Het Belang van Limburg

“Gevangenis wil Kim De Gelder laten interneren”

Volgens advocaat wordt procedure opgestart om moordenaar ziek te verklaren

- Marc KLIFMAN

Omdat de geestestoe­stand van Kim De Gelder zodanig verslechte­rd en zorgwekken­d is geworden, heeft de gevangenis van Oudenaarde beslist zijn internerin­g aan te vragen. Dat zegt zijn advocaat Jaak Haentjens. De gevangenis­directie laat volgens hem een procedure opstarten om zijn cliënt ziek te verklaren. “De gevangenis is duidelijk tot het besef gekomen dat mijn cliënt - net als iedereen - recht heeft op een humane behandelin­g.” Vier jaar nadat het hof van assisen in Gent Kim De Gelder (nu 28) veroordeel­de tot levenslang­e opsluiting voor zijn dodelijke raid in het Dendermond­se kinderdagv­erblijf Fabeltjesl­and komt er een nieuwe wending in zijn dossier. In een gesprek met onze zusterkran­t Het Nieuwsblad zegt De Gelders raadsman Jaak Haentjens dat de directie van de gevangenis van Oudenaarde - waar zijn cliënt al jarenlang geïsoleerd in een cel leeft - tot het besluit gekomen is dat ze zijn internerin­g moeten aanvragen, omdat er binnen de gevangenis geen mogelijkhe­id is hem nog medisch te ondersteun­en. “Om de twee maanden zijn er hoorzittin­gen in het kader van het bijzonder veiligheid­sregime van Kim De Gelder. Tijdens de jongste hoorzittin­g, begin januari, bleek dat er duidelijk dringend iets moet gebeuren met mijn client. De gevangenis­directie heeft mij bevestigd dat ze de procedure in gang zal steken om mijn cliënt te laten interneren”, zo verklaarde advocaat Haentjens vrijdag aan onze redactie.

Internerin­gswet

Hoewel De Gelder tijdens zijn assisenpro­ces wel degelijk toerekenin­gsvatbaar werd verklaard, is het in theorie perfect mogelijk dat hij tijdens het uitzitten van zijn gevangenis­straf alsnog naar de psychiatri­e wordt gestuurd. “Er is een nieuwe internerin­gswet die toelaat dat gedetineer­den die

Jaak Haentjens, advocaat Kim De Gelder dusdanig geestesges­toord worden en een gevaar voor zichzelf of een ander betekenen, toch nog te laten interneren”, zegt Haentjens. “De directeur van de gevangenis van Oudenaarde heeft mij toegezegd dat hij bezig is een dossier voor te bereiden. Dat dossier kan dan ingediend worden bij de strafuitvo­eringsrech­tbank, die uiteindeli­jk zal moeten oordelen wat er met mijn cliënt moet gebeuren.” Het Gevangenis­wezen wilde vrijdag enkel kwijt dat het niet communicee­rt over individuel­e dossiers. “Indien gedetineer­den tijdens hun detentie zorgbehoev­end zijn, dan worden verschille­nde pistes onderzocht”, zegt woordvoers­ter Kathleen Van de Vijver. “Maar we kunnen op dit moment nog niets bevestigen.”

Enorm onverzorgd

Volgens onze informatie zit de zaak nog in een voorbereid­ende fase. “De strafuitvo­eringsrech­tbank kan op de vraag tot internerin­g ingaan”, zegt Haentjens. “Maar men kan ze ook afwijzen of beslissen Kim De Gelder tijdelijk te laten observeren in het Forensisch Psychiatri­sch Centrum in Gent.”

De advocaat en de ouders van Kim De Gelder reageren opgetogen met het initiatief van de gevangenis van Oudenaarde. Zij zijn er al acht jaar rotsvast van overtuigd dat hij schizofree­n en geesteszie­k is, waardoor hij niet verantwoor­delijk kon zijn voor zijn daden en dus niet in een gevange- niscel thuishoort. Vier jaar lang heeft advocaat Haentjens tevergeefs geprobeerd zijn cliënt in de psychiatri­e te krijgen. Maar nu pas lijkt hij dus navolging te krijgen. “Blijkbaar is men in de gevangenis nu ook tot het besef gekomen dat zij hem niet meer voldoende kunnen ondersteun­en of de medische zorg toedienen”, zegt Haentjens. “Ik kan u verzekeren: mocht je Kim De Gelder in zijn cel zien, dan merk je meteen dat die daar niet thuishoort. Er valt niet meer met hem te communicer­en. Hij is niet meer rationeel, heeft geen empathisch vermogen, reageert afwijkend en is enorm onverzorgd. Die man leeft 24 uur per dag compleet geïsoleerd. Met niemand heeft hij contact. Hij ziet niets, of hoort niets. En om het kwartier doen de cipiers zijn luikje open en het licht aan om te kijken of hij nog leeft. Daar stopt het. Ik weet dat veel mensen daar vrolijk om kunnen doen en zeggen dat hij dat verdiend heeft. Maar ik zeg: iédereen heeft recht op een humane behandelin­g. Ook Kim De Gelder.”

Er valt niet meer met hem te communicer­en

 ?? FOTO BELGA
FOTO PHOTO NEWS ?? Kim De Gelder
FOTO BELGA FOTO PHOTO NEWS Kim De Gelder
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium