Het Belang van Limburg

Tankhouder ontkleurt rode mazout

Ook milieuverv­uiling ontdekt bij inval tankstatio­n Petrol SB

- Jozef CROUGHS

Inspecteur­s van Douane en Accijnzen hebben donderdag tijdens een inval een installati­e voor het ontkleuren van rode naar witte mazout ontdekt. Bij Petrol SB, beter bekend als tankstatio­n De Hulsberg, op de SintTruide­rsteenweg in Borgloon werd na enkele klachten van chauffeurs de mazoutfrau­de ontdekt. De apparatuur werd in beslag genomen en het gebouw, de pompen en betaalterm­inal zijn verzegeld.

Op sommige ogenblikke­n liep de brandstof zelfs over het fietspad.

Buurtbewon­er

Hoofdinspe­cteur Gert Vanhees van de politie bevestigt de inval met huiszoekin­g. “Wij waren op de hoogte van misbruiken. Er waren verschille­nde klachten binnengeko­men van personen die na het tanken problemen hadden met hun wagen. Gisteren werd de val dichtgekla­pt en troffen de douaniers er de installati­e aan. Er werd op grote schaal fraude gepleegd door het ontkleuren van brandstof. Bovendien is er ook ernstige milieuvero­ntreinigin­g. Wij hebben het onderzoek gestart, maar zitten niet meer op de zaak gezien de ernst van de feiten. Het is nu de bevoegdhei­d van de dienst Douane en Accijnzen, die gisteren de huiszoekin­g deed.”

Mazoutgeur

Vrijdag zouden ook inspecteur­s van het departemen­t Leefmilieu, Natuur en Energie een onderzoek gaan voeren naar de milieuvero­ntreinigin­g. Burgemeest­er Deneuker bevestigt dat onderzoek. Vermoedeli­jk gaat het om de lozing van de afvalstoff­en die vrijkwamen tijdens de spoelingen van de brandstof. Volgens een van de buurtbewon­ers hangt er al twee jaar een mazoutgeur rond het bedrijf. Dit wijst erop dat de fraude al een hele tijd aan de gang was. “Op sommige ogenblikke­n liep de brandstof zelfs over het fietsroute­netwerk. Uit een van de hangaars loopt een afvoerbuis door de fruitweide naar een reservoir in de grond. Vandaaruit worden met een dompelpomp de afvalprodu­cten in de gracht en riolering gedumpt. Het opgepompte goedje was altijd een roodachtig­e smurrie die in de gracht liep en op de weg lag”, klinkt het.

Faling

Said O. is de zaakvoerde­r van All Trend Petrol SBI, een firma met maatschapp­elijke zetel in Antwerpen. Opmerkelij­k is dat de bvba op 12 januari 2017 door de handelsrec­htbank in Antwerpen failliet werd verklaard. Diezelfde dag om 23 uur vielen de controledi­ensten in Borgloon binnen en verzegelde­n de hele handel. Bij Douane en Accijnzen wilde niemand reageren.

Advocaat Tom Toremans, curator van het faillissem­ent: “Helaas heb ik nog geen informatie over het dossier, omdat ik het nog niet heb kunnen inkijken. Het vonnis werd pas gisteren uitgesprok­en.” Hij had ook nog geen weet van de milieuverv­uiling die in Borgloon aan het licht gekomen is. Vast staat dat het een dossier is dat ongetwijfe­ld nog een vervolg kent.

 ?? Foto JCR ?? De brandstoff­raude zou al een hele tijd aan de gang zijn in het tankstatio­n.
Foto JCR De brandstoff­raude zou al een hele tijd aan de gang zijn in het tankstatio­n.
 ?? FOTO JCR ?? Het afval na de ontkleurin­g zou zijn gedumpt in de gracht en in de riolering.
FOTO JCR Het afval na de ontkleurin­g zou zijn gedumpt in de gracht en in de riolering.
 ?? FOTO JCR ?? Het tankstatio­n is ondertusse­n verzegeld.
FOTO JCR Het tankstatio­n is ondertusse­n verzegeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium