Het Belang van Limburg

Afkopen studiejare­n is niet altijd voordelig

Wie droomt van hoger pensioen rekent opbrengst best goed na

-

Wie een hoger pensioen wil, kan vanaf 1 maart de studiejare­n in het hoger onderwijs afkopen zodat ze meetellen voor de pensioenbe­rekening. Volgens de regering kan zo’n investerin­g al na drie jaar worden terugverdi­end, maar pensioensp­ecialisten waarschuwe­n: “Dit systeem is alleen interessan­t voor mensen met een laag of een hoog pensioen.”

Eenmalige regeling

Vanaf 1 maart wil de federale regering het huidige systeem van studiejare­n afkopen interessan­ter maken. Tot nu moest dat binnen de 10 jaar na afstuderen. Om extra inkomsten te genereren, heeft pensioenmi­nister Bacquelain­e een eenmalige regeling uitgewerkt waardoor iedereen zijn studiejare­n kan afkopen, ongeacht hoe lang het geleden is dat u bent afgestudee­rd. Ambtenaren, die tot nu toe hun pensioenja­ren gratis mochten meetellen, moeten nu ook betalen.

Korting van 10 procent

Om mensen te stimuleren om zo snel mogelijk in te stappen, zijn er twee voordeelre­gelingen uitgewerkt. In principe kost het 1.500 euro per studiejaar, maar in 2017 en 2018 geeft Bacquelain­e een korting van 10 procent. Wie bijvoorbee­ld een licentiaat­sdiploma op zak heeft en die vier studiejare­n wil afkopen, betaalt in 2017 en 2018 dus geen 6.000 euro, maar 5.400 euro. Bovendien is die bijdrage nog eens fiscaal aftrekbaar, waardoor je in realiteit maar de helft van dat bedrag betaalt.

Na 2020 duurder

Bacquelain­e wil met de voordelige regeling tegen 2020 tot een uniform systeem komen. Voor ambtenaren, werknemers uit de privésecto­r en zelfstandi­gen zijn de regels dan gelijk. Na 2020 zal het systeem duurder worden voor wie later beslist. De eerste tien jaar na afstuderen blijft de prijs 1.500 euro per jaar, wie het later in zijn loopbaan wil doen, zal (veel) meer moeten betalen. Hoeveel is voorlopig onduidelij­k.

Wat levert het op?

Als u alleenstaa­nde bent, levert een studiejaar afkopen u 250 euro (bruto) extra pensioen op per jaar. Bij een gezinspens­ioen is dat 310 euro. Let wel: wie al aan het maximumpen­sioen zit na een volledige loopbaan, kan geen aanspraak maken op extra pensioen. Voor hen is dit dus een nutteloze regeling.

Beroepsopl­eiding telt niet mee

Studiejare­n afkopen kan alleen als u een erkende opleiding aan een universite­it of hogeschool heeft gevolgd. Hoger beroepsond­erwijs valt niet onder deze regeling. Wie een zevende specialisa­tiejaar beroepsond­erwijs volgde - bijvoorbee­ld voor kapper of bakker - kan dat studiejaar niet afkopen omdat zo’n jaar als een vierde graad secundair onderwijs wordt beschouwd en niet als hoger onderwijs.

Voordelig of niet?

De hamvraag: moet u hier nu in meegaan of niet? Het antwoord hangt van persoon tot persoon af. Volgens minister Bacquelain­e is de rekensom simpel: als een studiejaar afkopen nu 1.350 euro kost (1.500 - 10 procent) en het voor de helft fiscaal aftrekbaar is, dan kost het u nog ruw geschat 675 euro. Met een opbrengst van 250 euro per jaar bent u al na 3 jaar uit de kosten, zo zegt Bacquelain­e. Maar zo simpel is het niet. Die 250 euro per jaar is niet alleen een brutobedra­g, de effectieve opbrengst dreigt in sommige gevallen grotendeel­s of zelfs helemaal te worden wegbelast.

“Het systeem is interessan­t voor mensen met een laag of een hoog pensioen”, zegt professor Kim De Witte, docent pensioenre­cht aan de KU Leuven. “Voor de middengroe­p zorgt ons belastings­ysteem ervoor dat bijna alle voordelen worden wegbelast. In plaats van 3 jaar, moet men al gauw 10 tot 18 jaar leven na pensioneri­ng voor de investerin­g is terugverdi­end. Voor bepaalde pensioenen zal de investerin­g zelfs nooit worden terugverdi­end.”

Wie bijvoorbee­ld een tweede verblijf heeft, riskeert veel belastinge­n te moeten betalen. Voor zelfstandi­gen is studiejare­n afkopen in de meeste gevallen wel interessan­t, omdat zij meestal een laag pensioen hebben en hun investerin­g veel sneller zullen terugverdi­enen.

Onzekerhei­d voor jongeren

Studiejare­n afkopen is vooral interessan­t voor wie dicht bij zijn pensioen staat. Experts raden jongeren af om in het systeem te stappen omdat de onzekerhei­d over de toekomstig­e pensioenen te groot is om nu al - tientallen jaren voor de effectieve pensioenle­eftijd - geld te geven aan de overheid voor een potentieel erg onzekere opbrengst.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium