Het Belang van Limburg

Stilstaand­e fases blijven wapen

Kanaries gaan in slot op en over Zwitserse tegenstand­er

-

STVV heeft vrijdag geen punt, maar een uitroeptek­en gezet achter een zware werkweek. De Truienaren kwamen tweemaal op achterstan­d tegen FC Sion. Maar de krijgers van coach Leko bogen in de slotfase de situatie compleet om: 3-2. En dus kunnen staf en spelersgro­ep met een blij en gerust gemoed terugkeren naar Haspengouw. Maar liefst vijf Kanaries kwamen niet in actie. Mechele, Kotysch, Peeters en Ono bleven uit voorzorg aan de kant. Bezus, die ook al de laatste training miste, ziekte verder uit in bed. Door de vele onvertrouw­de gezichten in de defensie - van de certitudes was enkel Fernandes van de partij - miste STVV in het begin de nodige automatism­en. De Zwitsers schoten daarentege­n stevig uit de startblokk­en. Ex-Standard-speler Mujangi Bia trof in de elfde minuut raak en even later moest doelman Pirard geel-blauw al voor de 2-0 behoeden. Halfweg de eerste helft kreeg STVV meer vat op de partij. Nadat Boli eerst nog drie loepzuiver­e kansen miste, was het op slag van rust toch raak. Bolingoli en Vetokele rolden de Zwitserse rechterfla­nk op, waarna Boli werd neergehaal­d. De spits zette de strafschop zelf om.

Vetokele scoort punten

Zelfde spelbeeld na rust. Opnieuw kwamen de Zwitsers snediger uit de kleedkamer. Nadat Pulido al te makkelijk werd uitgespeel­d, tikte Pinga de rebound binnen

“In bepaalde fases van de match gaven we te veel kansen weg”, vond Ivan Leko achteraf. “Anderzijds is dat normaal. Mijn jongens waren niet fris na zes zware trainingsd­agen. Wat me wel beviel waren de inzet en het karakter.” Klopt. STVV begon opnieuw aan te dringen en in de slotfase luidden twee vrije trappen van invaller Bourard de ommekeer in. Eerst bleek De Sart handiger met de bal dan de Zwitserse doelman. Vier minuten later kopte Pulido de winnende treffer tegen de netten. Opvallend: STVV blijft moeite hebben om de gecreëerde kansen af te maken. En dus grepen de Kanaries maar naar hun geliefde wapen: het verzilvere­n van stilstaand­e fases. Tot slot nog een speciale vermelding voor Vetokele. De aanvaller woog door zijn diepgang en snelheid op de Zwitserse verdedigin­g. Al lijkt hij eerder een zwervende dan een scorende spits.

?? FOTO HBVL ?? Yohan Boli zette een strafschop om.
FOTO HBVL Yohan Boli zette een strafschop om.