Het Belang van Limburg

“Hoop dat het bij Patro anders loopt”

Koen Van Helden keert met Alken terug naar zijn Maasmechel­en

- Gert SILLEN

Alken-Maasmechel­en-Alken. Het zou het traject van een nieuw in te richten wielerklas­sieker kunnen zijn, maar het is het trainerspa­rcours dat Koen Van Helden dit seizoen heeft afgelegd. Van KWS naar Patro en terug naar KWS om dit weekend in … Maasmechel­en tegen het lokale Eendracht te ‘herdebuter­en’. De cirkel is zo rond voor Genkenaar Van Helden die na de derde competitie­wedstrijd tegen Eendracht Mechelen aan de Maas voor het slechts drie maanden durende avontuur bij Patro Eisden koos.

“Voor Dennis (Hamers, nvdr.) zal het zeker en vast een blij weerzien worden. Hij denkt nu al dat de wedstrijd in de sacoche is, gezien onze lage klassering en de vele afwezigen waarmee we kampen. Neen, Dennis deelt al geruime tijd plaagstoot­jes uit. Hij is een heel goede vriend en samen met mijn vrouw en Michele Meccio is hij mijn klankbord. Zij stonden ook achter mijn keuze om het als T2 bij Patro te proberen. Dat het op een sisser is afgelopen, heeft zijn redenen. De hoofdreden is dat investeerd­er Woo geen vertrouwen in mij had. De dag voor hij met mij een gesprek zou hebben, heeft hij met andere (hulp)trainers zitten babbelen. Het was een leuke periode, maar het einde smaakte bitter. Ik denk wel dat Rikkie (Broekx, nvdr.), de andere leden van de staf en ik stilaan iets aan het bouwen waren. Ik hoop echt voor Patro dat allemaal zal meevallen en dat het niet de kant uit zal gaan zoals we denken dat het gaat.”

Bij Patro kwam Van Helden JeanMichel Hoebregs tegen die hij ook onder zijn hoede had bij Torpedo. “Wat me verbaasde, is dat er eigenlijk niet zo veel niveauvers­chil is tussen Patro’s reeks en het provincial­e voetbal. Fysiek had JeanMichel het moeilijk in het begin, maar al snel eiste hij een basisplaat­s op. In tweede provincial­e lopen er genoeg spelers, mits aanpassing­speriode, die gerust mee kunnen in de nationale eerste klasse.”

“Geen ruzie”

De ex-Patro-speler begrijpt dat een aantal volgers in het voetbal hun wenkbrauwe­n fronste bij de heraanstel­ling bij KWS Alken. “Ik heb verbaasde reacties ontvangen, en ook vragen van ‘ Hoe kun je nu zomaar terug aan pikken bij die club?’ Weet je, we zijn niet in ruzie uit elkaar gegaan. KWS gunde me de kans om bij Patro te starten. Tijdens de winterstop is Schoonbeek-Beverst ook bij me op de deur komen aankloppen, maar ik ben bij KWS nog niet helemaal klaar. Met de toekomstig­e fusie waarbij ik hoogstwaar­schijnlijk de hoofdtrain­er zal worden, zie ik een mooi project voor mij. Dat ik zonder schroom kan terugkeren, heeft vooral te maken met het wederzijds­e respect van de spelergroe­p. Wilden ze me niet, had ik njet gezegd. Op korte termijn moeten we ons nu zo snel mogelijk zien te redden. Met een uitgedunde kern waarbij een aantal spelers nog niet het niveau hebben gehaald van hun voortreffe­lijk voorbije seizoen zal het geen makkie worden.”

Nog dit: Koen Van Helden als een voetbaldie­r omschrijve­n is een understate­ment. Zijn drie zonen kunnen ook aardig overweg met de bal: Mats (U11) en Rein (U15) spelen bij STVV, Daan (U13) bij Genk VV. “Gemiddeld zie ik op zaterdag minstens vier wedstrijde­n. Heel erg veel om te regelen, maar duizendmaa­l dank aan mijn vrouw op wie ik vaak kan terugvalle­n.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium