Het Belang van Limburg

Terugloop aantal bouwvakker­s tot staan gebracht

- Guido CLOOSTERMA­NS

Het ziet er naar uit dat de daling van het aantal bouwvakker­s in Limburg stilaan achter de rug is. Dat is gezegd tijdens de voorstelli­ng van de jaarlijkse beurs Bouwinnova­tie. De voorbije maanden is het aantal bouwvakker­s nog amper gedaald. “De kmo’s in de Limburgse bouw hebben een goed gevuld orderboekj­e, maar ze maken nog te weinig winst”, aldus Davy Maesen, directeur van Bouwunie Limburg.

Ook in Polen kampt de sector met een tekort aan personeel en moeten bouwvakker­s van elders geïmportee­rd worden

In september 2016 waren er in Limburg welgeteld 12.877 bouwvakker­s aan de slag, zo blijkt uit de Limburgse bouwbarome­ter. Het was de derde maand op rij dat het aantal werknemers in de bouw was gedaald. Daarmee lijkt het erop dat de daling van het aantal werknemers die eind 2013 was ingezet, tot staan is gebracht. Eind 2013 waren er in Limburg nog 14.034 werknemers aan het werk in de bouw. In drie jaar tijd verloor de sector dus meer dan 1.000 mensen. Volgens directeur Davy Maesen van Bouwunie Limburg is er niet meteen een eenduidige reden voor de stabiliser­ing. Een kentering is het vooralsnog niet, want er komen nog altijd geen werknemers bij. “Misschien heeft de sector gewoon zijn bodem bereikt wat werkgelege­nheid betreft”, zegt Maesen. “Aan de andere kant horen we van interimkan­toren ook dat het aanbod van buitenland­se bouwvakker­s afneemt. Ook in Polen kampt de sector met een tekort aan personeel en moeten bouwvakker­s van elders geïmportee­rd worden.”

Meer werk

Uit de Limburgse bouwbarome­ter, die peilt naar de gezondheid­stoestand van de bouwsector, blijkt ook dat 23 procent van de bouwbedrij­ven vandaag meer werk heeft dan vorig kwartaal. “Dat heeft mogelijk te maken met het aantrekken van de bouw in Nederland”, denkt Davy Maesen. “De bouw heeft daar een diepe crisis achter de rug. Om hun personeel aan het werk te houden kwamen Nederlands­e bedrijven

Davy Maesen Bouwunie Limburg massaal over de grens werven zoeken. Die trend lijkt nu voorbij.” Opvallend is ook dat de bouwbedrij­ven wel voldoende werk hebben, maar op kortere termijn. “Klanten willen niet meer wachten, aannemers moeten onmiddelli­jk kunnen beginnen.” Probleem is er ook nog altijd met de rendabilit­eit. “Slechts 34 procent van de aannemers werkt met winst”, aldus Davy Maesen. “De harde concurrent­ie is daarvan de schuldige.”

Barometer

De Limburgse bouwbarome­ter is in het vierde kwartaal van 2016 gestegen tot 98,2. Dat is acht tienden beter dan in het derde kwartaal maar nog altijd niet boven 100. Dat betekent dat er in de bouw nog altijd meer pessimiste­n dan optimisten te vinden zijn. Pessimisme is er vooral over de concurrent­ie en druk op de prijzen. Het is al geleden van het derde kwartaal van 2009 dat optimisme de overhand had.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium