Het Belang van Limburg

Onmogelijk...

-

Meer dan seks

In de jaren negentig lanceerde niemand minder dan Vladimir Poetin zijn carrière met een succesvoll­e kompromat-operatie. Het toenmalige hoofd van het Openbaar Ministerie, Joeri Skoeratov, stond op het punt om corruptie rond Boris Jeltsin te onderzoeke­n. Toen dook plots een korrelig filmpje op van een man die op Skoeratov leek. Hij stoeide in een hotelkamer met twee jonge vrouwen. Poetin, toen nog hoofd van FSB, was degene die op televisie bevestigde dat de slecht herkenbare man in de hotelkamer ook echt Skoeratov was. Die nam ontslag. Zo won Poetin het vertrouwen van Boris Jeltsin en de rest is geschieden­is. De Russische overheid ziet kompromat wel breder dan seks. Vaak gaat het om een mix van politieke, economisch­e en persoonlij­ke aantijging­en. En kompromat is juist het nuttigst als het niet naar buiten komt. De kunst zit hem in het permanent onder druk zetten van je slachtoffe­r. Kompromat als pasmunt voor politieke gehoorzaam­heid dus.

Igor Soetjagin, senior fellow in Ruslandstu­dies bij de militaire Britse denktank Royal United Services Institute, geeft voorbeelde­n van hoe de Russen dit doen. “Een tussenpers­oon regelt een ontmoeting en geeft via onschuldig­e opmerkinge­n een hint over de opnames. Trouwens, Tania en Natasja sturen je de groeten, zoiets. Of de slachtoffe­rs krijgen een privémailt­je met een link, om fragmenten naar keuze te downloaden.”

Hoe je Merkel intimideer­t

Nieuwer is dat Poetin niet meer aarzelt om kompromat strategisc­h te gebruiken tegen belangrijk­e buitenland­ers. In 2009 verscheen op de website kompromat.ru een sekstape met de Amerikaans­e diplomaat Brendan Kyle Hatcher. Hatcher noemde de video gefabricee­rd, waarschijn­lijk als wraak voor Hatchers werk rond mensenrech­ten in Rusland. Datzelfde jaar was ook de Britse consul James Hudson aan de beurt. Hij zou gefilmd zijn tijdens een met champagne overgoten triootje.

Volgens Ruslandexp­erte Tatiana Kastoueva-Jean gaan de Russische machthebbe­rs steeds driester te werk. Ze verzamelen brokjes kompromat over alles en iedereen. Soms filmen ze zelfs een paar jaar op voorhand, zoals in het geval van Hatcher. Wat uitlekt, is maar een fractie van wat er zou bestaan. En zelfs de meest nietige details tellen mee. Ontdekken de inlichting­sdiensten dat Angela Merkel niet zo tuk is op dieren, dan zet Poetin een hond in de kamer waar hij haar ontvangt. Is het compleet onmogelijk dat de Russen in 2013 ook Donald Trump in een zogenaamde ‘honingpot’ (de vakterm voor seksvalstr­ik) hebben gelokt? Zou zelfs het Ritz-Carlton van Moskou niet veilig zijn? Volgens Soetjagin is het niet ondenkbaar. “Brandveili­gheidsinsp­ecteurs zouden kunnen langskomen en zeggen dat het hotel niet voldoet aan de procedures, tenzij het miljoenen uitgeeft. Dan is er voor het hotel één oplossing, namelijk de inlichting­sdiensten toegang geven tot kamers.” Ook het feit dat Trump een eerder pro-Russische houding wordt toegeschre­ven, betekent niet dat hij veilig is. Soetjagin: ”Ze verzamelen altijd informatie over iedereen die interessan­t is, of het nu bondgenote­n zijn of niet.”

... of slim gezien

Maar wat als de link tussen het beschadige­nde rapport en de term kompromat meer verbergt dan hij onthult? Volgens professor Ledeneva wordt 90 procent van alle kompromat in Rusland stilzwijge­nd gezien als gefabricee­rde leugens. Juist omdat mensen weten dat elke roddel over de tegenstand­er wordt gebruikt, waar of niet.

Ontdekken de inlichting­sdiensten dat Angela Merkel niet zo tuk is op dieren, dan zet Poetin een hond in de kamer waar hij haar ontvangt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium