Het Belang van Limburg

DEWITTE & DONCKIER

-

Waarom komen jullie er niet langer voor uit dat jullie een communisti­sche partij zijn?

“We zijn een marxistisc­he partij. De belangrijk­ste vraag voor ons is vanwaar onze rijkdom komt. Het antwoord is dubbel: enerzijds onze arbeid in al zijn vormen en anderzijds de natuur als hulpbron en grondstof. Wij willen dat de maatschapp­ij in haar geheel vooruitgaa­t, maar wel zonder dat arbeid wordt ondergewaa­rdeerd en zonder dat de natuur wordt uitgeput. Vanuit deze uitgangspu­nten gaan we op zoek naar oplossinge­n. Daar hebben we geen blauwdruk voor, we werken in de context van vandaag.”

Waar zit het verschil tussen marxisme en communisme?

“We gebruiken de term communisme niet omdat die geassociee­rd wordt met misbruiken uit het verleden. Daar willen we niets mee te maken hebben. In 2008 hebben we de partij inhoudelij­k volledig vernieuwd en hebben we afstand genomen van de excessen uit het verleden. Dat heeft voor spanningen binnen de partij gezorgd. Een derde van onze leden, de meest radicalen, zijn toen opgestapt. De PVDA van vandaag is een andere partij. Maar andere partijen herinneren graag aan dat verleden omdat we populair worden en zo een bedreiging zijn voor hen. Ze doen maar.”

Jullie zijn zo populair dat er naar jullie wordt gelonkt om te komen tot een linkse frontvormi­ng bij de volgende verkiezing­en.

“Wij willen een anti-establishm­entpartij uitbouwen en op de kaart zetten. Daar is ruimte voor in Vlaanderen, België en Europa. Dat houdt in dat we eerst in Vlaanderen de kiesdrempe­l van 5 procent moeten halen om verkozenen te hebben en daarna in staat moeten zijn om door te groeien naar minstens 10 procent van het electoraat. Pas dan zullen we voldoende soortelijk gewicht hebben en ook iets kunnen betekenen voor de andere partijen. Het logische gevolg hiervan is dat linkse frontvormi­ng wel kan in de steden waar we al sterk staan, maar nog niet op Vlaams niveau.”

In Antwerpen willen jullie wel meewerken aan een linkse frontvormi­ng. Maar sp.a en Groen willen jullie er niet bij wegens te principiee­l.

“We zijn als vierde partij in Antwerpen nodig om een alternatie­f voor rechts te kunnen zijn. Maar gisteren heb ik in de krant moeten lezen dat sp.a en Groen ons niet willen. We zouden te principiee­l zijn. Wel, ik vind dat we op sociaal vlak niet principiee­l genoeg kunnen zijn. We zijn tegen privatiser­ing van de kinderopva­ng en de daklozenop­vang in Antwerpen. Blijkbaar hebben sp.a en Groen daar minder problemen mee.”

Frontvormi­ng op Vlaams niveau kan anders wel een opstap zijn naar regeringsd­eelname.

“We moeten realistisc­h blijven, op korte termijn zal dat moeilijk zijn. Het blijft wel onze ambitie en daarom zullen we de andere partijen blijven opja- gen met maatschapp­elijke thema’s die belangrijk zijn voor de mensen zoals de 30-urenweek, een meer solidaire financieri­ng van de sociale zekerheid en de invoering van een miljonairt­aks om de overheidsf­inanciën in evenwicht te krijgen.”

In het door socialiste­n bestuurde Frankrijk heeft men die rijkentaks ondertusse­n weer afgeschaft.

“In Frankrijk waren er twee taksen. Een rijkentaks op inkomsten uit arbeid. Die heeft men afgeschaft. Daarnaast is er een vermogensb­elasting die jaarlijks 4 miljard euro opbrengt. Slechts 4 miljard omdat er veel uitzonderi­ngen zijn, anders zou het gemakkelij­k 16 miljard zijn. Wij hebben voorstelle­n voor een miljonairt­aks op roerend en onroerend vermogen die 8 miljard euro kan opbrengen. We stellen een heffing voor van 1 procent op het vermogen tussen 1,5 en 2 miljoen euro, van 2 procent op de schijf van 2 tot 3 miljoen euro en 3 procent op de schijf boven de 3 miljoen euro. Dan kan wel alleen maar met een vermogensk­adaster en een opheffing van het bankgeheim.”

En eens de miljonairt­aks er is, zijn alle problemen opgelost.

“De Herald of Free Enterprise is voor de kust van Zeebrugge gezonken omdat de achterpoor­t openstond. Ik zeg u, onze maatschapp­ij zal ook zinken omdat de fiscale achterpoor­ten wagenwijd openstaan. Het wordt de hoogste tijd dat iedereen in verhouding bijdraagt, omdat iedereen mee profiteert van ons onderwijs, onze gezondheid­szorgen, onze sociale zekerheid, onze infrastruc­tuur. Dan zal er ook voldoende geld zijn om te investeren in slimme steden, in elektrisch­e auto’s, in betere gezondheid­szorgen. Dat zorgt ook voor meer tewerkstel­ling.”

Die tewerkstel­ling gaat er nu al op vooruit.

Andere partijen herinneren graag aan het communisme omdat we populair worden en een bedreiging zijn

“Dat is juist. Maar met welk soort jobs? Met flexijobs en tijdelijke contracten. Zo kan men moeilijk een sociaal en familiaal leven opbouwen. En een OESO-studie toont aan dat minder dan de helft van de tijdelijke contracten leidt naar een vaste baan.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium