Het Belang van Limburg

Drie manieren van gamen met één console

- Van onze verslaggev­er ter plaatse Mark VAN LUYK

Nintendo heeft gisteren een nieuw gamesystee­m voorgestel­d in Parijs. En hoewel we op voorhand twijfels hadden, moeten we toegeven dat de Nintendo Switch flink wat troefkaart­en heeft om hele families in te pakken. Met de Nintendo Switch haalt u in één klap drie ‘consoles’ in huis voor de prijs van één. Vanaf 3 maart ligt het toestel in de winkel. Je kan de Switch niet alleen thuis aansluiten op de tv en traditione­el gamen, je kan het toestel ook in een handomdraa­i veranderen in een draagbare spelcomput­er met een eigen beeldscher­m. Daarboveno­p kan het systeem ook gebruikt worden in een tafelopste­lling door een handig steuntje achteraan het scherm. De voorganger van de Switch, de WiiU, was geen onverdeeld succes voor Nintendo. Het was en is nog steeds een prachtig gamesystee­m, maar het grote publiek was niet mee.

De nieuwe console is multifunct­ioneel, en dat is een pluspunt. Het grote voordeel van het systeem is dat je de games die je thuis speelt, mee kunt nemen als je ergens naar toe moet. Denk maar aan de vervelende vakantieri­tten op de achterbank. De batterijen gaan 3 tot 6 uur mee, afhankelij­k van de game die je speelt. De Nintendo Switch kan ook aan een externe batterij gehangen worden via usb. Dat je de controller kan splitsen in tweeën, geeft ook een aantal nieuwe gamemogeli­jkheden. In het spel ‘Arms’ bijvoorbee­ld, een vechtspel tussen tegenstand­ers met uitrekbare veren in hun armen, hou je in elke hand een controller vast om zo de strijd aan te gaan. In andere games kunnen dan weer twee spelers elk één controller vasthouden. Elke controller of Joy-Con heeft ook een versnellin­gsmeter en gyroscoop zodat bewegingsb­esturing mogelijk is. De geavanceer­de trilfuncti­e is ook opvallend. Bij de mini-game ‘Balls’ uit het spel ‘1-2 Switch’ moet je gokken hoeveel virtuele ballen er in je controller zitten. En het lijkt ook écht of ze erin zitten.

Tafel

Een nieuwe manier van gamen met de Switch lijkt ons zeker in de tafelopste­lling met de standaard te te zitten.zitte Daarbij kunnen tot acht Switch-consoles met elkaar verbonden worden door draadloze communicat­ie. In een rondetafel­opstelling geeft dat de mogelijkhe­id om met acht spelers tegelijk

Dbijvoorbe­eld te racen zonder een televisie in de buurt. Nintendo heeft voor dit nieuwe systeem teruggegre­pen naar de cartridge als drager, en dus niet meer gekozen voor de cd. Naar eigen zeggen omdat cartridges beter werken in bijvoorbee­ld een rijdend voertuig, maar piraterij zal er ook iets mee te maken hebben. Dat betekent wel dat al uw andere games voor Wii, WiiU of DS niet compatibel zijn met dit toestel, en de controller­s al evenmin.

Zelda

Een nieuw gamesystee­m is maar zo sterk als de games die ervoor gemaakt worden. Daarom wordt tegelijk de nieuwe ‘Zelda, Breath of the Wild’ uitgebrach­t, naar het schijnt de grootste wereld waar Link ooit in heeft rondgelope­n. Het zag er in Parijs alleszins indrukwekk­end uit qua landschapp­en en gamedesign. Ook een aanrader wordt ‘Mario Kart Deluxe 8’, zeker in de draadloze multiplaye­r-stand waarin tot 8 vrienden met elkaar kunnen racen. Verder de moeite om te vernoemen: ‘Super Mario Odyssey’, het vechtspel ‘Arms’ en ‘1-2 Switch’, een partygame met knotsgekke minispelle­tjes zoals een Samuraizwa­ard met je handen opvangen, een cowboyduel uitvechten en om ter snelst een koe melken. Grote gameontwik­kelaars zoals Activision, EA en Ubisoft hebben beloofd om voor de Switch te ontwikkele­n. En er komen downloadba­re games in de online winkel.

De Nintendo Switch zal rond de 329 euro kosten.

 ?? FOTO HBVL ?? De multifunct­ionaliteit is de grote troef van de Switch. En ook de games zijn belangrijk. Het is vooral uitkijken naar ‘Mario Kart Deluxe 8’ en ‘Zelda, Breath of the Wild’.
FOTO HBVL De multifunct­ionaliteit is de grote troef van de Switch. En ook de games zijn belangrijk. Het is vooral uitkijken naar ‘Mario Kart Deluxe 8’ en ‘Zelda, Breath of the Wild’.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTOFOTO HBVLHBVL ?? Je Je kan kan de de SwitchSwit­ch onder onder meer meer gebruiken gebruiken als als een een draagbare draagbare spelcomput­er. spelcomput­er.
FOTOFOTO HBVLHBVL Je Je kan kan de de SwitchSwit­ch onder onder meer meer gebruiken gebruiken als als een een draagbare draagbare spelcomput­er. spelcomput­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium