Het Belang van Limburg

“Geen hype maar een blijver”

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block ( Open vld) mag zondag een delegatie boze dampers - oftewel gebruikers van de elektronis­che sigaret - aan haar deur verwachten. Die nemen het niet dat de nieuwe wet die dinsdag van kracht wordt, de verkoop van

-

Wie dampt er?

Steeds meer mensen. Officiële cijfers zijn er niet, maar dat de e-sigaret aan een stevige opmars bezig is, valt niet te ontkennen. Alleen al de snelheid waarmee dampwinkel­s geopend worden is veelzeggen­d. John van Eckeren was tot 2014 eigenaar van de Circle-videotheke­n, maar runt nu samen met zijn broer Ruud de Dampshop-keten. De e-sigaret lokt een heel divers publiek, zegt hij. “Jong en oud. De ene doet het voor de gezondheid, de andere omdat het goedkoper is dan roken. De jeugd vindt roken ongezond en niet cool, maar voor dampen voelen ze wel iets.” Er zijn uitzonderi­ngen, maar de grote meerderhei­d zijn ex-rokers of mensen die willen stoppen. De Dampshops komen er in snel tempo bij. Van Eckeren: “We hebben nu twaalf filialen (onder meer in Hasselt, Genk, Sint-Truiden en Bilzen, red.) en eind dit jaar moeten er dat twintig zijn.” Ook andere ondernemer­s in de sector openen steeds meer fysieke winkels, omdat de online verkoop van e-sigaretten met nicotine vanaf volgende week verboden is. De Federale Overheidsd­ienst Volksgezon­dheid schat het aantal verkooppun­ten momenteel op 250 à 500. De verwachtin­g is dat ook supermarkt­en, apotheken, nachtwinke­ls en krantenwin­kels zich steeds meer zullen toeleggen op de verkoop van e-sigaretten nu het wettelijk kader op punt staat. Maar de markt heeft nog groeimogel­ijkheden, denkt Van Eckeren. “In Frankrijk gebruikt 25 procent van alle rokers de elektronis­che sigaret. In ons land is dat nog maar 1 à 3 procent, dus er is zeker nog potentieel.”

ls je dan toch nicotine wil gebruiken, kies dan voor de e-sigaret

Hoe werkt de e-sigaret?

Toxicicolo­og

Jan Tytgat

Een e-sigaret bestaat uit een batterij, een verdamper en een vloeistoft­ankje. Door verhitting - geen verbrandin­g - wordt de vloeistof of e-liquid verneveld en kan ze geïnhaleer­d worden. Jan Tytgat, professor toxicologi­e aan de KU Leuven: “De basis van de vloeistof is het oplosmidde­l glycol, waarvan glycerine het meest bekende voorbeeld is. Daarin wordt eventueel nicotine opgelost. De fabrikante­n hebben ook de gewoonte om er aroma’s aan toe te voegen, zoals bijvoorbee­ld muntsmaak.” De variatie in smaken is onuitputte­lijk. “De gewone tabaksmaak is populair bij ons, net als fruitsmake­n als watermeloe­n, kers of aardbei”, zegt Marlies L'Hopital van Damp in Shopping 2 in Genk. “Maar we hebben ook ongewone smaken als mojito of tiramisu in het assortimen­t.”

Is dampen gezonder dan roken?

Professor Jan Tytgat: “Dampen is alleszins minder ongezond dan roken. Er komt geen verbrandin­g, teerproduc­tie of vorming van kankerverw­ekkende stoffen aan te pas. Mensen denken vaak dat nicotine de grote boosdoener is, maar dat klopt niet. De nicotine in een sigaret is hoogstens corrosief in de mond en dus niet goed voor het tandvlees en het gebit.” Wat niet wegneemt dat het een stof is waarmee je moet uitkijken. “Voor kleine kinderen die per ongeluk vijf, zes peuken opeten, kan dat dodelijk zijn. Ook de nicotine in een e-liquid kan een serieuze intoxicati­e veroorzake­n als een kind die zou leegdrinke­n. Daarnaast is nicotine een mild opwekkend product dat psychisch afhankelij­k maakt.”

En wat te denken van e-sigaretten zonder nicotine? “Dampen zonder nicotine is op korte termijn onschadeli­jk, maar we weten onvoldoend­e wat de effecten op lange termijn zijn. Er zijn voorlopig enkel proeven op honden gebeurd. Mogelijk hebben de vernevelde druppels glycerine op lange termijn wel een nadelig effect op

de longfuncti­e. Bovendien waarschuwe­n verschille­nde publicatie­s dat bij toestellet­jes van slechte kwaliteit door verhitting van de gloeidraad het kankerverw­ekkende formaldehy­de kan vrijkomen. Daarom moet de overheid nauwletten­d toezien op de kwaliteit van de verkochte toestellen.”

Wat zegt de nieuwe wet?

“Gezien de enorme drukte in onze webshop in aanloop naar de nieuwe wetgeving, die op 17 januari van kracht wordt, lopen sommige bestelling­en wat vertraging op”, waarschuwt dampwinkel Vaporshop op zijn website. Dampers plaatsen op de valreep nog een bestelling voordat de online verkoop van e-sigaretten met nicotine vanaf dinsdag verboden is. In maart vorig jaar verscheen een eerste Koninklijk Besluit om de handel te reglemente­ren, maar dat werd na een klacht bij de Raad van State geschrapt. Sindsdien werd de handel gedoogd, maar een wettelijk kader was er niet. Daar komt deze week veranderin­g in. Vanaf dinsdag worden elektronis­che sigaretten gelijkgesc­hakeld met tabaksprod­ucten. En dus gelden dezelfde regels: het is verboden om e-sigaretten te roken in gesloten publieke ruimtes of te verkopen aan jongeren onder de 16 jaar. Reclame moet aan strenge voorschrif­ten voldoen en mag alleen aan de voorgevel van krantenwin­kels en gespeciali­seerde verkooppun­ten. Voor e-sigaretten met nicotine gelden er normen wat registrati­e, etiketteri­ng en samenstell­ing betreft. Zo mogen e-liquids niet verkocht

Is de nieuwe wet een goede zaak?

worden in hoeveelhed­en groter dan 10 ml en moeten de ingrediënt­en op het etiket vermeld staan. Die nieuwe wet is een doorn in het oog van heel wat dampers. Zo is de Belgische Damp Bond een crowdfundi­ngactie gestart om juridische stappen te nemen tegen de wet. Damper Koen Grieten uit Ham heeft via Facebook het plan gelanceerd om zondag te protestere­n aan de woning van minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block. De dampers vrezen dat de “overdreven strenge regels” ex-rokers opnieuw naar de sigaret zullen doen grijpen. Ze vinden het onder meer niet kunnen dat de online verkoop in België verboden wordt, terwijl dat bijvoorbee­ld in Frankrijk, Duitsland en Nederland niet het geval is. Een bestelling in het buitenland plaatsen dan maar? “Dan ben je illegaal bezig”, zegt Els Cleemput, woordvoerd­er van minister De Block. “Net zoals je ook geen geneesmidd­elen zonder voorschrif­t mag bestellen via internet. Wie online bestelt, heeft geen enkele garantie wat de veiligheid van de producten betreft.”

En dus moeten de Belgische webshops onverbidde­lijk dicht. “Spijtig, want onze webwinkel draait een omzet die overeenkom­t met die van een paar goede winkels”, zegt John van Eckeren van Dampshop. “Anderzijds heb ik er ook wel begrip voor. Online is er geen controle. Dat is spelen met de gezondheid van de gebruikers.” Marlies L'Hopital vindt de nieuwe wet een spijtige zaak. “Ik vind het normaal dat je niet mag dampen in openbare ruimten omdat dat storend kan zijn, maar met de nieuwe wet mogen klanten zelfs geen elektronis­che sigaret meer testen in onze winkel en moeten ze dus blind kopen. Daarnaast vrees ik dat de registrati­e van alle verschille­nde producten een grote kost wordt voor de leverancie­rs die wel eens doorgereke­nd zou kunnen worden aan de klant.”

Professor Jan Tytgat zou een voorkeursb­ehandeling van de e-sigaret niet onlogisch vinden. “Ik geloof in de e-sigaret als afkickmidd­el”, zegt hij. “Vermits studies aantonen dat de klassieke sigaret ongezonder is dan de elektronis­che, zou ik het geen slecht idee vinden als de overheid een campagne in die richting zou voeren: als je dan toch nicotine wil gebruiken, kies dan voor de e-sigaret.” Kwatongen beweren dat minister De Block zich heeft laten beïnvloede­n door de tabakslobb­y. Maar dat veegt haar woordvoerd­er Els Cleemput van tafel: “De lobby? Die komt hier niet binnen. Wij hebben gewoon een Europese richtlijn omgezet.”

Komen er controles?

“We beginnen volgende week met de gespeciali­seerde dampzaken”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezon­dheid. “De rest volgt daarna. We hebben nu al een dertigtal controleur­s in dienst die de controles op tabak en alcohol uitvoeren. Zij zullen er vanaf nu ook de naleving van de nieuwe wet op de e-sigaret bijnemen. In een eerste fase beperken we ons vaak tot advies, maar we kunnen ook pv’s opstellen, bijvoorbee­ld als een verkoper een e-sigaret verkoopt aan iemand die jonger is dan zestien jaar.”

Is dampen goedkoper dan roken?

Om te dampen heb je natuurlijk een toestellet­je nodig. “Die zijn er in diverse prijscateg­orieën van 29,95 euro tot 150 euro. Bij de duurdere toestellen heb je meer rookontwik­keling en komt er meer smaak vrij”, zegt Sabine Banken, winkelvera­ntwoordeli­jke van de Dampshop in Hasselt. Liquids zijn er vanaf 2,95 euro tot zowat 7,95 euro voor 10 ml. Twee à drie flesjes per week zouden moeten volstaan voor iemand die een pakje per dag rookte. Exacte berekening­en zijn moeilijk omdat alles afhangt van hoeveel en wat u rookt of dampt. Maar iemand die een pakje per dag rookt, zou volgens de gebruikers­website ikdamp.be op jaarbasis zo’n 1.500 euro kunnen besparen door over te schakelen op e-sigaretten.

Financieel interessan­t is dat er op de e-sigaret - in tegenstell­ing tot tabak - geen accijnzen worden geheven. “Die plannen zijn er voorlopig niet. Maar de evoluties worden wel op de voet gevolgd”, klinkt het op het kabinet van minister Van Overtveldt.

werkt de e-sigaret? Bekijk het filmpje op www.hbvl.be

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium