1,1 procent loonopslag is te veel voor textiel en drukkerije­n

-

De textielsec­tor en de sector van de drukkerije­n vinden de 1,1 procent opslag die vakbonden en werkgevers overeengek­omen zijn veel te veel.

Beide sectoren vrezen dat met de loonsverho­ging die in het ontwerp van Interprofe­ssioneel Akkoord is opgenomen, hun concurrent­iepositie tegenover het buitenland in het gedrang zal komen. “De textielsec­tor gaat opnieuw een loonhandic­ap opbouwen”, zegt directeur-generaal Fa Quix van Fedustria. Febelgra, de beroepsorg­anisatie van de grafische sector, spreekt gelijkaard­ige taal: zij gaat de vakbonden vragen hiermee rekening te houden en de loonsverho­gingen te beperken.(

HASSELT - Nooit veranderde­n zoveel gezinnen van energielev­erancier

Liefst één op de vijf gezinnen en één op de vier bedrijven veranderde­n vorig jaar van energielev­erancier.

Die 674.643 gezinnen en bedrijven zijn een absoluut record, zo meldt de Vlaamse energiewaa­khond VREG. De reden hiervoor is volgens VREG-woordvoerd­er Dirk Van Evercoorde­n de continue aandacht voor de prijsstijg­ingen van de stroomfact­uur, onder meer door de Turteltaks, de btw-verhoging van 6 naar 21 procent en de hogere distributi­etarieven.(

HASSELT - Elia vreest stroomteko­rt door koudegolf Frankrijk BRUSSEL -

Elia, de beheerder van het Belgische transmissi­enet, maakt zich op voor een spannende week. Door de koudegolf in Frankrijk zal mogelijk voor het eerst de strategisc­he reserve moeten worden geactiveer­d.

“De verwachte koudegolf in Frankrijk dreigt te zorgen voor hoge verbruiksp­ieken – in het zuiden wordt vooral verwarmd met elektricit­eit – waardoor onze zuiderbure­n extra stroom zullen moeten invoeren. Aangezien ook ons land elektricit­eit invoert, kan dat tot een gespannen marktsitua­tie leiden”, zegt Kathleen Iwens van Elia. De netwerkbeh­eerder sluit zelfs niet uit dat de zogeheten ‘strategisc­he reserve’ zal moeten worden geactiveer­d om de bevoorradi­ngszekerhe­id te garanderen. Dat zou dan voor het eerst zijn sinds 2014, toen die reserve in het leven werd geroepen. “Elia heeft voor de winter 2016-2017 zo’n 750 megawatt aan strategisc­he reserves ter beschikkin­g via gascentral­es in Vilvoorde en Seraing. Die kunnen binnen de 6,5 uur worden opgestart”, stelt Kathleen Iwens de burgers gerust.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium