Het Belang van Limburg

Obamacare vervangen, maar door wat?

Republikei­nen raken verstrikt in hun eigen verkiezing­sbelofte

- Luc STANDAERT

De Republikei­nen in het Amerikaans­e congres zijn vrijdag begonnen met de uitvoering van hun eerste verkiezing­sbelofte: de herroeping van Obamacare, de door de afscheidne­mende president Obama gelanceerd­e openbare ziekteverz­ekering. Die moet vervangen worden door iets “anders en beters”. Alleen weten de Republikei­nen nog niet door wat. Donald Trump zelf moet nog wachten tot volgende vrijdag, wanneer hij de eed aflegt als 45ste president van de Verenigde Staten. Dan pas kan hij beginnen met de uitvoering van zijn straffe plannen. Maar het Congres, waar de Republikei­nen nu zowel in de Senaat als in het Huis van Afgevaardi­gden de meerderhei­d hebben, is vrijdag al aan het werk gegaan. En het allereerst­e wat de partij van Trump op de agenda heeft gezet is de afschaffin­g van de door hen gehate ‘Affordable Care Act’ of ‘Betaalbare Zorgwet’, in de volksmond herdoopt tot Obamacare. Obamacare heeft ervoor gezorgd dat 20 miljoen Amerikanen die geen ziekteverz­ekering hadden er nu wel een hebben. Maar die valt wel een stuk duurder uit dan voorzien, reden voor de Republikei­nen om het hele systeem zo snel mogelijk af te schaffen.

“Op dezelfde dag”

Voor de parlementa­ire kopstukken van de Republikei­nen - zoals House-voorzitter Paul Ryan - is Obamacare een symbooldos­sier. In een persconfer­entie donderdaga­vond had Ryan het over de hoogdringe­ndheid van de afschaffin­g ervan: “Dit gaat niet alleen over onze belofte tegenover de kiezers. Dit is een reddingspl­an voor de Amerikaans­e gezondheid­szorg.”

Maar een groeiend aantal Republikei­nse parlements­leden heeft minder haast, en wil eerst weten door wat president Trump en de partijtop Obamacare willen vervangen. Want ook de Republikei­nen willen niet dat 20 miljoen Amerikanen van vandaag op morgen weer uit de ziekteverz­ekering vallen.

Zowel parlements­voorzitter Ryan als bijna-president Trump hebben verzekerd dat de intrekking van Obamacare en de invoering van het nieuwe “betere” systeem tegelijk zullen gebeuren. “Op dezelfde dag, in dezelfde week”, zei Trump letterlijk op zijn persconfer­entie eerder deze week. Alleen heeft niemand binnen de Republikei­nse partij voorlopig een idee hoe dat betere stelsel er moet uitzien.

Dure eden

Daar komt nog bij dat de Republikei­nen nog altijd woedend zijn over de manier waarop de Democraten (toen in de meerderhei­d) in 2009 Obamacare snel door het parlement hebben gesluisd. Toch heeft de parlementa­ire behandelin­g van Obamacare vijftien maanden geduurd.

Maar de Republikei­nen hebben dure eden gezworen om dergelijke belangrijk­e wetten nooit meer op een drafje te laten goedkeuren en kunnen daar nu moeilijk op terugkomen. Het “meteen” in de verkiezing­sbelofte om Obamacare af te voeren zou dus wel eens een erg rekbaar begrip kunnen worden. Wie wel al weten wat de parlements­leden en senatoren van plan zijn, zijn de Republikei­nse gouverneur­s van de staten waar de openbare ziekteverz­ekering is ingevoerd. Zij willen die namelijk behouden. Van de 31 staten die een beroep doen op de federale financiële steun voor Obamacare, hebben er zestien een Republikei­nse gouverneur. Een aantal van hen heeft al laten weten dat ze het systeem hoogstens wat willen aanpassen.

Het zou dan ook wel eens kunnen dat de “andere en betere” ziekteverz­ekering die Obamacare moet vervangen, verdacht veel op het origineel zal lijken.

 ?? FOTO AFP ?? Paul Ryan, de Republikei­nse voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, wil snel werk maken van de afschaffin­g van Obamacare. “Dat hebben we beloofd.”
FOTO AFP Paul Ryan, de Republikei­nse voorzitter van het Huis van Afgevaardi­gden, wil snel werk maken van de afschaffin­g van Obamacare. “Dat hebben we beloofd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium