Het Belang van Limburg

“Geen zin om in no time weer in gevangenis te zitten”

Bewoner Medi

-

Vijf jaar zat de 26-jarige Medi (*) in de gevangenis. “Een gewapende overval”, vertelt hij in zijn kamer in Heerlen. Nu werkt hij hier aan zijn re-integratie. Afgelopen zomer hielp hij zelfs bij de opbouw en afbraak van Pukkelpop. Sinds een jaar zit Medi in het Exodushuis in Heerlen. Aanvankeli­jk kreeg hij zeven jaar cel, maar na vijf jaar kwam hij voorwaarde­lijk vrij. Een van die voorwaarde­n was dat hij zich in een Exodushuis zou laten begeleiden bij zijn re-integratie in de maatschapp­ij. “Ik ben blij dat ik hier in Heerlen ben terechtgek­omen”, zegt Medi terwijl hij ons rondleidt in het voormalige klooster. “Ik kom uit Amsterdam. Chaotisch, 24 op 24 en 7 op 7 levendighe­id. Hier zijn de straten soms leeg. Ik hou van de rust en ook van de streek, de heuveltjes. Ik wil hier echt blijven.” Medi beseft dat het breken met zijn vroegere netwerk belangrijk is om de verleiding­en van het verleden te weerstaan. “Al blijft dat moeilijk, omdat netwerk en familie vaak ook samenvalle­n. Maar ik had geen zin om in no time weer in de gevangenis te zitten. Je moet even aan jezelf denken.”

Beloning

Nog drie maanden moet hij hier in het Exodushuis zitten. Dan is hij echt vrij om te gaan en staan waar hij wil. Niet zonder enige trots laat hij ons zijn kamer zien. Niet meteen wat je verwacht van een ‘cel’. Er staat een sofa, er hangen posters, een radio speelt rapmuziek. “Mijn kamer is niet representa­tief voor alle kamers hier”, haast Medi zich. “Ik ben al twee keer van kamer veranderd. Je begint klein, het zijn stapjes. Als je contact legt met een woningbouw­vereniging, je werkt hebt,... Het is een soort beloning.”

Huiswerkbe­geleiding

Medi geeft toe dat het verblijf in het Exodushuis niet zonder vallen en opstaan verloopt. “Mensen denken dat ze hier kunnen doen wat ze willen, maar dat is niet zo. We hebben urinecontr­oles en de helft heeft een enkelband. Ik ook, eentje met gps. Ze willen duidelijkh­eid, ze willen weten waar je bent, wat je doet. Dat is belangrijk, ook voor de slachtoffe­rs. Dat begrijp ik.”

Intussen spant Medi zich in om een andere wending te geven aan zijn leven. Op zoek naar zingeving. “Ik zit in het jeugdjonge­renwerk hier in de buurt. We doen huiswerkbe­geleiding, helpen bij sport. Ik vond het leuk om iemand wat te leren. Die kleintjes zijn heel slim. Ze leren liever van iemand die een fout heeft gemaakt, dan ze zelf te maken. Daar haal ik echt voldoening uit.”

* Medi is niet zijn echte naam

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium