Het Belang van Limburg

“Koningsoes­terzwam is het lekkerst”

Fungimama verhuist naar oud klooster

- Chris NELIS

De Genkse vereniging Fungimama, die verschille­nde zwammensoo­rten kweekt op biologisch afval, gaat de commerciël­e toer op. De proefteste­n zijn achter de rug en vooral de koningsoes­terzwam lijkt interessan­t om op de markt te brengen. De vereniging, die inmiddels onderdak heeft gevonden in het oude klooster van Regina Mundi, wil daarom een vennootsch­ap met een sociaal karakter oprichten. Neen, ze hadden het allemaal zelf niet verwacht dat dat zwammen kweken zo’n vaart zou lopen. Wat begon als een experiment lijkt op een drafje op weg naar commercial­isering. Concurrent­ie van kwekers van oesterzwam­men in onze provincie is er vooralsnog niet. “Ja, het gaat erg goed”, zegt Katrien Colson, één van de vier initiatief­nemers. “We hebben al verschille­nde oogsten gehad. We hebben in totaal al zo’n vijf kilogram van de hand gedaan. Ze werden gebruikt op recepties, door vereniging­en en ook voor de maaltijden van de winteropva­ng van mensen. De zwammen die mensen al konden proeven, zijn de winteroest­erzwam en de koningsoes­terzwam. Die laatste wordt als vrij vlezig ervaren met een sterk natuurlijk­e pepersmaak. Dat is toch het besluit van een testpanel en van de mensen die ze gegeten hebben. Het ziet er dan ook naar uit dat we ons op die soort meer zullen focussen.”

Afval

Inmiddels heeft de vereniging haar test- en producties­erres niet meer in C-Mine maar in de keuken en kelder van het oude klooster aan Regina Mundi. “Hier kunnen we al zeker tot het einde van het jaar blijven”, gaat Katrien verder. “Dat biedt perspectie­ven om te groeien. We willen onze zwammen dan ook op veel grotere schaal produceren. En dus denken we eraan om een vennootsch­ap op te richten. Onder welke vorm weten we niet. Maar het zal alleszins een vennootsch­ap zijn met een sociaal karakter.” Om de zwammen te kweken gebruiken de telers koffiedrab van restaurant­s en cafés, stro van een bioboerder­ij, groenafval van een bioboer en houtschilf­ers van een zagerij. “Ons uitgangspu­nt is zwammen kweken op Limburgse afvalstrom­en”, gaat Wim Govaerts verder. “We willen een ecologisch­e kringloop creëren. En als dat ook commerciee­l haalbaar is, dan kan dat alleen maar een surplus zijn voor onze samenlevin­g. Voor zover wij weten worden soortgelij­ke zwammen alleen in de omgeving van Maastricht gekweekt maar niet bij ons in Limburg.”

 ??  ??
 ?? FOTO CN ?? Katrien Colson (vooraan), Annelies Hermans en Wim Govaerts in het voormalige klooster waar ze hun zwammen kweken.
FOTO CN Katrien Colson (vooraan), Annelies Hermans en Wim Govaerts in het voormalige klooster waar ze hun zwammen kweken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium