Het Belang van Limburg

“Tweede week op rij pech”

Ontgoochel­ing in Winterberg: Belgian Bullets niet op podium

- Hans JACOBS

Een Duitse kraker schalt door de boxen.

het wordt een mooie dag. Helaas niet voor de Belgian Bullets. Twee Belgische bobs op het EK-podium was de ambitie, het werd een vijfde en een achtste plaats. Nog een jaar tot de Winterspel­en. “We maken ons geen zorgen, we hebben pech gehad.”

schöner Tag”,

Het sneeuwt in Winterberg, en niet een klein beetje. Een busje met promodames van de kruidenbon­bons Ricola – Ri-co-laaaaah, de slogan die weergalmt in een berglandsc­hap is u misschien niet onbekend – rijdt zich vast in de rulle sneeuw. Tractoren worden aangerukt om de wegen sneeuwvrij te maken. Niet echt winterweer in Hochsauerl­and om een hond door te jagen. Toch verbijten enkele Belgische supporters de kou. Het restaurant dat de Belgische bobsleefed­eratie had afgehuurd – zoals ze elk jaar doen tijdens de wereldbeke­r in Winterberg – hebben ze moeten annuleren, want op

“Es wird ein

een vrijdag in plaats van een vakantieda­g zakken er minder Belgen af dan normaal.

Onvoorspel­baar

Veel viel er overigens niet te vieren voor diegenen die wel de reis hadden gemaakt. Hanna Mariën, voorzitste­r van de bobsleebon­d, hoopte op een historisch­e prestatie, twee Belgische bobs op het EK-podium. De realiteit: Elfje Willemsen en remster Sophie Vercruysen werden vijfde, An Vannieuwen­huyse en Sara Aerts achtste. De derde Belgische bob, met stuurvrouw Lien De Decker en de Schulense remster Nel Paulissen eindigde als elfde, maar van hen werd geen hoofdrol verwacht. Willemsen: “Dit is niet onze schuld, het is het weer. Die sneeuw maakte de wedstrijd onvoorspel­baar. Soms sneeuwt het, en dan zijn de groeven bij de start bedekt en kun je voor geen meter duwen. Voor sommige anderen, die geen sneeuw hadden, geldt dat niet. Die Russen bijvoorbee­ld, die voor ons eindigen, zijn echt niet beter dan wij. Die Russen hebben hier niets te zoeken. Voor alle duidelijkh­eid: ik verwijt ze geen doping, ze hebben wel van goed weer geprofitee­rd.” En Vannieuwen­huyse:

“Ik

had slecht geslapen, een slecht gevoel op de laatste trainingsd­ag. We hadden dan eens een starttijd waarmee we iets konden doen en we hebben er niet alles uitgehaald.”

Willemsen herstelt dan wel opnieuw de Belgische hiërarchie – op de vorige wereldbeke­r eindigde Vannieuwen­huyse eenmalig voor haar – maar dat is slechts onderlinge Spielerei in wat echt telt. Er is immers meer dan een tegenvalle­nde prestatie op het EK. Het EK maakte deel uit van de wereldbeke­r, zowat de voltallige wereldtop stond vrijdag aan de start. En in die wereldbeke­r eindigden Willemsen achtste en Vannieuwen­huyse twaalfde.

Pech

Anders gezegd: tot nu zijn de wereldbeke­rs geen onverdeeld succes. Niet hun plaats aan de Europese top, maar hun plaats bij de rest van de wereld, daar draait het om wanneer volgend jaar de Olympische Winterspel­en in het Zuid-Koreaanse Pyeongchan­g plaatsvind­en. Willemsen: “We maken ons geen zorgen. Vorige week was een stomme stuurfout, nu hebben we sneeuw. Twee weken na elkaar pech.”

 ?? FOTO EPA ?? Nel Paulissen (links) en Lien de Decker vrijdag in actie in Winterberg.
FOTO EPA Nel Paulissen (links) en Lien de Decker vrijdag in actie in Winterberg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium