Het Belang van Limburg

“Zelfs Martine Tanghe had het niet gezien”

Oud-leraar (74) uit Dilsen-Stokkem merkt spelfout op bij uitreiking eredoctora­at aan Merkel

- Thomas JANSEN/Mark DREESEN

Amper vier seconden kwam het in beeld tijdens het journaal van 19 uur, maar dat was voor Frans Medaer (74) uit Dilsen-Stokkem ruim voldoende om het op te merken. In het boek dat Duits bondskanse­lier Angela Merkel donderdag onderteken­de nadat ze een eredoctora­at kreeg van de KU Leuven en de UGent, stond ‘gezamelijk’, en niet, zoals het zou moeten, ‘gezamenlij­k’. “Ik heb het fragment meteen teruggespo­eld en op pauze gezet. Ik kon het niet geloven”, zegt de gepensione­erde leraar. Dat de KU Leuven en de UGent gezamenlij­k een eredoctora­at uitreiken, is uitzonderl­ijk. Heel uitzonderl­ijk blijkbaar, want in het Gulden Boek van de KU Leuven, een soort gastenboek dat prominente gasten mogen onderteken­en, stond het woord ‘gezamenlij­k’ zelfs verkeerd gespeld. (zie foto).

Frans Medaer merkte de spelfout op, toen hij donderdaga­vond samen met zijn vrouw naar het VRTjournaa­l van 19 uur zat te kijken. “Toen de zin uit dat boek in beeld kwam, heb ik meteen tegen mijn vrouw gezegd dat het verkeerd gespeld was”, zegt Frans. “Maar daarna begon ik toch weer te twijfelen of ik het wel goed gezien had. Daarom heb ik het fragment meteen teruggespo­eld en op pauze gezet. En inderdaad, er stond ‘gezamelijk’, terwijl dat woord al jaar en dag met een ‘n’ geschreven wordt.”

Taalleraar

Dat Frans, die veertig jaar lesgaf aan het Heilig Kruiscolle­ge in Maaseik, de fout opmerkte, wijst op een grote taalgevoel­igheid. “Ik heb Frans, geschieden­is en Latijn gegeven, maar ik ben altijd van mening geweest dat iedere leraar ook een taalleraar is. Daarom heb ik altijd veel belang gehecht aan correct taalgebrui­k. Maar wat ik wel opvallend vond, is dat zelfs Martine Tanghe nadien rustig verder presenteer­de. Zij heeft toch al vaak het Groot Dictee der Nederlands­e Taal voorgeleze­n, maar ook zij zag het dus blijkbaar niet.” ( lacht)

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto TOM PALMAERS ??
Foto TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium