Het Belang van Limburg

“Dit is een heel brave groep”

ALBERT STUIVENBER­GNBERG MET TEVREDEN GEVOEL UIT SPANJE SPANJE TERUGGEKEE­RD

-

“Het zit erop maar het moet tegelijker­tijd ertijd pas pas beginnen.” beginnen.” Zo Zo startte startte de de nieuwe nieuwe KRC KRC Genk-coach Genk-coach Albert Stuivenber­g vrijdagmid­dag zijnjn terugblik terugblik op op een een geslaagd geslaagd oefenkamp. oefenkamp. Met Met een een tas tas koffie koffie in in de hand pikte hij nog gretig de laatste ste zonnestral­en zonnestral­en mee. mee. Vrijdagavo­nd Vrijdagavo­nd zette zette de de Genkse Genkse delegatie delegatie even na half negen weer voet op besneeuwde sneeuwde Belgische Belgische bodem. bodem. “Het was prettig werken”, vertelde lde Stuivenber­g. “Heerlijk weer, goeieeie velden. Op de problemen met het inen. internet na, kunnen we niet klagen. We konden in alle rust trainen, zonder onanijn druk van een wedstrijd.” Het zal vanaf zondag een totaal ander verhaal worden. Dan gaat zijn spelersgro­ep de laatste rechte lijn in in van een hallucinan­te reeks wedstrijde­n. rijdade Twaalf stuks in exact veertig dagen, de ene nog belangrijk­er dan de andere. Het is meteen het groteote vraagteken, waarmee de selectieti­e naar België terugkeerd­e: is de ploeg oeg klaar voor die blitzstart? Met Ndidi idi (transfer), Karelis (blessure) en Buffel ufrie (privéprobl­emen) vielen er drie belangrijk­e pionnen weg. De vervangers erien Berge (0 wedstrijde­n in tien weken), Malinovsky­i (0 wedstrijde­n den in acht maanden) en Naranjo (3 (3 wedstrijde­n in zes maanden) zijnijn naarstig op zoek naar competitie­ritme. ritdach.

“Dat wordt inderdaad de uitdaging”, beseft de nieuwe hoofdcoach. “Daarom is het belangrijk dat spelers pezig daar zelf heel actief mee bezig zijn om die stap te zetten.”

Die bereidwill­igheid vond je hier terug?

“Zeker. Ik ben zeer tevreden over de de betrokkenh­eid van de groep. Neem em nu Sander Berge. Die kwam na de de laatste training nog spontaan op me me afgestapt om aan te geven dat hij nog og niet tevreden is over zijn niveau. Dat Dat zijn handelings­snelheid omhoog og moet en dat hij ervan overtuigd is dat dat hem dat zal lukken.”

Je confrontee­rt je spelers met beelden om te illustrere­n waar je e naartoe wil.

“Het “Het is is niet niet alleen alleen confronter­enmetconfr­onteren met dingen dingen die die verkeerd verkeerd gingen. gingen. We We gebruiken gebruiken ook ook fases, fases, waarin waarin ze ze het het heel heel goed goed deden. deden. Om Om hen hen te te motiveren motiveren om om op op die die manier manier door door tete gaan.” gaan.”

Daar Daar moet moet de de bal bal op op de de paal paal van van Leandro Leandro Trossard Trossard in in de de oefenparti­j oefenparti­j tegen tegen Darmstadt Darmstadt tussen tussen hebben hebben gezeten. gezeten. Er Er ging ging een een indrukwekk­ende indrukwekk­ende aanval aanval vooraf. vooraf.

“We “We hebben hebben het het nog nog een een keertje keertje nageteld: nageteld: we we vonden vonden via via 33 33 passes passes het het juiste juiste momentmome­nt om om voor voor diepgang diepgang te te zorgen. zorgen. Voor Voor alle alle duidelijkh­eid:duidelijkh­eid: die die 33 33 baltoetsen baltoetsen vormen vormen geen geen doel doel op op zich. zich. Wij Wij willen willen zo zo snel snel mogelijkmo­gelijk die die diepgang diepgang vinden. vinden. Maar Maar in in het het voetbal voetbal speel speel je je ook ook tegen tegen een een tegenstrev­er, tegenstrev­er, die die dat dat wil wil bemoeilijk­en. bemoeilijk­en. Dan Dan is is het het goed goed om om vast vast te te stellen stellen datdat er er opop zo’n zo’n momentenmo­menten voldoende voldoende rust rust in in ons ons spel spel zit zit en en dat dat er er op op de de juiste juiste momenten momenten gekanteld gekanteld wordt.” wordt.”

Nog Nog in in die die wedstrijd wedstrijd zag zag je je de de pijnpunten, pijnpunten, die die de de voorbije voorbije maanden maanden al al duidelijk duidelijk waren waren in in het het elftal. elftal. De De balans balans op op het het middenveld, middenveld, het het gebrek gebrek aan aan leiderscha­p leiderscha­p op op het het veld. veld.

“Die “Die balans balans is is niet niet afhankelij­k afhankelij­k van van één één speler, speler, hethet gaat gaat erom erom hoe hoe we we staan staan geposition­eerdgeposi­tioneerd ten ten opzichteop­zichte van van elkaar. elkaar. Ik Ik heb heb me me de de eerste eerste vijftienvi­jftien minuten minuten van van de de wedstrijd wedstrijd bewust bewust afzijdig afzijdig gehouden gehouden langs langs de de lijn,lijn, om om te te zien zien op op welke welke manier manier de de spelers spelers zelf zelf de de problemen problemen oplossen. oplossen. Op Op dat dat vlak vlak is is er er inderdaad inderdaad nog nog werk. werk. Ik Ik geloof geloof niet niet in in één één leider leider in in een een team, team, er er moeten moeten meerdere meerdere spelers spelers hun hun verantwoor­delijkheid verantwoor­delijkheid nemen. nemen. Dat Dat hoeft hoeft niets niets met met leeftijd leeftijd te te maken maken te te hebben, hebben, ook ook een een jongere jongere kan kan zich zich manifester­en. manifester­en. En En je je hebt hebt oudere oudere spelers, spelers, die die nooit nooit leiders leiders geworden geworden zijn. zijn. Het Het belangrijk­ste belangrijk­ste is is dat dat je je zelf zelf met met vertrouwen vertrouwen voetbalt voetbalt en en weet weet watwat er er moet moet gebeuren. gebeuren. Pas Pas dan dan kan kan je je het het ook ook overbrenge­n overbrenge­n op op anderen.” anderen.”

“Als “Als je je wil wil winnen, winnen, moet moet je je eisen”, eisen”, hoorden hoorden we we jeje tijdens tijdens de de training training roepen. roepen. Zijn Zijn de de spelers spelers nog nog te te braaf braaf voor voor elkaar. elkaar.

“Dit “Dit is is inderdaad inderdaad een een heel heel brave brave groep. groep. Dat Dat is is positief, positief, omdatomdat ze ze hecht hecht aan aan mekaar mekaar hangt hangt en en de de sfeer sfeer optimaal optimaal is. is. Maar Maar je je moet moet mekaar mekaar ook ook durven durven corrigeren corrigeren en en dat dat accepteren. accepteren. Daarvoor Daarvoor moet moet je je in in eerste eerste instantie instantie zelf zelf heel heel actiefacti­ef meedenken. meedenken. Daar Daar leg leg ik ik bijvoorbee­ld bijvoorbee­ld ook ook de de nadruk nadruk opop tijdens tijdens teammeetin­gs. teammeetin­gs. Ik Ik creëer creëer situaties, situaties, waarin waarin ze ze op op elk elk moment moment uit uit hun hun tent tent kunnen kunnen gelokt gelokt worden. worden. Zodat Zodat iedereen iedereen altijd altijd alert alert moet moet blijven.” blijven.”

Komt Komt er er nog nog versterkin­g versterkin­g bij? bij?

“Op “Op dit dit moment moment ga ga ik ik daar daar niet niet van van uit, uit, ik ik concentree­r concentree­r me me volledig volledig op op de de kern kern die die ik ik ter ter beschikkin­gbeschikki­ng heb. heb. Maar Maar we we hebben hebben nog nog tot tot eind eind januari januari en en de de situatiesi­tuatie wordt wordt voortduren­d voortduren­d geevalueer­d geevalueer­d met met technisch technisch directeur directeur Dimitri Dimitri de de Condé. Condé. Ook Ook na na deze deze stage stage zal zal ik ik samen samen met met mijn mijn staf staf met met hem hem rond rond de de tafel tafel zitten.” zitten.”

Dinsdag Dinsdag is is het het dan dan meteen meteen moneytime moneytime in in Oostende. Oostende. Jullie Jullie zullen zullen er er heel heel snel snel moeten moeten staan. staan.

“Dat “Dat weten weten we, we, aan aan die die drukke drukke kalender kalender zullen zullen we we niks niks kunnen kunnen veranderen. veranderen. Het Het enige enige waar waar we we invloed invloed op op hebben, hebben, is is onze onze eigen eigen manier manier van van voetballen. voetballen. We We zullen zullen hard hard blijven blijven werken werken om om zo zo goed goed mogelijk mogelijk voor voor de de dag dag te te komen.” komen.” Naranjo één dag vroeger naar huis - Twee spelers ontbraken vrijdag op de laatste training in Spanje. Bojan Nastic ondervond nog steeds te veel hinder van zijn heupblessu­re. Voor de Serviër is er beterschap op komst. Hij hervat wellicht zondag. Ook aanwinst José Naranjo was niet op training vrijdag. Hij had toestemmin­g gekregen om donderdaga­vond al naar huis terug te keren. Naranjo moest nog enkele zaken afhandelen en spullen oppikken om zondag in Genk te kunnen aansluiten voor de voorbereid­ing op de bekermatch van dinsdag in Oostende. Jere Uronen was hersteld van een griepaanva­l en trainde weer voluit. Het is nog niet duidelijk wanneer aanvoerder Thomas Buffel, die individuee­l trainde in Genk, weer aansluit bij de groep. Zondag en maandag training op A-veld - De stevige winterprik bemoeilijk­t de voorbereid­ing op de cruciale bekermatch in Oostende. Daarom vindt de training zondag - en waarschijn­lijk ook maandag - plaats op het A-veld. De veldverwar­ming, die intussen is hersteld, draait al enkele dagen op volle toeren om de training zo normaal mogelijk te laten verlopen. Zaterdag krijgen de spelers een vrije dag.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Albert Stuivenber­g sloot vrijdag de stage op Spaanse bodem af met zijn groep: “Het zit erop maar het moet tegelijker­tijd pas beginnen.”
FOTO PHOTO NEWS Albert Stuivenber­g sloot vrijdag de stage op Spaanse bodem af met zijn groep: “Het zit erop maar het moet tegelijker­tijd pas beginnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium