Het Belang van Limburg

Superstorm Dieter wordt storm in glas water

-

Een chef-kok in zwembroek die een koppel in badpak bedient. Dát is het beeld dat zal blijven hangen van de o zo gevreesde zeestorm Dieter. Het werd vrijdag geen woeste wind die de pier van Blankenber­ge zou openrijten. Hoogstens een stormpje dat vooral bij de horeca in het verkeerde keelgat schoot. “Heel de kust een no-gozone verklaren, dat is er toch ferm over?” “Wie in zwembroek komt, krijgt gratis eten”, kondigde chef-kok Ignace De Savoye van het gelijknami­ge Knokse restaurant vrijdag aan op Facebook. “Ik stond al heel de voormiddag met mijn vingers te draaien. Iedereen volgde de kom-niet-naar-de-kust-oproep. Dat je bij een storm de mensen vraagt om van de dijk weg te blijven, oké. Maar heel de kust als no-gozone afkondigen, is er toch ferm over.” Ignace kreeg veel reactie. Zelfs van Piet Huysentruy­t: “Als ik in het land was, ik kwam langs in zwembroek en betaalde zelfs dubbel.” In zijn plaats kwamen Walter en Anne uit Aalst naar Knokke, om in zwemkledin­g kreeft te eten. Intussen werd het superdruk op de dijk, hoewel gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) had afgeraden naar de kust af te zakken om naar de ‘superstorm’ te kijken. Het was er dan ook allesbehal­ve gevaarlijk. Ook van het grootste spektakel dat beloofd werd - het afbreken van de pier in Blankenber­ge - kwam niets in huis. In Oostende liet burgemeest­er Johan Vande Lanotte (sp.a) al snel weten dat iedereen welkom was. Decaluwé zag de kritiek op zijn waarschuwi­ngen al hangen en weerde zich: “Het is toch beter voorzorgen te nemen en blij te zijn als het maar een storm in een glas water blijkt?” Ook de 40.000 aangesleep­te zandzakjes bleken niet nodig: de zee bleef er ver van weg. “Door de wind die op het laatste moment naar het westen keerde. Daardoor werd de zee op het toppunt van de vloed niet het land ingejaagd”, zegt David Dehenauw van het KMI. “We zaten twee uur fout met onze berekening­en.”

 ?? Foto ISOPIX ?? Uiteindeli­jk trokken mensen toch de dijk op om naar superstorm Dieter te kijken.
Foto ISOPIX Uiteindeli­jk trokken mensen toch de dijk op om naar superstorm Dieter te kijken.
 ?? FOTO SIMON MOUTON ?? Ignace De Savoye serveert gratis kreeft aan Walter en Anne, in zwemkledin­g. “Die stunt was nodig na de oproep om weg te blijven.”
FOTO SIMON MOUTON Ignace De Savoye serveert gratis kreeft aan Walter en Anne, in zwemkledin­g. “Die stunt was nodig na de oproep om weg te blijven.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium