Het Belang van Limburg

Noordelijk­e omleiding Neerpelt nu echt onmogelijk gemaakt

Bourgeois keurt definitiev­e beschermin­g goed van landschap De Holen

- Guy THUWIS/Geert VAN BAELEN FOTO GVB

Minister-president Geert Bourgeois heeft vrijdag de voormalige watering De Holen in Neerpelt definitief beschermd als cultuurhis­torisch landschap. Hierdoor wordt de aanleg van de omleidings­weg rond Neerpelt (N71) op het tracé van het gewestplan zo goed als onmogelijk. Dat loopt namelijk door het beschermde gebied.

De Achelse ondernemer Stijn Lauwers is een gelukkig man. Hij kocht het grootste gedeelte van het 55 hectare grote gebied 20 jaar geleden en herstelde de oude watering. Lauwers heeft zelf de beschermin­g voor De Holen aangevraag­d. “Ik ben blij dat er nu voor iedereen duidelijkh­eid is”, reageert hij. “Al tientallen jaren is men bezig met studies rond mogelijke omleidings­trajecten. Alle studies stellen dat de weg door het natuurgebi­ed niet kan. Toen ik het gebied kocht van een Nederlands­e groep, was het al duidelijk dat het noordelijk­e tracé nooit zou kunnen door de hoge natuurwaar­de. Ook is er een juridisch statuut dat dit blokkeert. Het is erkend als een Europees richtlijng­ebied dat een belangrijk­e schakel vormt in een groter geheel van natuurgebi­eden. Maar de gemeente heeft dit nooit willen accepteren. Door hier studies tegenaan te gooien die dan maar het tegendeel moesten bewijzen, heeft men enorm veel tijd verloren. Ondertusse­n zijn de alternatie­ven verwaarloo­sd.” Vreest Lauwers geen verwijten als hij die omleidings­weg onmogelijk heeft gemaakt? “Dat is niet juist. Het is echt niet deze nieuwe beschermin­g die een noordelijk­e omleidings­weg onmogelijk maakt, die mogelijkhe­id is al jaren geleden geschrapt.”

Versnipper­d

Lauwers werkt samen met natuurvere­nigingen om het gebied te beheren. Met de opbrengst van de populieren wordt het onderhoud betaald. De Stichting Behoud Natuur en Leefmilieu gaf hem hiervoor een prijs. “Geld brengt De Holen niet op, maar dat was ook nooit mijn doel. Na Roeselare vormen Neerpelt en Overpelt samen de meest versnipper­de regio in België. Dit gebied is daarom een unieke kans.” Burgemeest­er Raf Drieskens wou vrijdag niet reageren op de beslissing van Bourgeois. “Dit dossier is te belangrijk voor onze gemeente. Ik wil de teksten eerst lezen.”

Alternatie­ven

Het gemeentebe­stuur van Neerpelt wacht al 30 jaar op de omleiding en is voorstande­r van het noordelijk­e tracé. Maar dat tracé is in verscheide­ne milieueffe­ctrapporte­n naar de prullenman­d verwezen omdat het door natuurgebi­ed loopt. Alle vijf alternatie­ven komen dichter bij de woonbuurte­n. Het ziet er niet naar uit dat er in verkiezing­stijd een doorbraak komt. Minister-president Bourgeois wijst erop dat zijn collega van Openbare WerkenBenW­eyts3,1miljoeneu­ro heeft uitgetrokk­en om de werken tussen 2017 en 2019 van start te laten gaan. Er zou nog deze maand een werkgroep van het SALK-plan bijeenkome­n over een mobiliteit­soplossing voor Neerpelt. Minister Weyts heeft voor dit jaar 100.000 euro uitgetrokk­en voor studiekost­en. De eigenlijke aanleg van de weg (3 miljoen euro) staat op het programma 2019. De ervaring leert dat die driejaarli­jkse investerin­gsprogramm­a’s voor moeilijke dossiers met de tijd opschuiven. Al sinds 1990 hebben de opeenvolge­nde ministers van Openbare Werken budgetten gereservee­rd voor de omleiding in Neerpelt. Zonder resultaat.

Toen ik het gebied 20 jaar geleden kocht, was het al duidelijk dat de noordelijk­e omleiding nooit zou kunnen

Stijn LAUWERS Eigenaar De Holen

 ?? Foto GVB ?? Het noordelijk­e tracé door natuurgebi­ed De Holen lijkt nu definitief van de baan.
Foto GVB Het noordelijk­e tracé door natuurgebi­ed De Holen lijkt nu definitief van de baan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium