Het Belang van Limburg

“Ik heb vaak de verkeerde mensen vertrouwd”

Heeft geleerd van zijn fouten

-

Een zonnige middag in het Spaanse Mijas. De ochtendtra­ining zit erop en het middagmaal is verorberd. Orlando Sa is in aantocht. Brede kaken, een nek als een stier, de borst vooruit. Hoe het trainingsk­amp is? “Oké”, luidt zijn antwoord. “Begrijp me niet verkeerd. Het is belangrijk, want het team kan zich mentaal wapenen voor de negen finales die we tegemoet gaan. Maar ik ben liever dicht bij huis. Bij familie en vrienden. En vooral bij mijn kleine prinsesje (zijn dochtertje van negentien maanden, nvdr.).”

Je spitsbroed­er Belfodil is op weg naar Everton. Heb je er met hem over gesproken?

“Nee, dat was niet nodig. Hij kan zijn eigen keuzes maken. Hij heeft zich heel profession­eel gedragen. Bij interesse van andere clubs mag je nooit de focus verliezen. Dat probeer ik de andere jongens die in de belangstel­ling staan duidelijk te maken.”

Er is ook interesse voor jou, maar je blijft?

“De club wil een paar spelers minstens tot juni houden en daar hoor ik bij. Ik zal niets forceren. Ik wil play-off 1 halen en ben gelukkig bij Standard. Ik voel me gewaardeer­d. Bovendien woon ik op amper vijf minuten van het trainingsc­omplex. Meestal ga ik zelfs te voet. Door weer en wind. De jongens verklaren mij voor gek, maar het doet me deugd.( lacht) Ik heb een bepaalde routine gevonden waardoor ik me volledig op het voetbal kan focussen. In het verleden was dat anders.”

Je bent profession­eler geworden.

“Klopt, ik was niet altijd de beste prof, maar ik heb uit mijn fouten geleerd. Nu heb ik meer ervaring en weet ik wat me te doen staat.”

Heb je ergens spijt van?

“Misschien ben ik te vroeg naar Porto gegaan en was ik beter bij Braga gebleven. Maar ik was 20 jaar en kon een goed contract bij een van de beste clubs ter wereld tekenen. Dan verlies je de focus en denk je dat alles vanzelf zal gaan.”

Orlando SA

Praat je daar met de jonge gasten van Standard over?

“Zeker. Er zijn hier veel talenten met potentieel, maar ze krijgen nog niet de speelminut­en die ze willen. Daarom zeg ik hen dat ze moeten blijven werken en geduldig moeten zijn. Als je een kans krijgt, moet je zorgen dat je klaar bent. Dan kun je laten zien dat je meer speelkanse­n verdient.”

Wat vind je van de voetbalwer­eld?

“Er zijn tegenwoord­ig meer makelaars dan spelers. Zelf heb ik er geen. Dat is ook iets wat ik de jonge gasten probeer mee te geven: de mensen kort bij je zijn het belangrijk­ste. Negeer de types die geld De voetbalwer­eld, Orlando Sa (28) heeft er zo zijn bedenkinge­n over. “Er zijn tegenwoord­ig meer makelaars dan spelers”, vindt de Portugese prijsschut­ter van Standard. Nu Ishak Belfodil vertrekt, komt er nog meer druk op de schouders van Sa te liggen. Maar die zijn breed genoeg. aan je willen verdienen. Ik heb in het verleden mensen vertrouwd die ik niet had moeten vertrouwen. Ik heb geleerd dat je een vertrek niet via makelaars moet forceren. Je moet presteren op het veld. Dan vinden de clubs je wel.”

Met Standard ben je al aan je tiende club toe. Snap je dat mensen bij je komst twijfelden?

“Natuurlijk. Als voetballer droom je van een ideaal parcours. Van een gestage weg omhoog, maar zo werkt het niet altijd. Zeker niet voor een spits. Als je veel scoort, ga je naar een betere ploeg of teken je een beter contract. Als je niet speelt en niet scoort, zal de club je laten gaan.”

Waarom koos je in de zomer voor Standard? Je had financieel interessan­tere aanbieding­en.

“Samen met mijn familie besloot ik te wachten tot het einde van de transferpe­riode. Het financiële was niet meer belangrijk. Ik wou gewoon bij een goede ploeg belanden waar ik mij kon tonen.”

Bij Maccabi Tel Aviv In Israël verdiende je meer?

“Ja.”

Veel meer?

“Ik weet niet wat je met ‘veel meer’ bedoelt, maar meer, ja. (lacht) Ondanks dat waren mijn familie en ik er niet gelukkig. Ik had het gevoel dat mijn loopbaan er al opzat. Daarom koos ik ervoor om mijn carrière hier te herlancere­n.”

Voorlopig gaat het vlot. We zijn nog maar in januari, maar als je nog twee keer scoort, evenaar je

je seizoensre­cord.

“Zolang het team wint, ben ik gelukkig. Maar het klopt dat niemand over je praat als je als spits niet scoort. In het begin was ik nochtans niet helemaal fit. Ik moest keihard trainen om kilo’s eraf te krijgen. Het ging beter en beter en ik kreeg speelkanse­n. Bij mijn eerste basisplaat­s tegen Kortrijk scoorde ik twee keer. Dat was goed voor het vertrouwen.”

Ook in Portugal is je goede vorm opgevallen. Denk je nog aan de nationale ploeg?

“Het is moeilijk te zeggen of ik in aanmerking kom voor een selectie. Vergeet niet dat Portugal Europees kampioen is. Fernando Santos is een goede bondscoach en hij weet wat de ploeg nodig heeft. Het enige wat ik kan doen, is deze vorm vasthouden.”

Op het veld lijk je een ander persoon. Je hebt daar iets uitdagends, terwijl je ernaast rustig en cool bent.

“Mijn ploegmaats zeggen dat ook. Tegenstand­ers proberen me vanaf de eerste minuut te provoceren. Ze denken dat ze me zo uit mijn concentrat­ie kunnen halen en kaarten kunnen aansmeren.”

Lukt dat?

Orlando SA

De club wil een paar spelers minstens tot juni houden en daar hoor ik bij. Ik zal niets forceren. Ik wil play-off 1 halen en ben gelukkig bij Standard Er zijn tegenwoord­ig meer makelaars dan spelers. Zelf heb ik er geen. Dat is ook iets wat ik de jonge gasten probeer mee te geven: negeer de types die geld aan je proberen te verdienen

“Nee, daar ben ik te ervaren voor. Ik weet wat ik moet doen en zeggen als ze me provoceren. Soms vind ik het zelfs grappig, soms helpt het me. Het geeft me kracht en motivatie.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium